Fındık için ’direnin’ çağrısı

Giresun'da fındık üreticilerine elindeki fındığı ucuza kaptırmamaları için uyarılarda bulunuldu. Konuyla ilgili Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Giresun Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Ba

Fındık için ’direnin’ çağrısı

Giresun'da fındık üreticilerine elindeki fındığı ucuza kaptırmamaları için uyarılarda bulunuldu.

Konuyla ilgili Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Giresun Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, üreticiye fındık fiyatlarındaki hızlı düşüşün ve kabuklu fındık ile kavrulmuş fındık arasındaki fahiş fiyat farkının ihracatçının emaneti bozdurmasından kaynaklandığını belirterek "Direnin" çağrısında bulundu. Erim Yaman " Kabuklu fındık 15 TL iken kavrulmuş fındık 50 TL'ydi. Bugün kabuklu fındık fiyatı 12 TL, kavrulmuş fındık fiyatı yine 50 TL. Sizce de bu işte bir tezatlık yok mu? Anlaşılıyor ki üreticinin elindeki fındığı ucuza kapatma hesabı yapıyorlar. Şunu bilmelidirler ki eldeki fındığın fiyatını sabırlı olan direnen üretici belirleyecektir. Elinde fındığı olan üretici sabırlı ve kararlı bir şekilde direnmeye devam ediyor ve edecektir" dedi.

Stoklardaki ve üreticinin elindeki fındık miktarının ihraç edilen fındık miktarı ile kafa kafaya geldiğini ifade eden Yaman "ihracat rakamlarına baktığımızda, Türkiye 2015-2016 fındık ihracat sezonunun ilk 3 ayında kaç ton ihracat yapmış? 88 bin ton iç fındık. Karşılığı nedir yaklaşık 180 bin ton kabuklu fındık. Türkiye yılda kaç bin ton iç fındık ihraç ediyor? 300 bin ton. Bu rakama ulaşabilmesi için 210 bin ton daha ihracat yapması gerekiyor. Bunun karşılığı da 420 bin ton kabuklu fındık demek. İç pazarı hiç hesaba katmazsak, stoklardaki ve üreticinin elindeki fındık miktarı ihracata ancak denk geliyor. İç pazarda fındık tüketilmiyor mu? tüketiliyor. Hadi biz yemeyelim dedik. Dünya ve Avrupalı ucuz da olsa, pahalı da afiyetle yiyor" şeklinde konuştu.

Türkiye ile Suriye sınırında düşürülen askeri uçağı nedeniyle ilişkileri gerilen Rusya'nın Türkiye'den ihraç ettiği ürünlere ambargo koyarken, ambargo koymadığı tek ürünün fındık olduğunu da hatırlatan Yaman "Bunu da biz söylemiyoruz, ihracatçılarımız söylüyor. Halen bazı kesimler, fındık fiyatı üzerinde baskı oluşturarak, fiyatı düşürmeye çalışmasına bir anlam veremiyoruz. Yoksa gelecek yılda fındık az olacak diyerek, şimdiden fiyat mı oluşturmaya çalışıyorlar? Bir de bu işten ne üretici ne de tüketici karlı çıkıyor. Çünkü üretici ucuza satıyor, tüketici ise pahalı yiyor. Aradaki bu para kimin cebine gidiyor onun takdirini de kamuoyuna bırakıyoruz. Biz sonuna kadar, üreticimizin hak ve hukuku korumaya devam edeceğiz. Yeter ki, üreticimiz de bu oynanan senaryolar karşısında dik durarak gücünü göstersin" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem