EXPO 2020'den kötü haber geldi!

Daha önce EXPO 2015'e aday olan ancak Milano'ya kaybeden İzmir, organizasyonu 2020 yılında Türkiye'ye getirmek için yarışıyordu, ancak 2. tur oylamada elendi.İZMİR'E 36 PUAN4 kentin yarıştığı oylamada İzmir 36 puanla elendi. Finalde Dubai ve Ekaterinburg

EXPO 2020'den kötü haber geldi!

Daha önce EXPO 2015'e aday olan ancak Milano'ya kaybeden İzmir, organizasyonu 2020 yılında Türkiye'ye getirmek için yarışıyordu, ancak 2. tur oylamada elendi.

İZMİR'E 36 PUAN

4 kentin yarıştığı oylamada İzmir 36 puanla elendi. Finalde Dubai ve Ekaterinburg yarışacak.

İLK ELENEN KENT SAO PAULO

Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olarak kabul edilen EXPO 2020'ye ev sahipliği yapacak kentin belirlenmesi için Fransa'nın başkenti yapılan oylamada 2020 oylamasında İzmir, 33 oy alarak ilk turu geçti. Sao Paulo 13 oyla elendi. İlk iki turda oyların üçte ikisini alan şehir yarışı kazanacak. Eğer ilk iki turda kazanan çıkmazsa üçüncü ve final turunda en fazla oy alan kent EXPO 2020'yi düzenlemeye hak kazanacak.

İL OYLAMADA HANGİ KENT KAÇ PUAN ALDI?

BIE üyesi 167 ülke delegesinin katıldığı Paris'teki OECD binasındaki toplantıda yapılan oylamada Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai 77, Rusya'dan Ekaterinburg 39, Türkiye'den İzmir 33, Brezilya'dan Sao Paulo 13 oy aldı. İlk turda elenen ülke Sao Paulo oldu.

SUNUMLAR YAPILDI

OECD binasında 167 üye ülke delegesinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda sırasıyla Dubai, Sao Paulo, Ekaterinburg ve İzmir sunum yaptı.

Defne Samyeli'nin moderatörlüğünü yaptığı sunumda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in binlerce yıllık tarihi olan bir kent olduğunu, birçok uygarlığı ağırladığını, farklı etnik kökenler ve dinleri barındırdığını belirterek, Meryam Ana Evi ve İslam düşünürlerinin bu kentte bulunduğunu kaydetti.

SON 10 YILDA ÖNEMLİ DÖNÜŞÜM

Doğa, turizm ve sağlığın merkezi olan kentin ticaret, sanayi ve tarımın da kalbinde yer aldığına işaret eden Yıldırım, Victor Hugo'nun İzmir için "kentlerin prensesi" dediğine dikkat çekerek kentin son 10 yılda önemli bir dönüşüm yaşadığını ifade etti.

Yıldırım, "Artık karar vermenin vakti geldi. Bugünkü oylarınızın adil bir sonuca yol açacağını biliyorum" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, EXPO'nun vizyon ve amacının dünyanın dört bir yanında kalıcı etkiler bırakmak olduğuna dikkati çekerek, "Bugünkü seçiminiz benzer 4 kent arasından bir seçim değildir, bugün vereceğiniz karar BIE'nin misyonuna ve EXPO vizyonuna en uygun tema ve şehri belirleyecektir. Herkes için sağlık diyoruz, tüm dünyanın hakkaniyetli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti alması hakkı olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

"DÜNYAYI KUCAKLAMAYA HAZIRIZ"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in 2005 yılında düzenlediği UNIVERSIADE etkinliğinin, organizatör kuruluşlar tarafından dünyanın en başarılısı olarak gösterildiğine değindi.

İzmir'in 2015 adaylık sürecinden çok şey öğrendiğini, mükemmel bir EXPO düzenlemenin reçetesini bildiklerini anlatan Kocaoğlu, "Tüm dünyayı kucaklamaya hazırız. Tüm ülkelerin ve 35 milyon ziyaretçinin yer alacağı mükemmel bir organizasyonu vadediyoruz. Misafirlerimizi rüya gibi bir atmosferde karşılayacağız, tarihteki en etkileyeci EXPO alanını hazırlıyoruz. İnciraltı'nda kalıcı sağlık ve turizm bölgesi yaratıyoruz" diye konuştu.

Sunumda konuşan beyin üzerindeki araştırmalarıyla tanınan Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün de bir konuşma yaparak İzmir'in tarihsel zenginliği ve sağlık alanındaki gücüne dikkat çekti. Güntürkün, İzmir'in engelli dostu bir kent olduğunu söyleyerek delegelerden destek istedi.

BAŞBAKAN'DAN VİDEO SÜRPRİZİ

Sunumda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı da yayınlandı. Başbakan Erdoğan, mesajında EXPO 2020'nin tüm Ortadoğu, Akdeniz, Balkanlar ve Kafkasya için büyük önem taşıdığını, 48 ülke ve 1,5 milyar insana 3 saatlik mesafede olması nedeniyle İzmir'in EXPO 2020 için son derece ideal olduğunu söyledi. Erdoğan, mesajında hükümet olarak EXPO için tüm imkanları seferber ettiklerini de belirterek"İzmir'den desteğinizi esirgemeyin, herkes için sağlık idealini gelin birlikte gerçekleştirelim" dedi.

Sunumda adaylık çalışmaları kapsamında Hindistan'da yaptırılan eğitim merkezi hakkında bilgi veren bir film ile İzmir'in tarihten bu yana sağlık merkezi olduğunu anlatan bir film ile "Biz Hazırız" sloganıyla hazırlanan film gösterildi. Özellikle son film, izleyicilerden yoğun alkış aldı.

DİĞER SUNUMLAR

Birleşik Arap Emirlikleri adına toplantının ilk sunumu yapan Dubai, "Düşünceleri Birleştirmek ve Geleceği Yaratmak" temasını anlattı. Dubai'de düzenlenecek bir EXPO'nun ulaşım kolaylığı ve hinterland nedeniyle 2 milyar nüfusa hitab edeceğinin savunulduğu sunumda ülkenin ekonomik istikrarı vurgulandı.

Brezilya adına yarışan Sao Paulo ise Latin Amerika'nın daha önce EXPO düzenlemediğine işaret ederek, diğer farkı etnik unsurlar tarafından kurulmuş olan kentin global alanda etkin olan sorunlardan arınmış olduğu belirtildi. Sao Paulo'nun sunumu sırasında Brezilyalı ünlü sanatçı Gilberto Gil, gitarıyla bir şarkı seslendirdi.

EXPO 2020'ye "Küresel Zihin" ana temasıyla aday olan Ekaterinburg ise küreselleşmenin gelişmekte olan ülkelere olumsuz etkilerine dikkati çekti. Ekaterinburg'da bu konuda bir Küresel Zihin Üniversitesi oluşturma fikrini ortaya attı. Sunumda Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in video mesajı yayınladı.

Genel Kurul'un öğleden sonraki oturumunda TSİ 15.30'da oylamaya geçilecek.

KOCAOĞLU: EXPO'YU TÜRKİYE'YE GETİRECEĞİZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO 2020 için en uygun aday olduklarını belirterek, bu organizasyonu Türkiye'ye getireceklerine inandıklarını bildirdi.

"EN DENEYİMLİ ADAY İZMİR"

Sunum öncesi AA muhabirine açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir'in 2005 yılından bu yana EXPO'ya hazırlandığını, adaylar arasında en deneyimli ekip olduklarını belirtti.

"İzmir hangi kritere bakarsanız bakın daha avantajlıdır" diyen Kocaoğlu, kent güvenliği, doğal güzellikler, tarihi zenginlik, insanların EXPO organizasyonuna yatkınlığı ve EXPO felsefesine uyum konusunda diğer adaylardan daha iyi olduklarını söyledi.

Kocaoğlu, "İzmir'in en iyi aday olduğunun BIE delegelerince de onaylanmasını bekliyoruz. Bunun için çok çalıştık. Başaracağımıza inanıyoruz, vicdanen müsterihiz, elimizden geleni yaptık" dedi.

Dün düzenlenen resepsiyona katılımın çok iyi olduğunu, aldıkları geri dönüşlerin moral verdiğini de anlatan Kocaoğlu, bugünü zaferle tamamlamak istediklerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem