Fındıkta verim düşüyor

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis üyesi Edip Sevinç, fındıkta verimin düştüğünü söyledi.TTSO Meslek Komiteleri Toplantısı’nda konuşan Meclis üyesi Edip Sevinç, 2009 'dan beri verilen arazi desteklerinin, başlangıçta arazinin daha iyi bakılacağ

Fındıkta verim düşüyor

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis üyesi Edip Sevinç, fındıkta verimin düştüğünü söyledi.

TTSO Meslek Komiteleri Toplantısı’nda konuşan Meclis üyesi Edip Sevinç, 2009 'dan beri verilen arazi desteklerinin, başlangıçta arazinin daha iyi bakılacağının öngörülmesine rağmen gerekse köyde oturan müstahsil sayısının da azılması ile birlikte fındıkta bir verim problemi olduğunu dikkat çekti. Fındıkta ihracatın artması dünyada sert kabuklu yemişlere sağlık faktörü nedeniyle yönelme yüzünden talebin ileride daha da artacağını kaydeden TTSO Meclis üyesi Edip Sevinç, bahçelere olan ilginin çiftçi daha da artması gerekirken iş tersine dönmeye başladığı uyarısında bulundu. Sevinç "Böyle bir ciddi bir problemimiz var. Çiftçi bahçelerine bakması ve verimi artırması konusunda bir gayret sarf edilmelidir. Dünyanın hiç bir yerinde dönüm başına 170-180 lira çiftçiye verilmeyecek kadar yüksek bir miktardır. 10 dönüm arazisi olan bin 700 lira destek almaktadır. Bu destekler yüzde 6 eğim olan alana veriliyor" dedi.

İhracata fındığın şu anda bulunamama söz konusu olmadığını ancak yakın gelecekte dünya tüketiminin artması ile birlikte gündeme gelen ovalara fındık ekim izninin gündeme gelebileceğini vurgulayan Sevinç, "Doğu Karadeniz Bölgesi olarak ciddi tedbirler alınması gerekiyor. Eskimiş alanların yenilenmelidir. Yüzde 40 yüzde 60 olan Fındıkta Doğu bölgesi ve Batı Bölgesi dengesinin çok yakında yarı yarına Batı bölgesi lehine değişmesi kaçınılmazdır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler