Gezi çadırlarının yakılması davasında ikinci iddianame

Taksim Gezi Parkı'nda eylemcilerin parkı işgal ederek kurdukları çadırları "yakın" talimatı verdiği öne sürülen eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli'nin yargılandığı davada ikinci iddianame hazırlandı.Taksim Gezi Parkı'nda 2013 yılı Hazir

Gezi çadırlarının yakılması davasında ikinci iddianame

Taksim Gezi Parkı'nda eylemcilerin parkı işgal ederek kurdukları çadırları "yakın" talimatı verdiği öne sürülen eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli'nin yargılandığı davada ikinci iddianame hazırlandı.

Taksim Gezi Parkı'nda 2013 yılı Haziran ayında eylemcilerin parkı işgal ederek kurdukları çadırları "yakın" talimatı verdiği öne sürülen eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli hakkında "görevi kötüye kullanma" ve "yangın çıkarmaya azmettirmek" suçlarından açılan davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 29'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık Ramazan Emekli, avukatı ile birlikte hazır bulundu. Duruşmanın başlamasının ardından hakim, sanık Emekli'ye hakkında birleştirme talepli açılan dava olduğunu ve dosyaların birleştiğini açıkladı. Mahkeme, İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Rasim Işıkaltın tarafından hazırlanan ikinci iddianamede Emekli'nin çadırların yakılması olaylarıyla ilgili tutanak tanzim etmemek ve adli işlem başlatmamaktan suçlandığını belirtti.

"BELGE TANZİM ETMEK GİBİ BİR GÖREVİM YOK"

Mahkeme, daha önceki duruşmalarda ifadesi alınan Emekli'ye yasa gereği birleştirilen dava nedeniyle ek savunma hakkı verdi. Sanık Emekli savunmasında, il emniyet müdür yardımcısı görevini yaparken belge tanzim etmeyerek adli işlem yapmadığı öne sürülse de belge tanzim etmek gibi bir görevi bulunmadığını söyledi. Bu konudaki görevin adli kollukta olduğunu belirten Emekli, "Benim hakkımda her ne kadar 30 Mayıs 2013 tarihindeki Taksim Gezi Parkı'nda şahsımın çadır yakma olayı ile ilgili belge tanzim etmeyerek adli işlem yapmadığım suçundan yargılanıyorsam da bu konuda adli kolluk görevlidir. Adli kolluk kuvvet görevlisi olan İlçe Emniyet Güvenlik Büro Amiri Komiser Necati Ersoy, Nöbetçi Savcı Selim Berna Altay savcımızla görüşerek talimat almış ve bu talimatı tutanağa bağlamıştır. Bu tutanakta da sayın savcımız "Müştekisi varsa, siz işlem yapın. Müracaat olursa biz müracaatını alırız" diyerek bunun dışında yapılacak bir işlem olmadığına dair talimat tutanağı düzenlenmiştir" dedi.

"ADLİ KOLLUK GENELGESİNDE BEN YOKUM"

Bu tutanağın emniyet müfettişleri raporlarında da olduğunu kaydeden Emekli, "Tutanağın dosyanıza getirilmesini talep ediyorum. Aynı zamanda her yıl İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na adli kolluk amirleri bildirilir, İçişleri Bakanlığı'nın Adli Kolluk Genelgesi'nde ve yönetmeliklerde de adli kolluğun kim olacağı belirtilmiştir. Ben İl Emniyet Müdür Yardımcısı olarak bu listede yokum" ifadelerini kullandı.

"YETKİ ZABITADAYDI, BİZ GÜVENLİKTEN SORUMLUYDUK"

Sanık Emekli'nin ardından olay tarihinde Beyoğlu İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı olan Serdar Çelebi tanık olarak dinlendi. Tanık Çelebi, "Taksim Gezi Parkı'nda işgal durumunda olan çadırların kaldırılması için zabıta bizden yardım istedi. Sabah 05.00 sıralarında toplandık. Toplantıda can ve mal güvenliğinin tehlikeye girmemesi için belediye yetkilileri, İl Emniyeti yetkilileri ile konuşup karar almışlar. Emniyet, zabıta, Çevik Kuvvet, Güvenlik Şube toplandık. Çadırların kaldırılmasında zabıtanın yetersiz kalacağı durumda güvenlik tedbiri almak için orada bulunduk. Yetki zabıtadaydı ancak güvenlikten biz sorumluyduk. Toplantıda çadırları alalım, yakalım şeklinde bir karar alınmadı. Zaten bu da kanuni olmazdı. Ben sanık Emekli'nin "Çadırları yakın" şeklinde bir talimat verdiğini duymadım. Zabıta yetersiz kalınca onlara yardım için güvenlik önlemimizi aldık" şeklinde konuştu.

MAHKEME İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN ADLİ KOLLUK YÖNETMELİĞİ'Nİ İSTEDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme, İçişleri Bakanlığı'ndan Adli Kolluk Yönetmeliği ve 2013 yılına ait adli kolluk amir ve memur listesinin istenmesine hükmetti. Mahkeme, ayrıca sanığın ifadesinde yer verdiği Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde tutanak düzenleyip düzenlenmediğini, düzenlenmiş ise aslının istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

RAMAZAN EMEKLİ'YE 10 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ilk iddianamede, ağaçların sökülmesini protesto eden bir grubun Gezi Parkı'nı işgal ederek çadır kurdukları belirtildi. Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli'nin çadırları toplayan zabıtaya "Çadırları toplamakla uğraşmayın, yakın gitsin" talimatı verdiği ve bunun üzerine zabıtaların yönetmeliğe aykırı şekilde görevlerini kötüye kullanarak, çadırları yaktıkları iddia edildi. İddianamede sanık Ramazan Emekli'nin yasal olmayan talimatı ile görevini kötüye kullanıp parktaki çadırların yakılmasını azmettirdiğinin anlaşıldığı kaydedilerek, Emekli hakkında "görevi kötüye kullanma" ve "yangın çıkarmaya azmettirmek" suçlarından 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyor. Emekli, hakkında hazırlanan ikinci iddianamede çadırların yakılması olaylarıyla ilgili tutanak tanzim etmemek ve adli işlem başlatmamaktan suçlanıyor. Emekli'nin iki ayrı iddianame kapsamında toplam 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem