Fındıkta düşük rekolte endişesi!

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, ''Çiftçilik tecrübemize dayanarak söylüyoruz, bu sene bölgemizde fındık rekoltesi son derece sıkıntılı ve ciddi kayıplarla gerçekleşecek'' dedi.Akbaşlı, merkeze bağlı 250 rakımlı sahil kuşağında bulunan Kay

Fındıkta düşük rekolte endişesi!

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, ''Çiftçilik tecrübemize dayanarak söylüyoruz, bu sene bölgemizde fındık rekoltesi son derece sıkıntılı ve ciddi kayıplarla gerçekleşecek'' dedi.

Akbaşlı, merkeze bağlı 250 rakımlı sahil kuşağında bulunan Kayadibi Mahallesi'nde bir fındık bahçesinde gazetecilerle bir araya geldi.

Bir dalın üzerinde 35-40 tane fındık sayılması gerekirken 6 veya 7 fındık sayıldığını vurgulayan Akbaşlı, ''Bu sene işimiz zor, geçen haftaki basın açıklamasında da bahsettiğimiz gibi, özellikle çiftçimizin 2011 mahsulüne dayanarak borçlanmasını istemiyoruz. Çünkü ciddi bir rekolte kaybının yaşanacağını düşünüyoruz ve bahçelerde ilk işaretler de bunu gösteriyor'' diye konuştu.

Kasım, aralık ve ocak ayında üç kez yaptıkları tespitlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini bu nedenle fındığın bir ''stres'' yaşadığını ve yalancı bahara inandığını anlatan Akbaşlı, şunları söyledi:

''Bu 'yalancı' baharın önümüzdeki dönemde, fındık rekoltesini önemli oranda etkileyeceğini söylemiştik. Son iki yıldır bölgemizde yaşanan mevsimsel değişiklikler fındık tarımını olumsuz yönde etkiliyor. Fındık doğumunun çok az gerçekleşmiş olması, 'püsenekler' diye tabir ettiğimiz erkek organların, tozlama yapamamasından kaynaklandı.

Karanfillerde 85 bin ton rekolte tespit etmiştik. Ancak açan karanfillerin döllenip fındığa dönüşme oranı çok düşük çıktı. Yapılan bilimsel hesaplamalarla dönüşmeyecek olan karanfiller hesaplanıyordu ama bu sene hesaplarda da çok şaşmalar oldu.''

Akbaşlı, 20 gün sonra tekrar bahçeye gideceklerini ve yine rekolteyi sayacaklarını ifade ederek, ''En son temmuz ayı içinde sayım yapılarak kesin rekolteyi ortaya çıkarmış olacağız. Çiftçilik tecrübemize dayanarak söylüyoruz, bu sene bölgemizde fındık rekoltesi son derece sıkıntılı ve ciddi kayıplarla gerçekleşecektir'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem