Gazze’ye 1 saatte 200 hava saldırısı

İsrail’in “Bulut Sütunu’ operasyonunun üçüncü gününde Gazze’de ölü sayısı 20’ye, yaralı sayısı da 242’ye yükseldi. Tel Aviv’in kıyılarına isabet eden 2 roket ise İsrail halkında panik yarattı. İsrail’in Gazze sınırına asker ve tank yığması ‘kara operasyon

Gazze’ye 1 saatte 200 hava saldırısı

İsrail’in “Bulut Sütunu’ operasyonunun üçüncü gününde Gazze’de ölü sayısı 20’ye, yaralı sayısı da 242’ye yükseldi. Tel Aviv’in kıyılarına isabet eden 2 roket ise İsrail halkında panik yarattı. İsrail’in Gazze sınırına asker ve tank yığması ‘kara operasyonu’ endişelerini artırıyor

İsrail’in son dönemde artan roket saldırılarını gerekçe göstererek salı günü Gazze’ye başlattığı operasyon, üçüncü gününde şiddetlenerek devam etti. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre ölü sayısı 20’ye yaralı sayısı 242’ye çıktı. Operasyonun ilk 2 gününde 3’ü çocuk 15 kişi ölmüştü. Hamas’ın roketleri ise güney İsrail şehri Kiryat Malachi’de 3 sivilin ölümüne neden olmuştu.
 
Haniye’nin evine saldırı
 
İsrail’in salı günü Hamas’ın askeri lideri Ahmed Cabari’ye düzenlediği suikastin ardından başlattığı hava saldırıları karşılığında Gazze’den de önceki gün başkent Tel Aviv yakınlarına roket atılmıştı. Gece nispeten sakin geçerken sabah saatlerinde yeni saldırı haberi geldi. İsrail uçakları bir saatten kısa sürede yaklaşık 200 saldırı gerçekleştirdi.
 
Saldırılarda, Gazze’ nin kuzeyindeki E l-Kerame, Es-Sudaniyye ve E l-M akusi bölgelerinin yanı sıra kentin kuzeybatısındaki İzzeddin el-Kassam tugayları hedef alındı. Gazze’ nin güneyinde bulunan İçişleri Bakanlığı binası tamamen yıkıldı. Gazze Başbakanı İsmail Haniye’nin evi de saldırının hedefi oldu. Mermiler evin bahçesine isabet etti, yaralanan olmadı. 
 
Tel Aviv açıklarına roket
 
İsrail’in saldırılarına Hamas ve askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları ise roketlerle karşılık verdi. İsrail’in başkenti Tel Aviv’de füzelerin kente düşmesi endişesiyle sirenler çalmaya başlarken halk panik güvenli yerlere kaçmaya çalıştı. İsrail’in füze savunma sistemi “Demir Kubbe”yi aşan iki roket, Tel Aviv’in kıyılarına, Akdeniz sularına düştü.
 
Plajlarda panik yaşanırken polis, kentte patlama sesi duyulduğunu, ancak yaralı olmadığını açıkladı. Hamas, saldırılarında 75 kilometre menzilli İran yapımı Şafak 5 roketlerini kullandığını açıkladı. Gazze ile Tel Aviv arasında 70 kilometre bulunuyor. Hamas ilk defa bu kadar uzun menzilli füze kullanmış oldu.
 
Gazze işgali korkusu
 
İsrailli yetkililer “olası kara operasyonuna hazır olunması” çağrısı yaparken ordu, 16 bin yedek subayı göreve çağırdı. 75 bin subay da yedek listeye alındı. İsrail’in Gazze sınırına asker, tank ve zırhlı araç yığmaya başlaması “işgal korkusuna” neden oldu. Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal, Sudan’dan gönderdiği mesajda intikamın alınacağını belirterek “Yakında iyi haberleri duyacaksınız” dedi. 
 
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise, “Geçmişten ders almalıyız” derken, Gazze sınırındaki İsrail birliklerinin komutanı Albay Amir Baram da geçen ay Birinci Dünya Savaşı’nda İngiliz ve Osmanlı güçlerinin çatışmalarını inceleyerek taktik geliştirdiğini söylemişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem