Esenboğa'ya jetler eşliğinde indirildi

 Suriye'ye ait yolcu uçağı kargo bölümünde silah ve mühimmat bulunduğu gerekçesiyle Esenboğa Havalimanı'na indirildi.Edinilen bilgiye göre Moskova-Şam seferini gerçekleştiren A320 tipi 35 kişi taşıyan yolcu uçağı, kargo bölümünde silah ve mühimmat bulundu

Esenboğa'ya jetler eşliğinde indirildi

 

Suriye'ye ait yolcu uçağı kargo bölümünde silah ve mühimmat bulunduğu gerekçesiyle Esenboğa Havalimanı'na indirildi.
Edinilen bilgiye göre Moskova-Şam seferini gerçekleştiren A320 tipi 35 kişi taşıyan yolcu uçağı, kargo bölümünde silah ve mühimmat bulunduğu gerekçesiyle Türk F-16'lar tarafından Esenboğa Havalimanı'na indirildi. Uçağın kargo bölümünde aramalar sürüyor.
 
Dışişleri Bakanlığından gelen bilgi doğrultusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bugün öğleden sonra Türk havayolu şirketlerine acil kodlu geçtiği bilgi ile Suriye hava sahasını kullanan tüm sivil uçakların derhal geri dönmesini istedi. Bu gelişmelerin yaşandığı dakikalarda Moskova Vnukovo Havalimanı'ndan kalkan Suriye Havayolları'na ait Airbus A320 tipi uçak, hava sahası kapatıldığı için Ankara Esenboğa'ya inmek üzere yönlendirildi. Ankara Akıncı 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kaldırılan F-16 uçaklarının eşlik ettiği Suriye Havayolları'na ait SRY442 sefer sayılı uçak, Esenboğa'ya yönlendirildi. Suriye uçağı saat 17.15'te indikten sonra apronda uçağın etrafında Çevik Kuvvet önlem aldı.
 
Aynı saatlerde hac uçuşu yapmak üzere Bursa Yenişehir Havalimanı'ndan kalkan Türk Hava Yolları uçağı eda Suriye hava sahasının kapanma bilgisi ulaştığı için Adana'ya saat 18.30'da inmek zorunda kaldı. Uçağın halen Adana'da bekletildiği öğrenildi.
 
Gelişmeler...
 
 
 
'Uçakta silah varsa...'
 
22 : 30 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında Esenboğa Havalimanı'na jetler eşliğinde indirilen Suriye uçağına ilişkin soruları yanıtladı. 
 
Uçakta bulunan malzemenin mahiyeti ile ilgili bilgi veremeyeceğini söyleyen Davutoğlu, "Uçakta silah varsa hukukun gereğini yerine getireceğiz. Hava sahamızı kullanan sivil Suriye uçakları ile ilgili incelememiz sürecek" dedi.
 
"TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNİ ETKİLEYECEK BİR BOYUT ŞU AŞAMADA YOK"
 
Sivil uçuş adı altında başka malzeme taşındığının rastgele bir duyum olmadığını ifade eden Ahmet Davutoğlu "Türkiye Suriye ilişkilerini etkileyecek boyuta geleceğini düşünmüyorum. Zaten orada bu inceleme bittiğinde çıkacak tabloya göre bunlar değerlendirilir. Bu, Türk - Rus ilişkilerini etkileyecek bir boyut şu aşamada yok" ifadelerini kullandı
 
23 : 01 Haberleşme aracları çıktı:  Ankara Esenboğa Havalimanı'na Türk jetleri eşliğinde indirilen Suriye yolcu uçağında askeri amaçlı haberleşme cihazları bulundu.
 
23 : 07 Silah parcaları bulundu: Halen emniyet görevlileri ve Dışişleri Bakanlığı'ndan uzmanlar uçağın kargosunu incelemeye devam ediyor.
 
Yetkililer, silah sistemi parçası olduğu anlaşılan malzeme bulunduğunu da bildirdi.
 
 
 
23 : 10 CİDDE SEFERİ İÇİN HAVALANDI Dışişleri Bakanlığı, Suriye hava sahasının emniyetsiz hale gelmesi ve iki ülke arasındaki gerginleşen ilişkiler nedeniyle Türk sivil uçaklarının bu bölgedeki uçuşlarını durdurmuştu. Bu sırada Türk hava sahasında uçan Suriye Havayolları'na ait yolcu uçağı, askeri savaş uçakları eşliğinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirildi. Yolcular uçaktan indirildikten sonra arama yapıldı.
 
Dışişleri Bakanlığından gelen bilgi doğrultusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Türk havayolu şirketlerine acil kodlu geçtiği bilgi ile Suriye hava sahasını kullanan tüm sivil uçakların derhal geri dönmesini istedi. Bu gelişmelerin yaşandığı dakikalarda Moskova Vnukovo Havalimanı'ndan kalkan Suriye Havayolları'na ait Airbus A320 tipi uçak, hava sahası kapatıldığı için Ankara Esenboğa'ya inmek üzere yönlendirildi. Ankara Akıncı 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kaldırılan F-16 uçaklarının eşlik ettiği Suriye Havayolları'na ait SRY442 sefer sayılı uçak, Esenboğa'ya yönlendirildi. Suriye uçağı saat 17.15'te indikten sonra apronda uçağın etrafında Çevik Kuvvet önlem aldı. Yolcular indirildikten sonra uçakta arama yapıldı.
 
ROTASI AÇIKLANMAYAN UÇAK, CİDDE SEFERİ İÇİN HAVALANDI
 
Dışişleri Bakanlığı, Suriye hava sahasının emniyetsiz hale gelmesi ve iki ülke arasındaki gerginleşen ilişkiler nedeniyle Türk sivil uçaklarının bu bölgedeki uçuşlarını durdurmuştu. Bu gelişme üzerine Türk Hava Yollarına ait Cidde seferini yapan uçak, saat 18.45 sıralarında Adana Şakirpaşa Havalimanı'na iniş yaptı. Uçak havalimanına indikten sonra yolcular uçaktan indirilmedi. Rotası açıklanmayan ve yaklaşık 330 yolcusu bulunan uçak, 78 dakikalık rötardan sonra Cidde seferi için 19.58'de yeniden havalandı.
 
Telsiz Konuşmaları 
 
 
23 : 13 Telsiz Konuşmaları Ankara Hava Trafik Kontrol Merkezi: Suriye 4-4-2, 8 bin feet'e (2 bin 600 metre) alçalınız. Ankara Hava Trafik Kontrol Merkezi:
 
Suriye uçağı: 8 bin feet'e alçalıyoruz, Suriye 4-4-2.
 
Ankara Hava Trafik Kontrol Merkezi: Anlaşıldı. ILS hattında olduğunuz rapor edin.
 
Suriye uçağı: ILS'e hattına oturuş ikaz ediyoruz.
 
Ankara Hava Trafik Kontrol Merkezi: Zıpkın 6-5-4, trafik 8 bin feet'e alçalıyor.
 
Zıpkın: Anlaşıldı. (F-16 uçakları Bandırma 6'ncı Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı 162. Filo. Çağrı adı Zıpkın)
 
Suriye uçağı: suriye 4-4-2 ILS hattında.
 
Ankara Hava Trafik Kontrol Merkezi: Anlaşıldı, 2-1 sol pistine ILS yaklaşmasına serbestsiniz.
 
Suriye uçağı: Anlaşıldı. 2-1 sol pisti için ILS yaklaşması yapıyoruz.
 
Ankara Hava Trafik Kontrol Merkezi: Suriye 4-4-2, 10 mili geçerken kuleyle temasa geçin. Frekansı 118.1.
 
Suriye uçağı: Anlaşıldı. Yaklaşmaya devam ediyoruz. Ankara Kule, 2-1 sol pisti için yaklaşıyoruz.
 
Ankara Kule: Anlaşıldı. İniş serbest. 
 
Uçağın ilk görüntüleri - Video için tıklayın - 
 
Uçağı hangi Filo İndirdi 
 

 

23 : 24 Uçağı indiren filo Bandırma 6'ıncı Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan 162'nci Filoya ait F-16'lar Suriye uçağının Ankara Esenboğa'ya inmesine kadar eşlik etti. Av/Av Önleme görevlerini yerine getiren 162'nci Filo'nun çağrı adı "Zıpkın"
 
F-16 C/D Blok 40 kullanan filo, Ege'de it dalaşlarında yüksek tecrübeye sahip. Sürekli iki uçağı QRA olarak adlandırılan pist başına yakın bölgede kalkışa hazır olarak bekliyor. Kalkış emri verildikten bir kaç dakika sonra havalanan F-16'lar, hava-hava görevleri için AIM-9 Sidewinder ve AIM120 AMRAAM tipi füzeler taşıyabiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler