Fındık,çay, ekonominin dinamosu..

İSO’nun 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan 4 firma fındık ve çay sektöründe faaliyet gösteriyor. Ülkemizin önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındık ve çay Doğu Karadeniz’de sanayileşmeye öncülük ederken, istihdamda da büyük bir yer tutuyo

Fındık,çay, ekonominin dinamosu..
İSO’nun 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan 4 firma fındık ve çay sektöründe faaliyet gösteriyor.
 
Ülkemizin önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındık ve çay Doğu Karadeniz’de sanayileşmeye öncülük ederken, istihdamda da büyük bir yer tutuyor.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açılanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” arasında da Trabzon ve Rize’den fındık ile çay sektöründe faaliyet gösteren 4 büyük işletmenin yer alması bu ürünlerin yöre için ne kadar önemli olduğunun göstergesi..
 
İSO’nun 2012’deki  üretimden sağlanan net satışları baz alarak yaptığı sıralamada, çay sektöründe Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur) 53’üncü, fındıkta ise Oltan Gıda 57, Özgün Gıda 389, Arslantürk Tarım Ürünleri ise 461’inci sırada yer aldılar.
Türkiye’de çay piyasasının yaklaşık yüzde 60’ını elinde bulunduran Çaykur 47 yaş çay işleme, 1’de paketleme fabrikası ile sektöründe en büyük kuruluş. Çaykur 2012 yılında üretilen 1 milyon 152 bin ton yaş çay yaprağının yaklaşık yüzde 56’lık kısmını işleyerek üretim yapmıştı.
 
Dünya fındık üretim ve ticaretinin yüzde 75-80’lik kısmını elinde bulunduran ülkemizde Oltan Gıda Maddeleri İhr. İth. Ve Tic. Ltd. Şti, 2002’den beri fındık ihraç rekortmenliğini elinde bulunduruyor. Yıllara göre Türkiye fındık ihracatının yüzde 25-35’ini tek başına ihraç ediyor. Trabzon’un Arsin ilçesinde bulunan, Dünyanın en gelişmiş fındık entegre işleme tesisine sahip olan Oltan Gıda; Ordu ve Düzce’de de 2 fındık kırma fabrikasına sahip..
 
Fındık ihraç rekortmenleri arasında yer alan ve Trabzon’un Yomra ilçesindeki entegre tesisi ile fındık ve mamulleri üreten Özgün Gıda Sanayi ve Tic. Ltd. Şti, geçtiğimiz yıl yaklaşık 90 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişti.
 
ISO sıralamasında yer alan Arslantürk Tarım Ürünleri San.  İhr. ve İth. A.Ş ise Trabzon’un Araklı ilçesinde faaliyet gösteriyor. Fındık entegre işleme tesisi ile fındık kırma fabrikasına sahip olan Arslantürk Gıda, 2012’de gerçekleştirdiği 52 milyon doları aşan ihracatı ile rekortmenler listesinde yer almıştı.
 
Doğu Karadeniz’de 4 büyük işletmenin yanı sıra, çay sektöründe 150, fındık da ise 50’nin üzerinde irili-ufaklı işletme faaliyet gösteriyor.
 
Ülkemizde yaklaşık 730 bin hektar alanda fındık, 77 bin hektarda ise yaş çay üretimi yapılıyor. Fındıklıklar Kocaeli’nden Artvin’e kadar tüm Karadeniz Bölgesi’nde yer alırken, çaylık alanlar ise Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da bulunuyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem