Geçen yıl kaç para kazandık?

2014 yılında yıllık ortalama kişi başı brüt kazanç 27 bin 830 TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı "Kazanç Yapısı Araştırması İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre; 2014 yılında yıllık ortalama brüt kazanç 27 bin 830 TL oldu. Bu değer, erk

Geçen yıl kaç para kazandık?

2014 yılında yıllık ortalama kişi başı brüt kazanç 27 bin 830 TL oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı "Kazanç Yapısı Araştırması İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre; 2014 yılında yıllık ortalama brüt kazanç 27 bin 830 TL oldu. Bu değer, erkekler için 27 bin 775 TL, kadınlar için 27 bin 974 TL olarak tahmin edildi.

Araştırma sonuçları incelendiğinde, hem erkek hem de kadın ücretli çalışanların kazançlarının, genellikle eğitim durumu ile doğru orantılı olarak yükseldiği görüldü. Benzer durumun, yaş grubu ve kıdem yılı için de geçerli olduğu görüldü. Eğitim durumuna göre en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı yüksekokul ve üstü eğitim düzeyine sahip olanlar elde etti. Bu eğitim düzeyinde yıllık ortalama brüt kazanç erkeklerde 55 bin 633 TL, kadınlarda ise 45 bin 483 TL oldu.

Ücretli çalışanların ücret ve kazançları ekonomik faaliyet kolu ayrımında incelendiğinde, en yüksek yıllık ortalama brüt kazancın 62 bin 250 TL ile "finans ve sigorta faaliyetleri" ekonomik faaliyet kolunda olduğu gözlemlendi. Bu sektörü 61 bin 830 TL ile "bilgi ve iletişim" sektörü izledi. En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 20 bin 451 TL ile "konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri" sektöründe elde edildi. Bunu 21 bin 340 TL yıllık ortalama brüt kazanç ile "idari ve destek hizmet faaliyetleri" sektörü izledi.

Araştırma sonuçları, meslek grubu (ISCO 08) ayrımında incelendiğinde en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı 86 bin 701 TL ile "yöneticiler" meslek grubunda çalışanların elde ettiği görüldü. Bu meslek grubunu 57 bin 678 TL ile "profesyonel meslek mensupları" izledi. En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 17 bin 056 TL ile "nitelik gerektirmeyen meslekler" grubunda gerçekleşti.

Cinsiyete dayalı (erkek-kadın) ücret farkı, erkek ve kadın arasındaki ücret farkının erkek ücreti içindeki yüzdesi olarak tanımlanır. Bu gösterge, saatlik, aylık veya yıllık ortalama ücret esas alınarak hesaplanabilmekte olup yıllık ortalama brüt ücret kullanılarak hesaplandı. Cinsiyete dayalı ücret farkı toplamda kadın ücretinin lehine (yüzde -0,4) iken, eğitim durumuna göre incelendiğinde tüm eğitim durumu basamakları için erkek ücreti lehine gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler