Gümüşhane'de süt üreticisinin yüzü gülecek!

Gümüşhane’nin Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerinde üreticilere yıllık 12 milyon TL katkı sağlaması planlanan çiğ süt sütün uygun koşullarda toplanması için altyapı kurulumu projesi hayata geçirildi.   İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan, Damızlık Sığır Yet

Gümüşhane'de süt üreticisinin yüzü gülecek!
Gümüşhane’nin Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerinde üreticilere yıllık 12 milyon TL katkı sağlaması planlanan çiğ süt sütün uygun koşullarda toplanması için altyapı kurulumu projesi hayata geçirildi.
 
İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin paydaşı olduğu Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) destekli ‘Çiğ Sütün Uygun Koşullarda Toplanması İçin Altyapı Geliştirme Projesi’ tanıtım toplantısı Kelkit’te yapıldı.
 
Bursa Yenişehir kaymakamı iken bölgedeki süt üreticisi için kurduğu ilk soğuk zincirle adı sektörde Türkiye’de efsane olan Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz başkanlığında yapılan toplantıya sektörün tüm taraf ve paydaşları katıldı.
 
20160114aw631628_01.jpg
 
Kelkit Hükümet Konağında bulunan toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Köse Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Gümüşhane Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa Baytar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bahri Bayram, Kelkit Aydın Doğan Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Vecihi Aksakal, İl Genel Meclisi üyeleri, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyeleri, Süt Üreticileri Birliği üyeleri ile köy ve mahalle muhtarları katıldı.
Toplantıda ilk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Necati Ceyhan, Gümüşhane’de ki süt üretiminin güçlü-zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri ile mevcut durumu hakkında bilgi aktardı.
 
20160114aw631628_02.jpg
 
“ORGANİK SÜTTE MARKA ŞEHİR GÜMÜŞHANE”
 
Zengin mera ve yaylalara, kaliteli ve yüksek verimli otlaklara sahip olan Gümüşhane’nin hem DAP hem de DOKAP illerinden olması nedeniyle ulusal kaynaklardan yüksek oranda faydalanabilmesinin avantaj olduğunu kaydeden Ceyhan, sulama amaçlı baraj ve göletlerin artmasıyla genişleyen sulanabilir arazi varlığının yem bitkisi üretimi ve dolayısıyla süt üretimine olumlu katkı yapacağını, Gümüşhane’nin organik süt üretiminde ismini duyurmuş ve büyük bir üretim potansiyeline sahip olmasının fırsatları olduğunu söyledi.
 
YILLIK ORTALAMA 78 BİN TON SÜT ÜRETİLİYOR
 
Ceyhan, Gümüşhane'de yıllık ortalama 78 bin ton süt üretildiğini, bunun yüzde 98'inin büyükbaş hayvanlardan sağlandığını, Merkez Dörtkonak Köyü haricinde, Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerinde sanayiye arz edilen süt bulunmadığını söyledi.
Gümüşhane’de 2015 yılı verilerine göre 77 bin 662 büyükbaş, 39 bin 526 da küçükbaş hayvan olduğunu dile getiren Ceyhan, toplam 36 bin 879 sağmal inek olduğunu, bunların da yüzde 68'inin Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerinde bulunduğunu hatırlattı.
İl genelinde 2014 yılında birlik ve firmalar eliyle 7 milyon litre süt toplandığını kaydeden Ceyhan, Gümüşhane'de toplam 47 bin 500 ton kapasiteli 41 adet soğutma tankı bulunduğunu da sözlerine ekledi.
 
20160114aw631628_03.jpg
 
ÇİĞ SÜTÜN UYGUN KOŞULLARDA TOPLANMASI İÇİN ALTYAPI GELİŞTİRME PROJESİ
 
Yaklaşık 1,1 milyon TL bedelli proje ile Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerine 10 adet prefabrik Süt Toplama Köy Evi (SÜTKEV) yapılacak, toplam 16 yerleşim biriminde 20,4 tonluk soğutma tankı kurulacak, Kelkit ilçesinde belirlenen 5 dönümlük araziye 30 ton kapasiteli soğutma tankı yerleştirilecek bir süt toplama merkezi kurulacak, sütün sağlıklı bir şekilde taşınması için çift cidarlı tanka sahip 2 adet araç alınacak.
 
Sütün soğuk zincire alınması sayesinde sanayiye arzında sürekliliğini sağlayacak olan proje sayesinde köylerde yaşayan vatandaşların ürettiği sütün pazar değerini artıracak, dolayısıyla da üreticinin gelir düzeyini artıracak proje ile yıllık Kelkit ilçesine 6,6 milyon, Şiran ilçesine 3,6 milyon, Köse ilçesine de 2 milyon olmak üzere toplam 12,2 milyon TL katkı sağlaması öngörülüyor.
 
Yapılan sunumların ardından söz alan Vali Yavuz, proje ile günlük 20 ton sütü soğuk zincire dahil edip kalitesini muhafaza eden bir sistem yapacaklarını belirterek, böylelikle üreticinin binbir zorlukla ürettiği sütteki emeğinin karşılığını tam olarak almasının sağlanacağını söyledi.
 
Günde ortalama 140 ton süt üretilen bölgede sütün 20 tonunun soğuk zincire alınacağını, böylelikle kayıt altına giren süt için üreticinin devletten teşvik te alabileceğini dile getiren Vali Yavuz, kaliteli ve organiğe yakın süt üretimi yapılan bölgedeki bu projeyi çok önemsediklerini kaydetti.
 
20160114aw631628_05.jpg
 
“HEDEFİMİZ ÜRETİCİMİZİN EMEĞİNİN KARŞILIĞINI TAM OLARAK ALMASIDIR”
 
Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kaymakamı iken uyguladığı projeyi katılımcılara anlatan Vali Yavuz, projede yer almayan köylerde de talep olması halinde uygun bulunursa tank yerleştirileceğini belirterek, “Üretmek zorundayız. Cumhuriyet tarihinde göremediğimiz refaha kavuştuk. Açlık, sefalet söz konusu değil. Üretmek için devlet her türlü desteği veriyor. Üreten toplumların gücü zayıflamıyor. Bölgede yapılan yeni baraj ve göletlerle birlikte sulanabilir tarım arazisi yüzde 13’ten yüzde 50’ye çıkacak. Köydeki vatandaşımızın emeğinin karşılığını alması için çalışacağız” dedi.
 
Proje ile Kelkit ilçesine bağlı Deredolu Beldesi, Aziz, Balıklı, Dereyüzü ve Özen köyleri, Köse ilçesinde Salyazı ve Övünce köyleri, Şiran ilçesinde Evren köyü ve Merkez İne Mahallesi olmak üzere toplam 10 adet prefabrik Süt Toplama Köy Evi (SÜTKEV) kurulacak, süt toplama ağında yer alan Kelkit Öğütlü, Sadak, Kaş ve Özen köyleri, Köse Gökçe köyü ve Şiran Kavakpınarı ve Bilgili köylerine deSÜTKEV yerine 300’er litrelik 8 adet soğutma tankı kurulacak.
 
Vali Yavuz’un konuşmalarının ardından toplantıda katılımcılar söz alarak projeyle ilgili görüş ve önerilerini paylaştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler