Göz göre göre ölüme gitmişler

Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde 2009 yılında mayın patlaması sonucu şehit olan 7 askerin davasında bilirkişinin raporu skandalı gözler önüne serdi. Raporda, ‘patlayıcıların yerini gösteren krokilerin’ olaydan sonra hazırlandığı belirtildiHakkâri’nin Çukurca

Göz göre göre ölüme gitmişler

Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde 2009 yılında mayın patlaması sonucu şehit olan 7 askerin davasında bilirkişinin raporu skandalı gözler önüne serdi. Raporda, ‘patlayıcıların yerini gösteren krokilerin’ olaydan sonra hazırlandığı belirtildi

Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde, 27 Mayıs 2009’da el yapımı mayının patlaması sonucu 7 askerin şehit olmasıyla ilgili, aralarında Tuğgeneral Zeki Es’in de bulunduğu sanıkların yargılandığı davada 2 albay ve 2 yarbayın hazırladığı ek bilirkişi raporunda, “alarm, ikaz ve ihbar sistemlerinin yer aldığı belgelerin ve patlayıcıların yerini gösteren krokilerin olay meydana geldikten sonra hazırlandığı” belirtildi.
 
Jandarma Albay İsmail Duvan, İstihkam Albay Veysel Eroğlu, Piyade Kurmay Yarbay Ahmet Yıldırım ve Piyade Kurmay Yarbay Murat Koca’nın, olaya ilişkin hazırladığı ek rapor Genelkurmay Askeri Mahkemesi’ne ulaştı.
 
Askerler bilmiyordu
 
Bilirkişi heyeti, ek raporda, 13 Haziran 2012’de mahkemeye sunulan rapora itirazları değerlendi. Bölgede görev yapan personelin ifadelerine yer verilen raporda, kılavuz görevi yapan personelin “alarm-ikaz sistemlerinin” arazideki yerlerini tam olarak bilmediği kaydedildi. Alarm, ikaz ve ihbar sisteminin yerlerini gösteren belgelerin olayın meydana geldiği 27 Mayıs 2009’dan sonra düzenlendiği belirtilen raporda, Çukurca İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlanan, “Olay yeri inceleme raporu”nun ekinde yer alan belgenin ve patlayıcıların yerini gösteren diğer krokilerin olaydan ve patlayıcılar imha edildikten sonra düzenlendiği ifade edildi.
 
Koordinatlar eksik
 
Patlayıcıları hazırlayan iki uzman erbaşın, mayınları hazırlama ve döşeme yetkilerinin bulunmadığı, sadece yerinde imha yetkisine sahip oldukları vurgulanan raporda, inceleme amacıyla patlayıcıların imha edilmeden, etkisiz hale getirilmesi yetkisinin üst seviyedeki uzman personelde olduğu kaydedildi. Raporda, düşman tarafı açık olacak şekilde, patlayıcıların etrafına tel çit çekilmesinin, personelin korunmasını sağlayacağına işaret edildi.
 
Mayınlı bölgelere karşı, birlik ve personelin korunmasına ilişkin hazırlanan, “operasyon devamlı talimatında” yer alanların “genel konular” olduğu belirtilen raporda, 1. Komando Tugay Komutanlığı Yardımcılığı’nın operasyon emrinde, Han Tepe bölgesine döşenen özel alarm ikaz sistemlerine yer verilmemesi, “eksiklik” olarak değerlendirildi.
 
Yazılı bir belge yok
 
İncelemeler sonucunda 1. Komando Tabur Komutanlığı’nın kılavuz almadan intikale başladığı, 8. Komando Bölük Komutanlığı’na ise intikale başladıktan sonra kılavuz geldiğinin belirlendiği ifade edilen raporda, bölgede kılavuz olarak görev yapan Piyade Uzman Çavuş Nizamettin Ekentok’un “alarm, ikaz ve ihbar sistemi olarak döşenen patlayıcıların yerlerini tam olarak bilmediği” yönündeki ifadesine yer verildi.
 
Raporda, 8. Komando Bölük Komutanı Piyade Yüzbaşı Nurettin Altay’ın, operasyon sırasında patlayıcıların yerlerini gösteren koordinatların kendisinde bulunduğunu söylemesine rağmen dava dosyasında önceden hazırlanan ve koordinatların bulunduğu yazılı bir belgeye rastlanamadığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler