Görevden alınan polisler yargıya gidiyor

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alınan emniyet mensupları dava açmaya hazırlanıyor. Haklarındaki işlemin yetki, sebep ve maksat açısından hukuksuz olduğunu belirten emniyetçiler, görevden alınmalarıyla ilgi

Görevden alınan polisler yargıya gidiyor

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alınan emniyet mensupları dava açmaya hazırlanıyor. Haklarındaki işlemin yetki, sebep ve maksat açısından hukuksuz olduğunu belirten emniyetçiler, görevden alınmalarıyla ilgili işlemin iptali için hafta başında idare mahkemelerine başvuracak.

İçişleri Bakanı Muammer Güler’in talimatı ve imzasıyla gerekçe gösterilmeden görevlerinden alınan emniyet mensupları, haklarını hukuk zemininde aramak için harekete geçti. Alınan bilgilere göre, görevden alınan bazı daire başkanı ve müdürler, bireysel olarak avukatlara başvurdu. Avukatlar da görevden almaların hukuki olmadığı yönünde görüş belirtti. Bunun üzerine görev yeri değişen çok sayıda emniyetçi, mahkemeye  başvurarak kaybedilmiş haklarının iadesini isteme kararı aldı. Başvuruya hazırlanan bir emniyet görevlisi, “Emniyet personelleri, haklarında herhangi bir soruşturma ve ceza olmadığı halde ileride suç işleyebilir şüphesiyle görevinden alınamaz. Alınan bu karar hukuka aykırıdır. Bu girişim açık bir niyet okumadır.” şeklindeki hukukçu görüşünü dayanak gösterdi.

Bir emniyet müdürü ise konuyla ilgili olarak idare mahkemesine 2009 yılında görevinden alınan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’i davaya örnek olarak göstereceğini ifade etti. Akyürek, dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından görevinden alınmıştı. Ancak bunun haksız, sebepsiz ve hukuka aykırı olduğunu iddia ederek 6 Ocak 2010 tarihinde Ankara 14. Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açan Akyürek’in talebi haklı bulunmuştu. Mahkeme, 25 Ocak’taki duruşmada Akyürek’in eski görevine iadesine karar vermişti.

Mahkemeye yapılacak başvurularda, soruşturma kapsamında kendisi ve oğlu da şüpheli durumda bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in durumunun da hatırlatılacağı öğrenildi. Burada, Güler tarafından yapılan görevden almaların şaibeye açık olduğu yönündeki hukukçu görüşlerine yer verilecek.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem