Gelir testi başlıyor!

Sosyal güvencesi, yeşil kartı olmayana da sağlık hizmeti kapısını açan Genel Sağlık Sigortası (GSS), 1 Ocak'ta uygulamaya girdi. Yeşil kartlılar Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredildi. Şimdi sosyal güvencesi olmayanlar için "gelir testi" sistemi devreye gir

Gelir testi başlıyor!

Sosyal güvencesi, yeşil kartı olmayana da sağlık hizmeti kapısını açan Genel Sağlık Sigortası (GSS), 1 Ocak'ta uygulamaya girdi. Yeşil kartlılar Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredildi. Şimdi sosyal güvencesi olmayanlar için "gelir testi" sistemi devreye giriyor.

Gelir testi uygulamasını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yürütecek. Testi, 900 ilçede bulunan bakanlığa bağlı sosyal dayanışma vakıfları yapacak. Bakanlık, bazı bölgelerde de aileleri bizzat ziyaret ederek yerinde test uygulaması yürütecek. Bu ay sonuna kadar sosyal güvencesi bulunmayan herkesin gelir testi için bulundukları ildeki sosyal yardım vakfına başvurması gerekiyor.

2012 yılı asgari ücret rakamlarına göre, aylık aile içi kişi başı geliri 296 liradan az olduğu tespit edilenler, prim ödemeden GSS'li olacaklar. Yapılan teste göre aile içi kişi başı gelir 296 ila 886 lira arasında çıkarsa, aileden bir kişi ayda 35 lira prim ödeyecek. Diğer aile bireyleri bu kişi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak GSS'li sayılacaklar. Dolayısıyla ailede herkes GSS kapsamına alınmış olacak. Geliri, 887 lira ila bin 773 lira arasında olanlar 107 lira ödeyecek. Geliri, bin 773 liranın üzerinde olanlar ise 213 lira prim ödeyecek.

GELİR TESTİNDE NELERE BAKILACAK?

Gelir testi yapılırken aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan haklar dikkate alınarak aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit edilecek. Buna göre, ailenin puanlaması yapılacak. Gerekirse hane ziyareti yapılarak ailenin ekonomik durumu gözlemlenecek. Gelir testinde aynı hanede yaşayan eş, evli olmayan çocuklar ile büyük anne ve büyük baba dikkate alınacak. Yani ailenin toplam geliri kişi sayısına bölünerek bulunacak.

YEŞİL KARTLILARA DA TEST YAPILACAK

Yeşil kart süresi dolanlar da artık kaymakamlıklara değil bu vakıflara giderek müracaat edip, gelir testine girecek. Mevcut yeşil kartı olanlar bunları kullanmaya devam edecek; kartlarının vize tarihine kadar sağlık yardımlarından yararlanacaklar. Vize tarihi dolduğunda ise bir ay içinde sosyal yardım vakıflarına gelir testi için başvuruda bulunacaklar. Gelir testinden geçenler yine ücretsiz/primsiz GSS'li sayılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler