Gürdoğan 2013 yılı ihracatlarını anlattı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) 2013 yılı içinde gerek bölgede gerekse bulunulan coğrafyada yaşanan sorun ve sıkıntılara rağmen üyelerine ve bölgeye yönelik faaliyetleri ve projeleriyle önemli çalışmalara imza attı.DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürd

Gürdoğan 2013 yılı ihracatlarını anlattı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) 2013 yılı içinde gerek bölgede gerekse bulunulan coğrafyada yaşanan sorun ve sıkıntılara rağmen üyelerine ve bölgeye yönelik faaliyetleri ve projeleriyle önemli çalışmalara imza attı.

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan 2013 yılında Birlik tarafından yürütülen projeler ile faaliyetlere ilişkin bilgi vererek, “Özellikle Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı Uygulamasının bölgesel olarak yakınlık avantajına sahip Tuapse Limanı ve Kazbegi/Lars Kapısında yürürlüğe girmesi, Sarp Sınırında yaşanan yoğunluğun çözümüne yönelik Muratlı Gümrük Kapısı’nın açılması ve Sarp Sınır Kapısı’nın genişletilmesine yönelik hazırlanan taslak ve projeler, Rusya Federasyonu’nda Lojistik Merkez’in kurulması, yine Rusya Federasyonu’nda Stavrapol ve Krasnodar’a yönelik gerçekleştirilen ticari heyet organizasyonu, Rusya Federasyonu Kazbegi/Verhni Lars Kapısı’nın açılması, ayrıca alternatif Gürcistan/Güney Osetya Sınır Kapısı’nın açılmasına yönelik çalışmalar ile Sürmene Çamburnu Lojistik Merkez çalışmaları şeklinde özetleyebiliriz” dedi.

Gürdoğan, 2013 yılının Ekim ayında Rusya Federasyonu ile Basitleştirilmiş Gümrük Koridoru Anlaşması’nın yürürlüğe girdiğini belirterek çalışmanın önemine değindi. Gürdoğan, “Her iki taraf ta BGH projesinin uygulanmasını değerlendirmiş ve BGH projesinin gelişimi ve genişletilmesini amaçlayan konularda işbirliğinin devam ettirilmesi kararını almıştır. Türk tarafı, Rus tarafına, Türk delegasyon heyetince Rus deniz ve sınır kapıları geçiş noktalarında BGH uygulanmasını incelemek amacıyla gerçekleştirilen ziyaret sonuçları hakkında bilgi aktarmıştır. Her iki taraf karşılıklı olarak BGH projesinin muhtemelen gerçekleştirilmesi planlanan gümrük kuruluşlarına yönelik görüş alışverişinde bulunmuştur. Ve nihai olarak her iki taraf 15 ekim 2013 tarihinde uygulanması başlatılmasını kabul etmişlerdir” ifadelerini kullandı.

Sarp Sınır Kapısı’nda yaşanan yoğunluğun çözümüne yönelik Muratlı Gümrük Kapısı’nın açılması ve Sarp Sınır Kapısı’nın genişletilmesine yönelik çalışmaların da büyük önem taşıdığına vurgu yapan DKİB Başkanı Gürdoğan, bu kapının açılmasının bir mecburiyet olduğunu kaydetti. Gürdoğan, “Gürcistan ile Türkiye arasındaki ticaretin her geçen yıl arttığını göz önünde bulundurduğumuzda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi için yeni sınır kapılarının açılması kaçınılmaz olacaktır. Kapının açılmasıyla yeni kapının açılmasının ardından daha çok ihraç ve ithal yüklerin geçişleri Muratlı’dan, otobüs ve yaya geçişlerinin de Sarp’tan yapılması o bölgenin trafiğini bir hayli rahatlatacaktır. Kapının açılması ile hedeflenen iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha yukarılara çıkarma çalışmalarımız ivme kazanmış durumdadır” şeklinde konuştu.
Gürdoğan, 2013 yılında yoğun bir şekilde sürdürdükleri faaliyet ve projelerine 2014 yılında da devam edeceklerini hatırlatarak, “Geçtiğimiz yıl tek endişemiz ihracatta yaşanan düşüştü. Bu yıl önceliğimiz bu anlamda sorunları masaya yatırıp bölge birliği olarak ihracatçılarımızın ve bölgemizin sorunlarını hükümet nezdinde çözebilmek. Bunun için de hiçbir siyasi ayrım gözetmeden bölgemizin ve ilimizin çıkarları için siyasi partilerin bize destek olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem