Hakimler paralel yapıyı redettiler

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) müfettişi, Ergenekon ve Kafes Eylem Planı Davası hakim ve savcıları için 10'ncu başvuruda verilen ilk inceleme kapsamında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Yargıda paralel yapı” iddiasını da gündemine aldı. Hakim ve sa

Hakimler paralel yapıyı redettiler

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) müfettişi, Ergenekon ve Kafes Eylem Planı Davası hakim ve savcıları için 10'ncu başvuruda verilen ilk inceleme kapsamında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Yargıda paralel yapı” iddiasını da gündemine aldı. Hakim ve savcılar haklarındaki iddiaları reddettiklerini müfettişe bildirdiler.

İKİ AYRI SUÇ DUYURUSU

HSYK, Ergenekon sanığı Tuncay Özkan ve Kafes Eylem Planı davası sanığı Levent Bektaş’ın iki davanın hakim ve savcıları için yapılan iki ayrı suç duyurusundaki iddiaları ciddi buldu ve ilk kez inceleme izni verip başmüfettiş Tacettin Şeker’i görevlendirdi. O müfettiş iki gün önce Çağlayan Adliyesi’ne gitti. Hakim ve savcıların yanısıra suç duyurusunda bulunan Özkan ve Bektaş’ın avukatı Hüseyin Ersöz’ün ifadesini aldı. Başmüfettiş Şeker, Ersöz’ün yanısıra, Bektaş ve Özkan’ın da ifadelerini aldı. HSYK’nın daha önce Bektaş ve Özkan’ın beş yılda dokuz ayrı başvurusunu reddettiğini ve 33 başvurusunun hiçbirinin de şu ana kadar HSYK’ca işleme alınmadığını belirten Hüseyin Ersöz verdiği ifadeyi ve inceleme sürecini şöyle anlattı:

PARALEL DEVLET ARAŞTIRILIYOR

“Ergenekon Davası sanığı müvekkilim Tuncay Özkan için kararın açıklanmasından hemen sonra yaptığım suç duyurusundaki iddia şuydu; Ergenekon davası yedek hakimleri kanuna aykırı olarak hüküm aşamasında müzakare görüşmelerine katılmışlardır. Bu durum kanununun açık bir ihlalidir. Hakimler gazetelere verdikleri beyanatlarla da bu durumu kabul etmişlerdir. Ben iki gün önce Çağlayan Adliyesi’ne gidip bu durumun tek başına ele alınmaması gerektiğini bildirdim. Sayın Başbakan’ın ve diğer siyasilerin bu dava süreçlerinde ifade ettikleri ‘devletteki parelel yapı’ ve ‘illegal örgütlenme’ başta tüm hukuka aykırılıklarının değerlendirilmesini istedik. Bu konudaki iddialarımız da inceleniyor.

KAFES EYLEM PLANI SAHTE

Levent Bektaş’la ilgili yapmış olduğumuz başvuru ise Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök ve Türkiye Gazetesi Yazarı Yıldıray Oğur’un köşelerinde yazdıkları değerlendirmeleri kapsamaktadır. Kafes Eylem Planı’nın altındaki imzaların sahte olduğu ve Kafes Eylem Planına henüz ulaşılmamışken dava açılmıştır. Bu anlamda hukuka aykırılık ve ciddi anlamda sahtecilik vardır. Bu konuyla ilgili son operasyonla alınan hakim ve savcıların hiçbir işlem yapmamaları ve adil yargılanma hakkına gölge düşürecek bir tavır içinde olmalarından şikayet ettik.”

ERDOĞAN: İNİNİZE GİRECEĞİZ DEMİŞTİ

Başbakan’ın, “Devlette paralel bir yapı olamaz. Devlette paralel yapı kurmak isteyenler devletin kurumları içerisine sinenler şunu bilesiniz ki istediğiniz kadar oralara yerleşin. İninize gireceğiz ininize. Didik didik edeceğiz ve devletin içindeki bu örgütleri teşhir edeceğiz. Türkiye’yi karanlık örgütlerden kurtaracağız” açıklamasının ardından önce Emniyet ardından yargıda büyük operasyon başlatılmıştı. HSYK 1. Dairesi’nin üye yapısı değiştirildikten sonra Ergenekon savcılarıyla, Balyoz hakimi çıkarılan iki kararnameyle görevden alınmışlardı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler