"Fetih 1453", Oscar'ı da Fethetti

'Fetih 1453' filmine 'Oscar kütüphanesi' olarak bilinen The Library of the Academy of Motion Picture Arts & Sciences'tan davet geldi. Müze, sinema sektöründekilerin yararlanması için filmi ve senaryosunu istedi. Geçtiğimiz aylarda da Universal Stüdyoları,

"Fetih 1453", Oscar'ı da Fethetti

'Fetih 1453' filmine 'Oscar kütüphanesi' olarak bilinen The Library of the Academy of Motion Picture Arts & Sciences'tan davet geldi. Müze, sinema sektöründekilerin yararlanması için filmi ve senaryosunu istedi. 

Geçtiğimiz aylarda da Universal Stüdyoları, filmin 10 dakikalık bölümünü izleyip home video, televizyon ve Avrupa dağıtım haklarını almak istemişti. Teklif kabul edilirse ilk defa bir Türk filmi uluslararası film şirketiyle Hollywood'a gidecek. 

Bugüne kadar Türk sinema tarihinin en yüksek kopya adedi ve salon sayısıyla 16 Şubat'ta gösterime giren "Fetih 1453", Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Hollanda, Belçika, Endonezya, Malezya, Rusya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek, Makedonya'da da seyirciyle buluştu. 

Yaklaşık üç yılda tamamlanan filmin danışmanlıklarını Prof. Dr. Feridun Emecen, Doç. Dr. Hülya Tezcan, Prof. Dr. Gülgün Köroğlu ve araştırmacı yazar Adem Saraç üstlenmişti. 

 

Bu arada filmin yurtdışındaki yankıları da büyük olmuştu. Yunanlılar, filmdeki Bizanslı tasvirini eleştirirken İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Guardian, sanat sayfasında manşetten verdiği değerlendirmesinde film hakkında şu ifadeleri kullanmıştı: 

"Türban ve testosteron dolu "Fetih 1453" milyonlarca Türk'ün kalbindeki milli gururu kabartıp tüm gişe rekorlarını kırdı. Film Türkiye'nin damarlarında hala dünyayı fethedecek kudrette kan dolaştığının teyidi olarak gösteriliyor" 

Filmdeki dini öğelerin Başbakan Erdoğan'ın 'dindar nesil yetiştirme' vizyonu ile de örtüştüğünü belirten Guardian, okullarda gösterilmesi çağrıları olsa da filmin bazı tarihi gerçekleri çarpıttığı eleştirisinde bulunuyor: 

"Sultan safında savaşan Rumlar, duvarları koruyanlardan fazlaydı; son taarruz sabahında askerler arasında Meryem'e dua edenlerin sayısı neredeyse Allah'a dua edenler kadardı." Gazete, surların altında tünel açarken tekbir getiren lağımcıların ise aslında Sırp gümüş madenlerinden toplanmış Ortodokslar olduğunu belirtiyor. 

Filmin Türkiye'de geniş yankı bulup tartışıldığını kaydeden Guardian, şöyle noktalıyor yazıyı: 

"Türkiye'de hiç bir şey milliyetçilik gibi satmıyor. Filmin 17 milyon dolarlık bütçesini üç kez katlayan filmin yönetmen ve yapımcısı Faruk Aksoy, şimdi Atatürk'ün İngilizleri püskürttüğü Gelibolu hakkında bir film planlıyor. Filmin Churchill'in en parlak tasviri olmayacağına bahse girebilirsiniz 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem