Etten sonra sıra diğer gıdalarda!

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, toptan kırmızı ve beyaz ette uygulanan KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesiyle vatandaşın sofrasına etin daha ucuz fiyattan geleceğini söyledi. Bakan Eker, Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine diğer gıdal

Etten sonra sıra diğer gıdalarda!

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, toptan kırmızı ve beyaz ette uygulanan KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesiyle vatandaşın sofrasına etin daha ucuz fiyattan geleceğini söyledi. Bakan Eker, Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine diğer gıdalarda uygulanan KDV oranlarıyla da ilgili çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Geçtiğimiz hafta içerisinde basına yansıyan gıda güvenliği ile ilgili haberlere de "Reklam amaçlı açıklamalar" diye sitem eden Bakan Eker, Türkiye'de yılda 350 bin gıda denetiminin gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Karacabey Tesisleri'nde Atçılık Çalıştayı'nın açılışına katılan Bakan Eker, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Kırmızı ve beyaz ette uygulanan KDV indiriminin vatandaşın sofrasına yansıması için yapıldığını hatırlatan Bakan Mehdi Eker, "Bizim amacımız öncelikle vatandaşın sofrasına bunun yansıması. Eti ayırmadım; ama beyaz ette ve kırmızı ette KDV yüzde sekizden bire düşürüldü. Sayın Başbakanımızın talimatıyla yapıldı. Hem fiyatları da bir miktar düşüşe yol açacak hem de bu alandaki kayıt dışılığın kesilmesinde önemli etkili rol izlenecek. Diğer gıda maddeleriyle ilgili olarak da Başbakanımızın talimatı doğrultusunda çalışıyoruz. Gıdanın diğer unsurlarıyla ilgili yapacağımız çalışmanın neticesini önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız." diye konuştu.

"REKLAM AMACIYLA KAMUOYUNU YANILTIYORLAR"

Bakan Mehdi Eker, bir gazetecinin "Medyaya gıda güvenliği ile ilgili olumsuz tablo yansıdı, Türkiye'de gıda güvenliği istenilen düzeyde mi, yeterince denetim yapılıyor mu?" yönündeki sorusunu da cevaplandırdı. Zaman zaman reklam amacıyla ne olduğunu bilmedikleri bir şekilde toplumu da rahatsız eden beyanatların yapılabildiğini belirten Bakan Eker şunları kaydetti:

"Kendi 'laboratuarlarının reklamını yapacaklar' diye reklama dönük şeyler söyleniyor. Bunun kamuoyunu ne kadar etkileyeceği düşünülmüyor. Türkiye'de yılda 350 bin civarında gıda denetimi yapılıyor. Yaklaşık 5 bin personel var denetimle ilgili. İllerde bunların altyapısı var. Bununla yetinmedik. Buna ilave olarak 2009'dan bu yana bakanlık olarak 'Alo 174 özel telefon hattı' kurduk. Oraya gelen 50 binin üzerindeki şikayet değerlendirildi. 2010 Haziran ayında çıkarılan yasayla birlikte Avrupa Birliği (AB) gıda güvenliği ile ilgili standartlarını benimsedi ve uygulanıyor. Türkiye gibi on binlerce işletmenin imalat yaptığı, binlerce satış noktasının bulunduğu yerlerde elbette ki münferit, bireysel bazı yanlışlar olabiliyor. Biz bunları ortaya çıkarmak, bunlarla ilgili denetimleri sıklaştırmak ve toplumu bunların zararlarından korumak için bütün gücümüzle çalışıyoruz."

"FİRMA İSİMLERİ AÇIKLANACAK"

Bakan Eker 13 Aralık'ta yürürlüğe girecek yönetmelikle artık gıda güvenliğini ihlal eden firmaların kamuoyuna açıklanacağını söyledi. İmal edilen, imalathanede üretilen gıda maddeleriyle ilgili sorun olmadığının altını çizen Eker şunları söyledi:

"Zaten gıda denetimleriyle beraber para cezaları, hapis cezaları uygulanıyor. 13 Aralıktan sonra bu alanda yeni bazı adımlar atılıyor. Son yönetmeliğimiz de çıkacak. Eskiden örneğin firma adı yasalar gereği açıklanamıyordu, onun önü açılıyor. Bir firma toplum sağlığını tehdit eden bir ürün üretmişse, bundan dolayı ceza almışsa bunun bilgisinin toplumla paylaşılmasının önü açılıyor. Belirtilen şeyler yaygın değil, bireysel bazı sorunlar. O sorunlarla da biz mücadele ediyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem