Gündem'de neler var

'IŞİD MUSUL'DAKİ TÜRK KONSOLOSLUĞU'NU ELE GEÇİRDİ' İDDİASINA YANITIrak Türkmen Cephesi Sözcüsü Mehdi: "konsolosluk personeli alıkonuldu"Irak Türkmen Cephesi sözcüsü Ali Mehdi, usul Başkonsolosluğundaki Türk personelin IŞİD militanları tarafından alıkonuld

Gündem'de neler var

'IŞİD MUSUL'DAKİ TÜRK KONSOLOSLUĞU'NU ELE GEÇİRDİ' İDDİASINA YANIT

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Mehdi: "konsolosluk personeli alıkonuldu"

Irak Türkmen Cephesi sözcüsü Ali Mehdi, usul Başkonsolosluğundaki Türk personelin IŞİD militanları tarafından alıkonulduğunu söyledi.

'SANA BÖYLE BİR GÖREVİ KİM VERDİ?'

Başbakan Erdoğan, "AK Partili belediyelerin ilk işi; süratle yaya kaldırımlarında, yürüyüş yollarında engelli vatandaşlarımızın oralarda gidişini kolaylaştıracak düzenlemeleri, projeleri ona göre yapmak suretiyle gerçekleştirmesi lazım. Oralarda yürürken bizim vatandaşımızın, engelli vatandaşımızın, görme engellidir, rahatlıkla yürüyebilmelerine yönelik de işaretleri koyması gerekir, bizim bunları yapmamız şart. Bisiklet yollarına varıncaya kadar bizim bu yolları geniş tutmamız gerekir" diye konuştu.

Kentsel dönüşüme değinen Başbakan Erdoğan, "Biz medeniyet tasavvurumuzun gereği olan mimari anlayışı kesinlikle beldemizde de ilçemizde de ilimizde de yaparız, birilerine rant sağlamanın gayreti içerisinde olmayacağız. Sizler şehirlerin eminisiniz ama sahibi değilsiniz. Dikkatinizi çekiyorum; eminisiniz ama sahibi değilsiniz. Kararlarınızı şehrin tüm sahipleriyle istişare etmeniz üzerinizde bir vebaldir" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Yerelde bu örgütün mensupları neye alet olduklarını bilmiyor olabilirler, bizim köylerimizde, beldelerimizde, ilçelerimizde gerçekten temiz kardeşlerimiz 'hizmet ediyor' diyerek bu örgüte destek verdiler, gönül verdiler, sadaka, zekat verdiler, kurbanlarını verdiler ama örgütün tepesiyle tabanı aynı istikamete bakmıyor, hatta aynı kıbleye bile yönelmiyor. Taban doğru istikamete bakarken, tepe yönetimi çok farklı istikametlerde ikbal arıyor. Ben belediye başkanlarımdan artık bunu istiyorum; bunlara verilmiş ne kadar yer varsa, ne kadar bina varsa bunların hepsini hukuk içerisinde, demokrasi içerisinde tek tek geri almalısınız, tek tek. Bu benim için ne denli sorumluluksa, sizler için de aynı denli sorumluluktur. Bize afra tafra yapan, partimizden milletvekili seçilen veya belediye başkanı seçilen ondan sonra partimizden istifa etmek suretiyle ayrılanlara karşı da herhangi bir iş takibinde, şunda bunda gereken tavrı koymalısınız, bunlar sizin semtinize dahi uğrayamamalı" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "Bahçeli kalkmış, Genelkurmay Başkanımızla ilgili 'istifa etsin' diyor. Sen ne zamandan beri cumhurbaşkanı oldun, istifa istemeye başladın. Sana böyle bir görevi kim verdi? Sen önce Sivas'tan öteye gitmesini öğren, Sivas'tan ötenin adresini biliyor musun? 30 Mart seçimlerinde ne Kılıçdaroğlu ne sen gidebildiniz mi Van'a, Diyarbakır'a. Orası vatan toprakları değil mi, orata Türk Bayrağı dalgalanmıyor mu?" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Mesele sadece bayrağı dalgalandırmak değildir, mesele o bayrağın gölgesinde varolduğunu gösterebilmektir. Ey MHP, ey CHP Şemdinli'de neden yoksunuz, Çukurca'da neden yoksunuz? Biz oralarda teşkilatlarımızı dik tutabilmek için her türlü mücadeleyi veriyoruz" diye konuştu.

50 BİN PEŞMERGE ALARMDA

IRAK'ta merkezi hükümetin kontrolünde bulunan ülkenin ikinci büyük kenti Musul'un Irak Şam İşlam Devleti (IŞİD)'ın eline geçmesinden sonra kentten yaklaşık 300 bin kişi kaçarak Kürt bölgesine sığındı. Duhok Valisi Temer Ramazan, Musul'dan kaçanlar için kamplar oluşturulması için çalışmalar başlatıldığını bildirdi.

Suriye'nin kuzeyinde Kürtler'in denetiminde bulunan Rojava bölgesine aylarca saldırdıktan sonra Irak'a giren ve son olarak ülkenin en büyük kentlerinden biri olan Arap, Kürt, Türkmen, Süryani ve Ermenilerin bir arada yaşadığı, ilçeleriyle birlikte yaklaşık 3.5 milyon nüfuslu Musul kentini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) kaçan onbinlerce Musullu, Irak Kürt Bölgesinin Erbil, Duhok ve Zaho kentlerine sığınmaya çalıştı.

Irak merkezi hükümetine bağlı asker ve polis güçlerinin kentten kaçması üzerine IŞİD'in denetimine aldığı Musul'a bağlı Suriye sınırındaki Rebiha ilçesini ise Peşmergeler operasyon düzenleyerek IŞİD güçlerinden temizledi. Musul'un Suriye sınır kesiminde bulunan ve Yezidi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Şengal bölgesi de olası IŞİD saldırılarına karşı boşalıyor.

KAÇANLARIN SAYISI 300 BİNİ GEÇTİ

DHA muhabirinin bölgedeki durumla ilgili sorularını yanıtlayan KDP Başkanlık Meclisi Üyesi ve IKDP'nin Şeyhan bölge sorumlusu Ali Awni, Musul kent merkezi, ilçeleri ve köylerinden şimdiye kadar yaklaşık 300 bin kişinin kaçarak Kürt bölgesine sığındığını söyledi. Musul'dan kaçışın devam ettiğini belirten Ali Awni, binlerce Peşmergenin ise Musul ve Kerkük yakınlarında Kürt bölgesinin sınırlarının bittiği noktada alarm halinde olduğunu dile getirdi. Ali Awni, şöyle konuştu:

"IŞİD güçleri Musul'a girerken Irak Merkezi Hükümetine bağlı ne asker ne de polis karşılık vermeden adeta kentten kaçmış. Savunmasız kalan on binlerce kişi de kenti terk ediyor. Kenti terk ederek Kürt bölgesinin Erbil, Duhok, Zaho ve köylerine sığınanların sayısı 300 bini geçti. Binlerce kişi ise gelmeye devam ediyor. Musul ve Kerkük sınırlarında konuşlanmış olan binlerce Peşmerge ise alarm durumda. Henüz bölgemize yönelik bir saldırı yok. Ancak olursa Peşmerge en şiddetli şekilde cevap verecek."

50 BİN PEŞMERGE ALARMDA

Musul ve Kerkük bölgesindeki peşmerge sayısıyla ilgili Ali Awni Bilgi vermezken; yerel kaynaklar, Kürt bölgesinin Musul sınırında 30 bin, Kerkük ve Germiyan bölgelerinde ise 20 bin Peşmergenin ağır silahlarla alarm durumuna geçirildiği ifade edildi. Suriye'de Kürtler'in denetiminde bulunan Rojava bölgesinin silahlı gücü olan ve sayıları 50 bin civarında olan Suriye'deki 'Kürt Yüksek Konseyi'ne bağlı YPG olarak bilinen silahlı gücün IŞİD'e karşı birlikte savaşma teklifini Ali Awni değerlendirdiklerini söyledi. Awni, bölgelerinde IŞİD ile henüz sıcak bir temas sağlanmadığını peşmerge güçlerinin ise her türlü saldırıya anında karşılık verebilecek donanıma ve güce sahip olduğunu bildirdi. Musul, Kerkük ve Germiyan bölgelerinde yoğunluklu olarak özel eğitimli Zerevani peşmergelerinin de konumlandığı ve IŞİD'e karşı operasyon için Bölge Başkanı Mesud Barzani'nin talimatını bekledikleri de kaydedildi.

VALİ: İLK ETAPTA CAMİ VE OKULLARA YERLEŞTİRİYORUZ

DHA'ya bölgedeki durumu değerlendiren Duhok Valisi Temir Ramazan ise, Musul'dan Kürt bölgesine açılan bütün yolları kontrol altına aldıklarını, bölgelerine akın eden onbinlerce kişinin barınabilmesi için ilk etapta 3 çadır kent kurmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. IŞİD'in Kürt bölgesine sızabilecekleri bütün noktaları tuttuklarını kaydeden Temir Ramazan, Musul'dan kaçanları ise kontrollü olarak bölgelerine aldıklarını söyledi. Ramazan şöyle konuştu:

"Kürtler'in yanı sıra, Araplar, Türkmenler, Süryaniler de kaçarak Kürt bölgesine sığınıyor. Musul'dan kaçanları ilk etapta cami ve okullara yerleştiriyoruz. Irak'ın Suriye'ye açılan ve stratejik öneme sahip Rabia sınır kapısını ise peşmergelerimiz IŞİD güçlerinin elinden geri aldı. Şu anda orada kontrol peşmergelerimizde."

IŞİD, TİKRİT'TE 100 PEŞMERGEYİ ÇEMBERE ALDI

Musul'dan sonra Selahaddin ve Tikrit kentlerine yönelen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Tikrit'te Irak Merkezi Hükümeti ordusu operasyon birliği olarak yer alan ve devlet görevlilerini korumakla görevli olan 100 Peşmergeyi çembere aldığı bildirildi. Rudaw Televizyonu'nu arayan peşmergelerden biri etraflarının sarıldığını, çıkış yollarının ise bulunmadığını, ne yapacaklarının bilmediklerini söyledi.

 

Bu arada, Musul yakınlarında bulunan ve IŞİD'in dün ele geçirdiği bölgeye elektrik sağlayan Musul Barajı'na bu sabah Peşmergeler tarafından operasyon düzenlendi. IŞİD'in barajın kapaklarını açabileceği ve bölgeyi su altında bırakabileceği ihtimaline karşılık Peşmergelerin yer yer IŞİD teröristleriyle çatıştıktan sonra barajın kontrolünü tamamen ele geçirdiği bildirildi. IŞİD, daha önce ele geçirdiği Felluce Barajı kapaklarını açarak binlerce dönüm tarım arazisinin sular altında kalmasına neden olmuştu.

ASKERLE ÇATIŞMAYA GİRDİLER!

Cezaevi aracındaki mahkumu kaçırmak isteyen şüpheliler ile askerler arasında hastane bahçesinde çatışma çıktı.

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesindeki olay saat 10.30 sıralarında meydana geldi. Maltepe Cezaevi'nden gelen cezaevi aracı, poliklinikler önüne park etti. Göz bölümüne getirilen Erol Arazici (35) adlı mahkum, infaz koruma memurları tarafından araçtan indirildi. Cinayet ve gasp suçlarından ömür boyu müebbet hapis cezası aldığı belirtilen mahkum polikliniğe götürülürken, 34 JJA 07 plakalı otomobilde bulunan 4 kişi, silah çekerek mahkumu kaçırmaya çalıştı. Durumu gören askerler hemen olaya müdahale etti.

"MAHKUMU KAÇIRAMADAN KAÇTILAR"

Mahkumu kaçırmak isteyen kişiler ateş açınca askerler de karşılık verdi. Mahkumu kaçıramayacaklarını anlayan kişiler geldikleri otomobil ile kaçtı. Çatışma sırasında şüphelilerin sıktığı bir kurşun cezaevi aracına isabet etti. Olay sırasında hastane bahçesindeki vatandaşlar büyük bir korku yaşadı. Görgü tanıkları, "Mahkumu kaçırmak istediler, askerler müdahale edince çatışma çıktı. Mahkumu kaçıramadan kaçtılar" diye konuştu. Polis güvenlik şeridi çekerken Olay Yeri İnceleme ekipleri detaylı delil incelemesi yaptı. Yerde bulunan boş kovanlar incelenmek üzere emniyete götürülürdü. Kaçırılmak istenen mahkum başka bir cezaevi aracıyla yoğun güvenlik önlemleri altında yeniden cezaevine götürüldü. Polis ekipleri olayın ardından kaçan şüphelileri yakalamak için geniş çaplı operasyon başlattı.

BAYRAK İNDİREN KİŞİYLE YENİ İLGİLİ AÇIKLAMA

Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç; "Bayrak indiren kişinin kimlik tespit çalışmaları sürüyor" dedi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır'da 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki bayrak indirilmesi soruşturması gözaltına alınan 5 kişiden 4'ünün serbest bırakıldığını 1 kişi ile ilgili ek gözaltı süresi alındığını ve failin kimliğinin tespitine yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi. Vali Kıraç, Lice'de 2 kişinin yaşamını yitirmesine neden olay ile ilgili Mülkiye müfettişlerinin incelemelerinin de sürdüğünü ifade etti.

Diyarbakır'da Lice'de meydana gelen olayda yaşamını yitiren Ramazan Baran'ın Pazar günü Yeniköy mezarlığında toprağa verilmesinden sonra 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki Türk bayrağının indirilmesi ile ilgili soruşturma sürüyor.Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 kişiden 4'ü dün çıkarıldıkları Adliyede serbest bırakılırken, 1 kişi için ise ek gözaltı süresi alınmıştı. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, soruşturmanın sürdüğünü şiddetle kınadıkları bayrak indirme olayı ile ilgili failin kimliğinin tespit çalışmalarının sürdüğünü ve bir an önce yakalanarak adli mercilere teslim edileceğini söyledi.

Lice ilçesinde meydana gelen ve 2 kişinin ölülü 1'i asker 3 kişinin yaralanması ile sonuçlanan çatışma ile ilgili İçişleri Bakanlığından gelen mülkiye müfettişlerinin çalışmasının da sürdüğünü söyleyen Vali Kıraç, " Müfettişler halen Diyarbakır'da Lice'de de incelemelerde bulundular. Çalışmalarını sürdürüyorlar" diye konuştu.

IŞİD'İN MUSUL'U ELE GEÇİRMESİ BORSAYI VURDU

Musul'un Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından dün ele geçirilmesinin ardından yaşanan gelişmeler borsada satış getirdi.

IŞİD'in ilerlemesi ve Irak'ın kuzeyinde birçok bölgeyi ele geçirmesinin politik riskleri büyütmesi, hisse senedi yatırımcılarını tedirgin etti. İstanbul Borsası'nda artan satışlarla, Endeks'in kayıpları yüzde 3'e dayandı.

Borsa İstanbul Endeksi 80 bin puanın da altına inerek 79,200 puan düzeylerine kadar geriledi.

Borsada gerilemenin yanında döviz piyasasında da hereketlilik yaşandı ve güne 2.08 lira düzeyinden başlayan dolar 2.10 liranın üzerine çıktı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul'u ele geçirmesinin ardından Ankara'da hareketli saatler yaşanıyor.
 
ANKARA'DA ISİD ALARMI
 
 
Başbakanlık'ta şu sıralar sürpriz bir görüşme gerçekleştiriliyor.  Başbakan Erdoğan, Irak'ta IŞİD'in Musul'u ele geçirmesine ilişkin MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la görüşüyor. Gerçekleştirilen toplantıda Musul’la ilgili bilgiler paylaşılıyor. Ankara’nın görüşü ise, yaşananlara Maliki’nin politikalarının yol açtığı doğrultusunda.
 
BÜLENT ARINÇ: KAYGI VERİCİ
 
Gazetecilerin Irak'taki son gelişmeler üzerine sorularını yanıtlayan Arınç, "Musul'da yaşananlar kaygı verici, takip ediyoruz" dedi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin yanlış politikaları olduğunu kaydeden Arınç, "Musul'un böylesine aşırı bir örgütün denetimine geçmesine ve yasadışı örgütlenmelerin güç kazanmasına Türkiye müsaade etmeyecektir" dedi. Arınç, kaçırılan Türk kamyon şoförlerinin de takip edildiğini sözlerine ekledi.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ta IŞİD'in Musul'u ele geçirmesine ilişkin, "Boşluk bırakmamak lazım. Bırakırsanız bu tür şeylerle doldurulur. Defakto gelişmelere müsaade edilemez" dedi.
 
"DEFAKTO GELİŞMELERE MÜSAADE EDİLEMEZ"
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'daki gelişmelerin kabul edilebilir olmadığını belirterek, "Eminim ki böyle defakto gelişmelere müsaade edilmez bölgede" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Cumhuriyet ve Liyakat Nişanları tevcih törenin ardından verilen resepsiyonda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
"Bölgede IŞİD sebebiyle ağır bir rahatsızlık var. Musul'un ardından Kerkük'e yürüdüklerine ilişkin haberler düşüyor. Bölgeyi, Türkiye açısından nasıl değerlendirirsiniz?" sorusunu yanıtlayan Gül, bu gelişmelerin çok fazla sürpriz olmadığını söyledi. Gül, şöyle konuştu:
 
"Hatırlarsanız geçen seneler çok dikkat çekmiştim. 'Afganistan Akdeniz'in kıyısına gelebilir' demiştim. Onun için bütün müttefikleri de hep uyarmıştım, herkesi. Bir vakum bırakmamak gerekiyor. Vakum bırakırsanız, vakumu dolduruyorlar işte. Bu tip şeyler dolduruyor. Ondan sonra uğraşmak daha zor oluyor. Meclis'te yaptığım konuşmada da bunun altını çizmiştim.
 
Türkiye olarak tabii biz çok yakın takip ediyoruz, hem askeri hem siyasi olarak. Hem Bakanlık hem Silahlı Kuvvetler, koordinasyon toplantıları yapılıyor. Musul, Irak'ın ikinci büyük kenti. Kabul edilebilir bir şey değil tabii bu gelişmeler. Bu ara gördüğüm kadarıyla yoğun bir istişare var. Eminim ki böyle defakto gelişmelere müsaade edilmez bölgede."
 
"Türkiye'nın sınırlarını güvenlik altına alması lazım, bölge ülkeleri hep birlikte hareket edebilmeli" değerlendirmeleri yapıldığı hatırlatılarak, "Bu çerçevede Maliki hükümeti ile Türk hükümeti arasında çok iyi gitmeyen ilişkiler de biliniyor. Bir harekete geçme süreci yaşanır mı? Türkiye Cumhuriyeti, bölgedeki aktörlerle bu konuyu doğrudan görüşür mü?" sorusu üzerine de Gül, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğü veya siyasi meseleleriyle ilgili problemi olmadığını söyledi. 
 
Cumhurbaşkanı Gül, "Şu bir gerçek ki şu anda Bağdat ile ilişkilerimiz arzu edilen seviyede değil. Dolayısıyla temel meselelerde, Irak'ın toprak bütünlüğüne, anayasasına ve Irak halkının kararına Türkiye her zaman saygılı. Böyle bir temel meselede problem olmayınca tehlikeli güvenlik konuları, terör konuları, bütün bu konularda temasların ve istişarelerin olmasında fayda görürüm ben" değerlendirmesini yaptı.
 
HDP'DEN ÖNERGE
 
Bu arada HDP de, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Meclis'i bilgilendirmesi için önerge verdi.

IŞİD TÜRK KONSOLOSLUĞU'NDA

IŞİD terör örgütüne bağlı militanların Türkiye'nin Musul konsolosluğuna girdikleri ve konsolosluk çalışanlarını rehin aldıkları bildirildi. Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da IŞİD militanlarının elinde olduğu iddia ediliyor.

BBC'nin haberine göre rehin alınan diplomatlar Musul'daki IŞİD merkezine götürülüyor.

Reuters'a konuşan Türk hükümet yetkilileri "Militanlar Türk Konsolosluğu'nu ele geçirdi" ifadelerini kulllandı. Ajansa konuşan iki hükümet kaynağı, içerideki konsolosluk çalışanlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

AFP'ye konuşan bir emniyet yetkilisi de IŞİD'in Başkonsolos Öztürk Yılmaz dahil 25 kişiyi kaçırdığını söyledi. İsmi açıklanmayan bir albay, "IŞİD üyeleri Türk Başkonsolos ve korumaları ile yardımcıları dahil 25 kişiyi kaçırdı" dedi.

Farklı bir bilgiye göre ise 2'si çocuk 3'ü kadın toplam 42 kişi rehin alınmış durumda.

BAŞBAKAN, FİDAN İLE GÖRÜŞÜYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da şu sıralarda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştüğü öğrenildi.

Türk Dışişleri yetkilileri bu konuda kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını ve konunun araştırıldığını söyledi.

IŞİD'DEN AÇIKLAMA

IŞİD'den yapılan açıklamada Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'na baskın yapıldığı ve rehin alınan çalışanların bilinmeyen bir yere götürüldükleri bildirildi. 

Musul Valisi Useyil Nuceyfi, Türkiye'ye yardım çağrısında bulundu. Nuceyfi, "Bu durumun üstesinden gelebilmemiz için Türkiye'nin yardımına ihtiyacımız var" dedi.

900 MİLİTAN İLE BASKIN

IŞİD'in, 40 Özel Harekat Polisi'nin koruduğu konsolosluk binasına 900'den fazla militan ile baskın yaptığı öğrenildi.

Başkonsolos Öztürk Yılmaz ile birlikte çok sayıda Türk diplomatı rehin aldıktan sonra IŞİD'ın kentte geçici olarak kurulan merkezine gittiği öğrenildi.

Bir diğer iddia da Musul Eyalet Meclisi Başkanı Beşar Kiki'den geldi. Kürdistan TV’ye canlı bağlanan Kiki, “IŞİD Türk Konsolosluğu'na öğle saatlerinde saldırdı. Bir grup konsolosluk çalışanı esir olarak binadan ayrıldı. Türk Konsolosu sık sık Musul Valiliği'ne gidip gelen biriydi” bilgisini verdi.

Sosyal medyada 17 Temmuz semtindeki konsolosluk binasının yağmalandığı iddiaları dolaşıyor.

Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın konvoyu Eylül 2013 ve Mayıs 2014 bombalı saldırılara uğramıştı.

MALİKİ: BÜYÜK OPERASYONA BAŞLIYORUZ

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ordunun hiç karşılık vermeden IŞİD'e teslim ettiği Musul'u geri almak için büyük bir operasyonu başlatacaklarını söyledi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından Musul'un ele geçirilmesiyle ilgili açıklama yapan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, kaybedilen kentleri geri almak için büyük bir operasyona hazırlandıklarını açıkladı.

Irak ordusu, Musul'u hiçbir direniş göstermeden IŞİD'e teslim etmişti. Irak ordusunun bu tavrı, her şeyin planlı olduğu yönünde yorumlara neden oldu.

 

POLİSLERLE PEŞMERGELER ARASINDA GERGİNLİK!

 
Irak Polis yetkilisi, Irak'ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesine sevk edilen Bölgesel Kürt yönetimine bağlı 2 Peşmerge Tugayının bölgedeki polis karakollarını işgal ettikleri, polis mühimmatlarına el koyduklarını söyledi.
 
Irak polisinden Albay M.B., bölgeye gelen peşmergelerin polis ve askeri noktalarına girerek, silah ve mühimmatlara el koyduklarını iddia etti. Polis yetkilisi, peşmergelerin zaman zaman polisler ile gerginlikler yaşadığını belirtti. 
 
Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Tuzhurmatu'nun çevresindeki bölgelerde kontrolü ele geçiren IŞİD militanlarının 3 polis karakolu, asker ve polis karargâhları ile Yenige köyünde bir ibadet mekânını havaya uçurdukları belirtiliyor.
 
 
MALİKİ: MUSUL’DA KALMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ
 
 

 

Irak Başbakanı Nuri El Maliki de yeni bir açıklama yaptı. Maliki “ IŞİD’in Musul’da kalmasına izin vermeyeceğiz. Tüm Iraklılara IŞİD’e karşı savaşmaları için birleşme çağrısı yapıyorum. Musul’u terk eden ordu mensupları cezalandırılmalı. IŞİD’e karşı savaşmak isteyenlerden de bir gönüllü ordusu kuracağız” dedi. Maliki dünyadan da insani yardım talap ettiklerini belirtti. 
 
TÜRK DİPLOMATLAR TERK ETMEDİ DEMİŞTİ
 
Çatışmalar yüzünden Erbil'e sığınan Musul Valisi Useyil Nuceyfi, burada düzenlediği basın toplantısıyla Musul’daki vahim durumu ortaya koymuştu. Nuceyfi, Türkiye’nin Musul Konsolosluğu'nun Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından zarar görmediğini söylemişti. Nuceyfi, “Biz onları arayıp Konsolosluğu terk etmelerini söyledik. Ancak Musul Başkonsolosu görevlileri tarihe geçecek bir davranış sergileyip 'yerimizde kalmayı tercih ediyoruz' dediler. Bu, tarihe geçecek bir davranıştır." demişti.
 

IŞİD'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

 

 
Musul'da Türk konsolosluğunu basıp Türk diplomatları rehin alan IŞİD'ten flaş bir açıklama geldi. İslam Devleti (IŞİD) adlı örgüt, ellerindeki Türk diplomatları kaçırmadıklarını savundu.
 
EĞER IŞİD'E KARŞI BİR SUÇ İŞLEMEDİLESE...
Örgüt adına bir twitter hesabından yapılan açıklamada, "Türkler kaçırılmış değil. Sadece soruşturma prosedürleri bitene kadar güvenli bir yere götürüldüler. Eğer IŞİD'e karşı bir suç işlemedilerse serbest kalacaklar." denildi.
 
 
Bu arada başkent Bağdat'ın 150 kilometre güneyindeki Tikrit şehrinin de kısmen örgütün kontrolüne girdiği belirtildi. Şehirdeki Tesfirat hapishanesinin de ele geçirildiği ifade edildi. Reuters'te yer alan habere göre IŞİD tarafindan rehin alınan kişilerin tamamının sağlık durumlarının iyi olduğu teyit edildi.
 
O DA DOĞRULADI
 
Irak Türkmen Cephesi sözcüsü Ali Mehdi, Musul Başkonsolosluğu'ndaki Türk personelin IŞİD militanları tarafından alıkonulduğunu söyledi.
 

Türk bayrağına karşı...

 
Örgüte yakın internet sitelerinde yer alan KCK açıklamasında şöyle denildi: “Kürt Özgürlük Hareketi'nin bu bayrak provokasyonuyla hiçbir alakası yoktur. Bu provokasyon ya Kürtlerin özgürlük ve demokrasi mücadelesini bastırmak isteyen güçler tarafından yaptırılmıştır ya da bir çocuğun bilinçsizce böyle bir provokasyona alet olma durumu vardır. Her 2 durumda da bu provokasyonu şiddetle kınıyoruz. Hareketimizin Türk bayrağına karşı böyle bir yaklaşımı yoktur. Türkiye toplumunda şovenizmin yükselmesine hizmet eden bu tür provokasyonlara hep karşı olduk, karşı olmaya da devam edeceğiz. Bu tür bayrak indirmeleri geçmişte de derin güçlerin mücadelemize karşı saldırı kampanyası yürütmek için yaptırdığı provokasyonlar olarak değerlendirdik.
 
Bu açıdan Başbakan ve başka çevrelerin bayrak indirilmesini hareketimizle ilişkilendirmeleri başka bir provokasyon olmaktadır. Hatta kim bu provokasyonu fazlasıyla kullanıyorsa arkasında bu güçlerin bulunma ihtimali yüksektir. Askeri saldırı üssü olarak yapılan karakollar ve Lice katliamı ile yüzü teşhir olan AKP hükümeti de bu provokasyonun zanlılarından biridir. Bu provokasyonun özellikle hareketimizle ilişkilendirilmesi ve bunun üzerinden hareketimize karşı bir saldırı kampanyası başlatılması bu kuşkuyu güçlendirmektedir. Başbakan Erdoğan’ın hareketimize karşı yürüttüğü psikolojik savaş ve dizginsiz saldırgan tutumu Kürt sorununun çözümü konusunda bir zihniyeti ve projesi olmadığını da kanıtlamaktadır. Kürt sorununda çözüm gibi bir kaygısı ve hedefi olan hiçbir politikacının böyle davranması mümkün değildir."
 
Şırnak'ta göçük: 3 kişi göçük altında
 
 
"Şrnak’ta açık sistemle işletilen kömür tünelinde bugün 15.20’de bir göçük meydana geldi ve 3 vatandaş göçük altında kaldı. afad Şırnak İl Müdürlüğü’nden 5 kişilik uzman arama kurtarma ekibi ihbar alındıktan hemen sonra olay yerine intikal etti.
 
 
11 Haziran 2014 Çarşamba günü (bugün), saat 15.20’de Şırnak’ın merkeze bağlı Toptepe Köyü kırsalındaki bir kömür tünelinde göçük meydana geldi. Özel olarak açık sistemle işletilen kömür tüneli içerisinde meydana gelen olayda 3 vatandaşımız göçük altında kaldı. Göçük olayına müdahale edilerek vatandaşlarımızın kurtarılması için AFAD Şırnak İl Müdürlüğü’nden 5 kişilik uzman arama kurtarma ekibi, ihbar alındıktan hemen sonra olay bölgesine sevk edildi.
 
 

IŞİD Örgütü Kim? Ne yer Ne içerler? Hedeflerinde kimler var? 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem