Fındıkta büyük tehlike

Kahverengi Kokarca’dan sonra fındığa çekirge tehdidi.

Fındıkta büyük tehlike

Türkiye koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, tarım ürünleri için beklenen kahverengi kokarcadan başka, bu kez de çekirge tehdidi baş gösterdi. Bilim insanları, söz konusu çekirge istilasının Türkiye’nin fındık üretimini ciddi anlamda etkileyeceğini belirtiyorlar.

Bilim insanları, dünyanın fındık tedariklerinin Türkiye'yi işgal eden bir çekirge tarafından tehdit edilebileceği konusunda uyarıda bulundular.

Çekirgelerin, dünya fındık arzının yaklaşık % 70'ini sağlayan Karadeniz bölgesinde ise en az sekiz ile yayıldığı da ifade ediyor.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Celal Tuncer, eğer yayılma önlenemezse Türkiye’deki fındıkların yüzde 30’unun zarar görebileceğini ifade etti. Uzmanlar, ise bu rakamı dünyanın fındık üretiminin beşte biri ettiğini belirtiyor.

‘VAMPİR KELEBEK’ OLARAK BİLİNİYOR

Öte yandan fındık üretimini tehdit eden Ricania Simulans’ın halk arasındaki tabiri ile ‘vampir kelebek’in, bir kelebek olarak adlandırılsa da, aslında Çin’de 1850’li yıllarda tespiti yapılan bir çekirge türü olduğu da belirtiliyor. Bölgedeki çiftçiler ise çekirgelerin daha da yayılmasından endişe duyuyor.

KAHVERENGİ KOKARCA UNUTULMASIN

Öte yandan başta fındık olmak üzere tüm tarım ürünlerinde büyük hasara ve kayıplara yol açan kahverengi kokarca ile ilgili 2 yıldır yapılan çalışmalar ile uyarıların korono virüsü nedeniyle göz ardı edilmemesi gerektiği de bildirildi.

Uzmanlar, havaların ısınmaya başlaması ile kahverengi kokarcanın bölgede yayılmaya başlayacağı endişesi taşıdıklarını belirterek, zararlının en önemli ihraç ürünü olan fındıkta büyük hasara yol açtığının son 2 yılda tespit edildiğini, bu nedenle gerekli önlemlerin alınarak, bununla mücadelenin de aksatılmamasını istediler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem