Fındık fiyatlarına tepki

Geçen sezon serbest piyasada 22 liraya kadar yükselen fındığın kilogram fiyatının, bu sezon 10 liraya kadar düşmesine bazı sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.   Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, yaptığı açıklamada, fındığa sah

Fındık fiyatlarına tepki
Geçen sezon serbest piyasada 22 liraya kadar yükselen fındığın kilogram fiyatının, bu sezon 10 liraya kadar düşmesine bazı sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.
 
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, yaptığı açıklamada, fındığa sahip çıkılmadığını savunarak, "Üretici hakkını alamıyor. Buna çok üzülüyoruz" dedi.
 
Bölgenin en önemli geçim kaynaklarının başında fındığın geldiğini anımsatan Şahin, "Fındık aynı zamanda milli ve  ihracatından en çok para kazanılan bir tarım ürünüdür. Ülkemize bu kadar döviz kazandıran fındığımızın sahipsiz kalmaması gerekiyor" diye konuştu. 
 
Şahin, böylesine önemli bir ürünün fiyatının her yıl değişmesine bir türlü anlam veremediklerini ifade ederek, özellikle fındıkla ilgili oda ve borsaların fındığın fiyatını hak ettiği yere taşımaları noktasında ellerinden geleni yapmalarını istedi. 
 
Fındıkta fiyatın mutlaka dengelenmesi gerektiğini belirten Şahin, "Bunun için ya lisanslı depoculuk yeniden kurulacak ya FİSKOBİRLİK yeniden güçlendirilecek ya da TMO yeniden devreye sokulacak ancak şu anda böyle bir ortam olmadığından fındığımıza kendimizin sahip çıkması gerekiyor. Fındıkta dengeli bir fiyat politikasının artık oluşması gerek. 'Üretici fazla kazansın, sanayici az kazansın' istemiyoruz. Dengeli bir fiyat olsun, her kesim kazansın. Şu anda bir taraf kazanıyor, bir taraf zarar ediyor. Bu çok adil değil" ifadesini kullandı.
 
Şahin, üreticinin fındığını gerçek değeriyle satmasını istediklerini kaydederek, "Şu anda maalesef oluşan arz talep dengesine göre fiyatlar, alıcıların insafına göre belirleniyor. Leblebinin 20, cevizin 30, fıstığın 40 ve bademin 60 lira olduğu yerde fındık niye 10 lira olsun? Biz buna üzülüyoruz. Hem fındık en çok döviz kazandıran ürün ancak fiyatı en düşük ürünlerin başında geliyor. Lütfen birileri buna 'dur' desin" dedi.
 
- Esnaf fiyattan dertli
 
Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aydın Bostancıoğlu ise fındıkta yaşanan fiyat düşüklüğünün esnafı zor durumda bıraktığını, fiyatların bu seviyede devam etmesi durumunda borç yükü altında olan esnafı daha zor günler beklediğini söyledi. 
 
Geçen yıl yaşanan zirai dona bağlı olarak iş yeri kapatan esnaf olduğunu, birçok esnafın da bu yılki fındık hasadına bağlı olarak borçlandığını belirten Bostancıoğlu, şöyle devam etti:
 
"Bir çok esnafımız geçtiğimiz yıl yaşanan zirai dondan olumsuz etkilendi. Bu yıl rekolte ve fiyatlardaki yüksek beklenti esnafı borç ödeme konusunda ümitlendirse de bugün yaşanan fiyat düşüşleri esnafı hayal kırıklığına uğrattı. Şu anda bu fiyatlara bakıldığında esnafın borç ödemesi hayal gözüküyor. Esnafımız bu fiyatlar karşında ancak alacaklarını tahsis edebilir. Kendi borçlarını ödemesi bu şartlarda beklenemez. Esnaf bu durum karşısında biraz rahatlayabilir. Fiyatların bu şekilde devam etmesi durumunda rahatlamanın ötesine gidemez."
 
Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Adnan Keskin de bu sezon fındıktan çok ümitli olduklarını ifade ederek, "Başta üretici olmak üzere bütün esnaf fiyatların düşmesinden dolayı hayal kırıklığı yaşıyor. Fiyat düşük olunca esnaf ürününü satmak yerine bekletmeyi tercih ediyor. Bu da her esnaf gibi kuyumcu esnafını mağdur ediyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem