"Fil hastalığı" hayatını kararttı!

Lenfödem rahatsızlığına yakalanan Filistinli Besam Ebu Yusuf ayaklarının tedavi edileceği günü umutla bekliyor.

"Fil hastalığı" hayatını kararttı!

Halk arasında "fil hastalığı" olarak  bilinen lenfödem rahatsızlığına yakalanan Filistinli Besam Ebu Yusuf, sadece bir tanesi yaklaşık 30 kilogram ağırlığındaki ayaklarının tedavi edileceği günü umutla bekliyor.
Abluka altındaki Gazze'nin Han Yunus kentinin doğusundaki Abasan  beldesinde yaşayan 50 yaşındaki Ebu Yusuf, yaklaşık dört yıl önce lenf sıvısının  bulunduğu lenf kanallarının bozulmasıyla ortaya çıkan ve halk arasında fil  hastalığı olarak bilinen rahatsızlığı nedeniyle evinin içinde dahi adım atmakta  zorlanıyor.

Birçok kez doktora giden Ebu Yusuf,  AA muhabirine verdiği demeçte,  teşhisinde geç kalınması nedeniyle hastalığın hızla yayıldığını söyledi.

Yaklaşık 3 aydır, hareketlerini neredeyse tamamen kısıtlayan hastalık  yüzünden şiddetli ağrılar çektiğini, hatta dışarı çıkamaz hale geldiğini belirten  Ebu Yusuf, zamanını, evinin salonundaki bir pencerenin önünde oturarak  geçirdiğini ve zorunlu ihtiyaçları dışında ayağa kalkamadığını kaydetti.

Ebu Yusuf, ilk belirtilerin 2015 yılının ortalarında görülmeye  başladığını aktararak, "Sağ baldırımda beliren ve kısa sürede büyüyen bir şişlik  ortaya çıktı. Yedi ay sonra bu kitle büyüyerek bacağımın ağırlığı 20 kilogramı  buldu." dedi.

YAKLAŞIK 1 YIL SONRA FİL HASTALIĞI TANISI

Yaklaşık 6 ay boyunca kapısını çaldığı doktorların bu durumu teşhis  edemediklerinden dolayı tedavi için reçete yazamadıklarını kaydeden Ebu Yusuf,  rahatsızlığının 2016 yılının başlarında İngiltere'den gelen bir sağlık ekibinin  muayenesi sonucu teşhis edildiğini kaydetti.

Ebu Yusuf, ekipteki doktorların ayağındaki şişmiş alanın operasyonla  alınmasına karar verdiklerini aktararak, 3 aylık bir gözetimin ardından  doktorların kendisine fil hastalığı tanısı koyduğunu ifade etti.

Ancak kısa zaman sonra ayağının başka bölgelerinde yeni şişlikler  çıkmaya başladığını söyleyen Ebu Yusuf, şunları söyledi:

"Hastalık diğer ayağıma da sıçradı. Bacağıma yakın bölgelerde de başka  şişlikler görülmeye başlandı. Son üç ayda iki bacağımın ağırlığı 10 kilogram daha  arttı."

Ebu Yusuf, imkanlar dahilinde Gazze'deki özel klinikler ile  hastanelerin kapılarını aşındırdığını ancak hiçbir doktorun derdine çare  bulamadığını ifade ederek, "Doktor, hastalığımın Gazze'de tedavi edilemeyeceğini,  seyahat masraflarını temin ettikten sonra bölge dışındaki hastanelere gitmem  gerektiğini salık verdi." diye konuştu.

HAREKETSİZ BİR HAYATA MAHKUMİYET

Dört yıldır muzdarip olduğu hastalık nedeniyle hareketlerinin büyük  ölçüde kısıtlandığını söyleyen Ebu Yusuf, "Artık hareket edemiyorum. Evin dışına  adım atamıyor, temel ihtiyaçlarımı bile sağlayamıyorum. Daha önce düşünmeden  yaptığım en ufak harekete dahi şimdi gücüm yetmiyor." ifadelerini kullandı.

Ebu Yusuf, bedenine uygun kıyafetleri bulmakta zorlandığına dikkati  çekerek, şunları söyledi:


"Bacaklarım fillerinki gibi oldu, zar zor kıyafet buluyorum.  Bacaklarım, gittikçe ağırlaşmasıyla başladı. Şişlikler, eklemler ve kemikler  üzerinde kurduğu baskı şiddetli ağrılara neden oluyor. Yaz aylarında ise yükselen  hava sıcaklığı, şiş bölgelerde iltihaplanmaya ve kaşıntıya yol açıyor."

GAZZE'DEKİ ABLUKANIN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARI

İsrail'in bölgede yaklaşık 12 yıldır uyguladığı ve hayatın pek çok  alanında olumsuz yansımalarının artarak görüldüğü ablukanın mağdurlarından biri  de Ebu Yusuf.

Filistinli Ebu Yusuf, doktorların kendisine, "Gazze'deki tıbbi  imkanların kısıtlı olduğu, enfeksiyon kapmış lenfatik damarların teşhisi için  gerekli teçhizatın bulunmadığını" söylediğine dikkati çekerek, pek de  istenilmeyen sonuçlara ulaşmadan önce tedavisi için Gazze dışında başka  hastanelere gitmesi gerektiğini aktardı.

FİLİSTİN KİMLİĞİNİN OLMAMASI ELİNİ KOLU BAĞLIYOR

Eşi ve çocuklarıyla 2005'te Suudi Arabistan'dan Gazze'ye dönen Ebu  Yusuf'un hala Filistinlilere ait bir kimlik numarasının olmaması nedeniyle  bölgeden çıkamıyor.

Gazze'ye yıllar önce gelen Ebu Yusuf, Filistin vatandaşı olabilmek  için devlet dairelerinin koridorlarını arşınlıyor.

Filistin kimliğinin olmamasının şu anda kendisi için hayatı tehlike  teşkil eder olduğunun altını çizen Ebu Yusuf, "Filistin kimliği olmadığı için  Gazze dışına çıkamıyorum. Hükümet yetkilileri ile sağlık kurumlarından durumum daha da kötüleşmeden tedavi konusunda yardımcı olmalarını istiyorum." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, fil hastalığı, parazitlerin  sivrisinekler tarafından insanlara buluşması ve genellikle çocukluk çağında  geçirilen enfeksiyonlar sonucu lenfatik sistemin zarar görmesiyle ortaya  çıkabiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem