Güven: Seçim kararını verme yeri

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, alınacak bir erken seçim ya da seçim yenileme kararına yönelik hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek, "Elimizde diğer malzemeler tam olmasına rağmen kısmen kağıt ihtiyacımız vardı. Devlet Malzeme Ofisi (DM

Güven: Seçim kararını verme yeri

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, alınacak bir erken seçim ya da seçim yenileme kararına yönelik hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek, "Elimizde diğer malzemeler tam olmasına rağmen kısmen kağıt ihtiyacımız vardı. Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracılığıyla kağıt ihalesini yaptık. Kağıtlar, Slovenya'da üretilecek" dedi.

Amcasının oğlunun düğünü için Balıkesir'in Dursunbey ilçesine gelen Güven, açıklamalarda bulundu.

Her ziyaretinde Dursunbey'in Suçıktı mesire alanına geldiğini anlatan Güven, "Balıkesir-Kütahya kara yolu üzerindeki bu yer doğasıyla ender güzellikte bir alan. Bol suyu var. Suyun sesi, strese birebir. Ağustos ayında bile serinleten bu doğa güzelliğine herkesi davet ediyorum" ifadesini kullandı.

Güven, 7 Haziran seçimlerinden sonraki tablonun koalisyonu öngördüğüne işaret ederek, siyasi parti liderlerinin görüşmelerini gerçekleştirdiğini ve halen de devam ettiğini aktardı.

Seçime karar verme ve yenileme mercinin YSK olmadığını vurgulayan Güven, şöyle konuştu:

"Meclisin erken seçim kararı ya da Cumhurbaşkanı'nın seçim yenileme kararından sonra YSK'nın görevi başlayacaktır. Seçim kararı verilmesinden sonra yeni bir seçim için hemen hazırlıklara başlarız. 7 Haziranseçimlerinden sonraki tablo üzerine hazırlıklar konusunda biraz daha acele ettik. Elimizde diğer malzemeler tam olmasına rağmen kısmen kağıt ihtiyacımız vardı. Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracılığıyla kağıt ihalesini yaptık. Kağıtlar, Slovenya'da üretilecek. 15 Ağustos itibarıyla imalat başlayacak. Bugün itibarıyla Devlet Malzeme Ofisi yetkilileriyle yasa gereği kağıt imaline refakat edecek YSK üyeleri de Slovenya'da işin başındalar. Kağıtlar imal edildikten sonra eylül ayı ortaları gibi Türkiye'ye gelir. O aşamadan sonra eksiğimiz kalmayacak. Erken seçim ya da seçim yenileme kararı alınması durumundaseçime hazırız."

SEÇMEN SAYISI VE YSK'NIN SEÇİM MALİYETİ

Güven, 7 Haziran seçimlerinde 2 milyon 866 bin 979'u yurt dışı olmak üzere 58 milyon 608 bin 817 seçmen bulunduğunu anımsatarak, "Erken seçim ya da seçim yenileme kararı verilmesi durumunda YSK olarak yeniden askıya çıkacağız. Yeni seçmen olacaklar, kayıtlı olmayıp yeni katılacaklarla seçmen sayısının bir miktar artacağını düşünüyorum. Erken seçim ya da seçim yenileme kararı verilirse seçmen sayısı, 7 Haziran'daki 58 milyon 608 bin rakamını biraz aşacaktır" ifadesini kullandı.

Seçimlerde sadece YSK'nın harcama yapmadığını vurgulayan Güven, şunları söyledi:

"7 Haziran seçimlerinde YSK olarak 189 milyon 851 bin 107 lira harcama yaptık. Bu seçimde de aşağı yukarı aynı rakamlarda maliyetimiz olur. Bunun dışında siyasi partilerin, emniyet güçlerinin yaptığı harcamalar var. Seçimin maliyeti sadece Yüksek Seçim Kurulunun doğrudan yaptığı giderler değildir. Bize 'Seçim maliyeti nedir?' diye soruluyor. Sadece bizim yaptığımız harcamalar olmadığı için çok net rakam çıkarmak mümkün değil. Bunların hepsi erken seçim ya da seçim yenilenmesi kararı halinde konuştuklarımız. Seçim kararı verilmesinin ardından bizim görevimiz başlar."

Güven, 7 Haziran seçiminde katılım oranının yüzde 86 civarında olduğunu ve iyi bir katılım sağlandığını belirterek, hem YSK hem siyasi partiler hem de sivil toplum örgütlerinin katılımın yüksek olması için çalıştığını dile getirdi.

SEÇİM TARİHİ

Bu seçimde başta yurt dışı olmak üzere daha yüksek katılım olmasını temenni eden Güven, "Yurt dışında yine seçim olacak. Geçen sefer konsolosluklarda seçim yaptık. Mümkün olmayan yerlerde dışarıda seçimyapmak zorunda kaldık. Seçim olursa izin almak suretiyle vatandaşların ayağına sandığı götürürüz" dedi.

Güven, erken seçim kararı almanın TBMM yetkisinde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı tarafından seçim yenilenmesi kararı alınması durumunda 90 günü takip eden pazar günüseçim yapılacağına dair yasa hükmü var. Milletvekili Seçim Kanununda YSK'ya yasadan belirtilen sürelerin kısaltılması hususunda bir yetki verilmiş. Biz bu yetkiyi gerektiğinde kullanırız. Seçim kararı verilmediği için bir resmi çalışma içine girmedik."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem