Gardiyanlar isyan etti: Biz pe.....k miyiz?

Hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan tasarı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. Hükümlülere eşleriyle en az 3 ayda bir 3 saat özel hazırlanmış bölümlerde görüşme izni veren tasarının Meclisʼte kabul edilmesiyle birlikte

Gardiyanlar isyan etti: Biz pe.....k miyiz?

Hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan tasarı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. Hükümlülere eşleriyle en az 3 ayda bir 3 saat özel hazırlanmış bölümlerde görüşme izni veren tasarının Meclisʼte kabul edilmesiyle birlikte gözler mahrem görüşmenin hangi koşullarda gerçekleşeceğine çevrildi.

YÖNETMELİK HAZIRLANIYOR
 
Kanun Resmi Gazeteʼde yayımlandıktan iki ay sonra yürürlüğe gireceği için Adalet Bakanlığı bürokratları yönetmelik üzerinde çalışmalarını hızlandırdı. Tartışmalı konuların da bulunduğu yönetmeliğin ayrıntıları şöyle:
 
GARDİYAN KAPIDA
 
Kanun maddesinde, "...ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın..." denildiği ve görüşmenin mahremiyetine zarar vereceği için gardiyanlar mahrem odanın önünde veya yanında, içeriye kulak kabartacak şekilde beklemeyecek ancak güvenlik riskine karşı özel odanın yakınında bir yerde bulunacak.
 
TEMİZLİĞİ ODAYI SON KULLANAN YAPACAK
 
Odanın temizliğini, en son kullanan mahkûm ve eşi yapacak. Pis bırakan bir sonraki hakkından yararlandırılmayacak.
 
PREZERVATİF KANTİNDE
 
Dışarıdan prezervatif güvenlik riski taşıdığı için cezaevi kantininde satış yapılacak.
 
6 AY EVLİLİK ŞARTI
 
İlk etapta seks için ʻnaylon evliliklerʼ artabilir endişesine karşı ʻ6 ay evlilikʼ şartı getirilmişti ancak, bundan vazgeçildi.
 
GÖRÜŞME 3 SAAT VE GÜNDÜZ
 
24 saate kadar görüşme süresi güvenlik gerekçesiyle bu kadar uzun tutulmayacak. Görüşmeler 3 saatten az olmamak şartıyla genellikle gündüz yapılacak.
 
GÖRÜŞME İÇİN İYİ HAL ŞARTI
 
Eş görüşmesinden yararlanabilmek için disiplin cezası almamış ya da almışsa kaldırılmış olmak, tutum ve davranışlarıyla diğer hükümlü ve tutuklulara iyi örnek olmak gibi şartlar gerekiyor.
 
EŞCİNSEL İLİŞKİYE İZİN YOK
 
İmam nikâhlı ve eşcinsel mahkûmlara aile görüşmesi izni verilmeyecek. Deprem konteynerleri cezaevlerinde mahrem oda yapılmak üzere gönderiliyor.
 
GARDİYANLAR İSYANDA: BİZ PE....NK MİYİZ
 
Özel odanın yakınında bekleme, nöbet tutma düşüncesine gardiyanların önemli bir bölümü, "Biz pe....nk miyiz?" diyerek karşı çıkıyor. Bunun için formül aranıyor. Gardiyanların bekleyecekleri sınırlar yönetmelikte net olarak çizilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler