Eşini kaybeden kadınlara maaş

Mardin'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programında üniversteside konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nisan ayından itibaren eşi vefat etmiş kadınlara iki ayda bir ödenecek şekilde aylık 250 lira, yani iki ayda 500 lira ödeneceğini açıkladı.Başbakan Erdoğ

Eşini kaybeden kadınlara maaş

Mardin'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programında üniversteside konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nisan ayından itibaren eşi vefat etmiş kadınlara iki ayda bir ödenecek şekilde aylık 250 lira, yani iki ayda 500 lira ödeneceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan iktadarda oldukları son 9 yıl içerisinde kadınların sorunlarını çözmek için büyük mücadeleler verdiklerini de belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hükümet olarak son 9 yılda kadınların sorunlarını çözmek için yoğun bir mücadele içindeyiz. Gerçekleştirdiğimiz reformlarla ve hanım kardeşlerimizin sorunları konusunda da önemli mesafeler kat ettik ve etmeye de devam ediyoruz. 2002 yılında Türkiye'de yetişkin okur yazar oranı kadınlarda yüzde 79,9 iken, şuanda yüzde 88'deyiz.

Nereden nereye. Eşim ile birlikte haydi kızlar okula kampanyası başlattık ve 350 bin kız çocuğumuzu okulla buluşturdu. Ana kız okuldayız kampanyasında 824 bin kişiyi okur yazar hale getirdik. 2002 ilköğretimde okullaşma kadınlarda yüzde 87, bu gün yüzde 96,7 oldu. Yüksek öğretimdeki okullaşma yüzde 13 iken şuan yüzde 30, okul öncesi yüzde 11 idi, şuanda yüzde 43 oldu. Sağlıkta aynı şekilde ilerleme kaydettik. 2002 yılında anne ölümleri yüzbinde 30 idi bu gün yüz binde 18'e geriledi. Doğumların sağlık kuruluşlarında gerçekleşmesi yüzde 78' den yüzde 90 oldu. Bebek ölümleri geriledi.

Siyasete katılım oranlarında aynı şekilde olumlu umut verici tablo var engelleri kaldırmanın yolları

içinde olduk. Uyguladığımız sosyal politikalarla kadınları her açıdan destekledik çözümler ürettik. Şimdi yeni bir uygulama başlatıyoruz. Eşi vefat etmiş ve ihtiyaç içinde olan hanımları tespit ettik ve artık bunlara düzenli nakti ödeme yapıyoruz. Bu kapsama giden eşi vefat etmiş ihtiyaç sahibi olan 150 bin kadın bulunuyor. Başvurular alınıyor nisan ayından itibaren iki ayda bir ödenecek şekilde aylık 250 lira yardım ödemeye başlıyoruz. iki ayda 500 lira vereceğiz. Bu yeni uygulama da hanım kardeşlerimizi hayırlı olsun.

Değerli kardeşlerim 8 Mart bu yıl Türkiye'deki kadınlar için önemlidir. Hükümetimiz, TBMM, ilgili komisyonlarımız ve bakanlığımız yoğun bir gayret sarf edip 8 Mart'ta kadınlara önemli bir hediye sunmak istedi muhalefetimiz var, bunu engellediler. Ama yasanın yarısı meclisten geçti çalışmalar devam ediyor. Bugün biteceğine inanıyorum büyük ihtimalle önümüzdeki hafta içinde cumhurbaşkanı tarafından onaylanır ve yürürlüğe girer.

 Ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yeni bir süreç başlıyor. Şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi geçirenler koruma altına alınacak. Mağdurun can güvenliğinin sağlanması için koruma tedbiri alınacak. Şiddet uygulayanlar ve ya uygulama ihtimalı olanlar tedavi edilecek. Mağdurlara her türlü destek verilecektir. Devrim niteliğindeki bu kanunun hayırlı olmasını diliyorum".

Programda daha önce yaptıkları çalışmalardan dolayı 3 bayana plaket verildi. 96 yaşındaki Süryani asıllı Nasrah Çilli'ye plaketi Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından verildi. Başbakan Erdoğan'ın tokalaşarak karşıladığı Çilli'nin Emine Erdoğan elini öptü. Plaketlerin verilmesinin ardından Başbakan Erdoğan bakan ve milletvekilleri ile yerel idarecileri sahneye alarak hatıra fotoğrafı çekti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem