Federasyonların ekmek kavgası!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe yüzde 15'i geçmeyecek şekilde zam kararı aldıklarını açıklarken, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise federasyonun kendi başına zam yetkisinin olmadığını savundu. Türkiye Esnaf

Federasyonların ekmek kavgası!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe yüzde 15'i geçmeyecek şekilde zam kararı aldıklarını açıklarken, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise federasyonun kendi başına zam yetkisinin olmadığını savundu.

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, yazılı açıklamasında Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun ''ekmeğe zam yapma yetkisinin olmadığını, bu yetkinin illerde bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği'ne ait olduğunu'' kaydetti.

 

Ekmeğe zam yapma yetkisinin illerde bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği'ne ait olduğunu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun birliklerin görevine müdahalede bulunduğunu savunan Palandöken, açıklamasında şunları kaydetti: ''62. maddeye göre esnaf ve sanatkarlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu Birlik Yönetim Kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra 30 gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi, belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya 7 gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir.'' İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz da federasyonun zam yetkisinin olmadığını savundu.

 

TAŞIYABİLDİĞİMİZ KADAR TAŞIRIZ

 

Balcı, Federasyon Genel Merkezi'nde ekmek fiyatlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ekmek fiyatlarının 2008 yılından bu yana değişiklik göstermediğini, fırıncı esnafının, çalışanların büyük özveride bulunduğunu söyledi. Ramazan ayı öncesinde maliyet girdilerinin artması, çalışanların ücret artışı nedeniyle fiyat değişikliğinin zorunlu olduğunu dile getirdiğini hatırlatan Balcı, konuyu oda başkanlarıyla istişare ettiklerini, bu artışı ülke genelinde en az seviyede tutmaya gayret gösterdiklerini söyledi. Balcı, oda başkanlarıyla yaptıkları Yüksek İstişare Kurulu toplantısı sonucunda ekmeğin kilogramına azami yüzde 15'in üzerinde olmamak kaydıyla zam kararı alındını bildirdi. Halil İbrahim Balcı, un fiyatlarındaki artışın durulmasının yüzde 15 artış oranında etkili olduğunu, un fiyatlarındaki artışın devam etmesi halinde bu zam kararının daha yüksek oranda çıkacağını söyledi. Federasyon Başkanı Balcı kilogramı 2,5 liradan satılan ekmeğin, 2 lira 80 kuruştan fazlaya satılamayacağını söyledi. Balcı, ekmek fiyatlarına yapılan zammın geçerlilik süresi konusunda, ilk hedeflerinin 2011 yılını bununla bitirmek olduğunu, bunun 2011 yılı sonunda fiyat değişikliği düşündükleri anlamına gelmediğini belirterek, ''İnşallah 2011 yılını bu fiyat değişikliği ile tamamlamış oluruz ve 2012'lere taşıyabildiğimiz kadar taşırız'' dedi.

 

ÇETKODER KONUYU YARGIYA TAŞIYACAK

Merkezi Mersin'de bulunan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, bugün açıklanan ekmeğe zam kararını yargıya taşıyacaklarını bildirdi. Halkın geçim sıkıntısı çektiğini savunan Göktaş, "Ülkede enflasyon oranı belli. Unun ve ekmekteki girdilerin fiyatı belli. Yapılan, doğru ve yerinde bir zam değildir" dedi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya da Türkiye'de ekmeğin zaten pahalı olduğunu belirterek, ''Dünyada 1 milyar insanın aç olduğu konuşulurken, Türkiye'de karnını ekmekle doyuran dar gelirlileri de düşünerek bu ekmek zammını kabul edilemez buluyoruz'' dedi.

 

İZMİR VE ANKARA ZAM DÜŞÜNMÜYOR

 

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Necdet Durmuş, İzmir'de ekmeğe zam yapılması yönünde şu an için bir talepleri olmadığını, İstanbul ve Ankara'da belirlenecek yeni fiyatlara göre bir düzenleme yapılabileceğini ifade etti. Ankara Ticaret Odası'na (ATO) kayıtlı fırıncıların da 2011 Mayıs sonuna kadar zam yapmayacakları bildirildi. Adana, Mersin ve Eskişehir'deki fırıncılar da ekmeğe zam yapmayı düşünmediklerini açıkladı.

 

ÇAKAR: 1 GÜN EKMEK ALMAYALIM

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, ekmeğe zam kararı alan Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun rekabet yasasına aykırı davrandığını öne sürdü. Çakar, bu durumda tüketiciler olarak Rekabet Kurumunu ve Türkiye çapında valilikleri bu konuyu irdelemeye ve gerektiğinde kamu adına dava açmaya çağırdıkları belirtti. Ayrıca esnaf ve sanatkarlar yasasının ilgili maddesine göre fırıncı esnafının bu oranı uygulamak zorunda olmadığını ifade eden Çakar, şunları kaydetti: ''Özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentler de başta olmak üzere birçok ilde esnaf odası üyesi olmayıp Ticaret Odası mensubu olan fırıncıları ise bu zamma uyma mecburiyetinde olmadıkları konusunda uyarıyoruz. Milyonlarca kişinin yoksulluk sınırı altında olduğu ülkemizde tüketicileri zamlar yürürlüğe girdikten hemen sonra sosyal sorumlulukları ve hakları gereği 1 gün ekmek almamaya davet ediyoruz.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem