Gül Mısır için neler söyledi?

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, cuma namazı çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Mısır'da yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, "Bütün önemli siyasi akımların elbirliği ve uzlaşı içinde işbirliğiyle hepsinin seçimlere girebileceği ortamın hazırlamanın

Gül Mısır için neler söyledi?
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, cuma namazı çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Mısır'da yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, "Bütün önemli siyasi akımların elbirliği ve uzlaşı içinde işbirliğiyle hepsinin seçimlere girebileceği ortamın hazırlamanın daha doğru olacağını kanaatindeyim" dedi. 
 
 
 
MISIR'DA İSTİKRARI ARZU EDİYORUZ
 
Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte cuma namazını Sultanahmet Camii'nde kıldı. Gül camiden çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mısır'da yaşanan gelişmeleri değerlendiren Gül, Mısır'ın olağan üstü bir dönemden geçtiğini belirterek şunları söyledi:
 
"Bildiğiniz gibi bugün cuma günü ve çok büyük kitleleri meydanlara çağırdılar. Adeta Mısır halkı ikiye bölünmüş şekilde ve bu çok kaygı verici bir durum. Herşeyden önce Mısır'ın istikrarı, huzuru, geleceği sadece Mısırlılar için değil Arap dünyası ve islam dünyası için çok önemli. Biz Mısır'da bir an önce istikrarı ve huzuru arzu ediyoruz. Son günlerde bu sokak gösterilerinde malesef hayatını kaybedenler oldu. Çok büyük kalabalıklar sokaklara dökülünce onlar muhakkak şiddetten kaçınması ve zorlamalardan uzak durması gerekir. Ancak büyük yığınların her zaman kontrol altında tutulması mümkün olmaz ve Allah korusun kontrol dışı çok büyük istenmedik olaylar da olabilir, kaotik durumlar ortaya çıkabilir."
 
HERKES DİYALOG, UZLAŞMA İÇİNDE OLMALI
 
Mısır halkına ve Mısır'ın siyasi önderlerinin ülkelerine sahip çıkmaları gerektiğinin altını çizen Gül, şöyle devam etti:
 
 "Herkes kendi ülkesine sahip çıkmalı ve kendi çocuğu gibi davranmalı. Bir anne çocuğuna nasıl davranıyorsa öyle davranmalıdır. Mısır'ın geleceğini kurtarmak gerekir. En kısa zaman içerisinde Mısır'ın tekrar normale dönmesi, demokrasiye ulaşması için herkesin elbirliğiyle diyalog ve uzlaşma içerisinde olması gerekir.Mısır'ın geleceğini kazanmak için uğraşmak lazım. BUgün malesef islam dünyasında bu tecrübelerden geçmiş bazıları başarılı olmuş bazıları da başarısız olmuş ve çok büyük acılar yaşamış ülkeler var. Bütün bunları göz önüne alarak bu saatten sonra Mısır halkı ve önderlerinin Mısır'ın geleceğini düşünerek işbirliği uzlaşma ve bir an önce demokrasiye gidişin yolunu hep beraber yapmaları gerekir. Ayrıca Cumhurbaşkanı Mursi'nin serbest bırakılması bu süreci ve uzlaşmayı çok daha kolaylaştıracak."
 
 
"ÖNEMLİ OLAN MISIR'IN GELECEĞİNİ KURTARMAK" 
 
Gazetecilerin "Cumhurbaşkanı Mursi'ye 15 günlük hapis cezası verildiği yönünde haberler var. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz? şeklindeki sorusuna Gül, "Onlar ne kadar doğrudur bilemiyorum. Önemli olan şey Mısır'ın geleceğini artık kurtarmak ve kaosun içine girmesini engellemek gerekir. Tekrar söylüyorum çok büyük yığınlar her zaman kontrol edilemez. Birden bire kontrolden çıkar ve hiç ummadık geri dönüşü olmayan çok büyük yaralar açılabilir. Asla böyle bir şey olmamalıdır. Bütün önemli siyasi akımların elbirliği ve uzlaşı içinde işbirliğiyle hepsinin seçimlere girebileceği ortamın hazırlamanın daha doğru olacağını kanaatindeyim" şeklinde yanıt verdi. 
 
Öte yandan gazetecilerin "Türkiye'nin Suriye sınırında geçen haftadan itibaren PYD'nin kontrolü ele alması ve PYD başkanının Türkiye'ye gelmesiyle ilgili neler söyleyeceksiniz?" şeklindeki sorularını yanıtsız bıraktı. Cumhurbaşkanı Gül, Sultanahmet Camii'nden ayrılırken kendisini bekleyen vatandaşların alkışlarına eliyle selamlayarak karşılık verdi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem