Gündelikçi Kart geliyor!

 Ödenecek paranın yüzde 10'u kadından yüzde 10'u evine gittiği kişiden emeklilik için kesilecek.Geri kalan yüzde 14'ü bakanlık karşılayacak Evlerde çalışan kadınların sosyal güvenliği için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çalışma yürüttüğü öğrenil

Gündelikçi Kart geliyor!

 Ödenecek paranın yüzde 10'u kadından yüzde 10'u evine gittiği kişiden emeklilik için kesilecek.

Geri kalan yüzde 14'ü bakanlık karşılayacak Evlerde çalışan kadınların sosyal güvenliği için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çalışma yürüttüğü öğrenildi. Bakanlığın isteği ile hazırlanan yeni düzenleme evde çalışan gündelikçi kadınların ücretlerinin bir kart üzerinden ödenmesini ve ücretin yüzde 10'luk bir kısmının emekliliği için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) aktarılması temeline dayanıyor.

Düzenlemeyi Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yapması da bir tesadüf değil. Çünkü Meclis'te görüşülen 1/796 sayılı kanun tasarısında SGK'nın Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü kapatılarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na devrediliyor.

Böylece SGK primini ödeyemeyenlerin primlerinden bu bakanlık sorumlu olacak. Yeni sistem ile evde temizlikçi çalıştıranlar, SGK'ye bildirim ve her ay düzenli beyanname vermek zorunda kalmayacak. Sistemin çalışması için İşkur bünyesinde bir merkez oluşturulacak. Sisteme göre sayıları yaklaşık 700 bin olan ev temizliğinde çalışan kadınlar İşkur'a kayıt olup bir kart alacak.

Evinde temizlikçi çalıştırmak isteyenler de İşkur'a başvuracak sisteme kayıt yaptıracak. Gerekli olduğunda da buradan işçi talep edecek.

SMS İLE ONAYLANACAK

Sistemden sağlanan kontak ile temizlik işi bitirildikten sonra gündelikçi SMS ile kaç saat çalıştığını sisteme bildirecek ve ev sahibi de bunu onaylayacak. Ev sahibi SGK işveren payı olarak yüzde 10 fazla ücreti sisteme gönderecek.

Sistem yüzde 10'da çalışan payı olarak kestikten sonra kalan parayı kadının kartına yükleyecek. Böylece örneğin kaçak çalıştırdığı temizlik işçisi kadın için 100 lira ödeyen ev sahibi 10 lira fazla vererek tüm yasal yükümlülüklerden kurtulmuş olacak. Kadın da aldığı ücretin yüzde 10'u karşılığı emeklilik dahil tüm sosyal güvenceye kavuşacak.

YÜZDE 14,5'İ BAKANLIK KARŞILAYACAK

Şu anda evde çalışan gündelikçi kadının sosyal güvencesi için ücretinin yüzde 34'lük bir bölümünü SGK'ya ödemesi gerekiyor. Yeni sistemde ise yüzde 10 ev sahibi yüzde 10 da kadından alınacak geri kalan yüzde 14,5' ise bakanlık bütçesinden karşılanacak.

Bakanlığın böylece yeşil kart harcamalarını da azaltması beklenirken SGK'nın ücreti peşin tahsil etmesi nedeniyle konuya yakın baktığı ifade ediliyor.

ALIŞVERİŞ YAPARSAN YÜZDE 2.5 GERİ VERİLİYOR

Hazırlanan yeni sistem ile gündelikçiler aldıkları ücreti dilerlerse PTT şubelerinden nakit çekip isterlerse anlaşmalı marketlerde kullanabilecekler. Kadınlar eğer harcamayı marketlerde yaparsa sistem işletim bedeli olarak kesilen para kadının hesabına geri yükselecek. Ancak nakit olarak çekerse yüzde 2.5'lik bir kesinti olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler