Erken emeklilikte çözüm bulundu

1999 yılından önce sigortalı olup sonradan çıkan yasayla emeklilikleri yaş yüzünden ertelenen yaklaşık 5 milyon vatandaşın sorunu çözülüyor. Bir süredir devam eden çalışmalarda sona gelindi. Emeklilikte yaşa takılanlar, sorunlarını Çalışma Bakanı Faruk Çe

Erken emeklilikte çözüm bulundu
1999 yılından önce sigortalı olup sonradan çıkan yasayla emeklilikleri yaş yüzünden ertelenen yaklaşık 5 milyon vatandaşın sorunu çözülüyor. Bir süredir devam eden çalışmalarda sona gelindi. Emeklilikte yaşa takılanlar, sorunlarını Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e aktarmış ve bir çözüm bulunmasını istemişlerdi. Bakan Çelik'de mağdur vatandaşlara 'çalışma yapılacağı' sözü vermiş ve bürokratlar hazırlık yapmışlardı. Takvim’in haberine hazırlık sırasında çalışmaların mali sistemi bozmayacak olması birinci öncelik olarak ele alındı. 
 
MALİYE İNCELEYECEK 
 
Değişik ülkelerde uygulanan sistemler üzerinde çalışan bürokratlar erken emeklilik isteyen vatandaşlar için maaşlarından kesinti yapılması ile ilgili üç ayrı formül geliştirdi. Çalışmalarla ilgili ayrıca Maliye Bakanlığı'nın da görüşleri alınacak. 
 
1- EN KAPSAMLI SİSTEM 
 
İlk olarak gündeme gelen sistemde emeklilik için bekleme süresi 5 yıldan başlatıldı. Buna göre; emeklilik yaş süresinin dolumuna 5 yıl kalanların maaşlarına uygulanacak kesinti oranı yüzde 15 olarak belirlendi. Süresi 4 yıl olanlar için bu oran yüzde 14, 3 yıl olanlar için yüzde 13, 2 yıl kalanlar için yüzde 12 ve 1 yıl kalanlar için ise yüzde 10 kesinti uygulanacak. 
 
2- KESİNTİSİZ ÖNERİ 
 
Bu formülde ise, sadece emekliliğe kavuşmasına 3 yıl ve daha az süresi kalanlara hak tanınacak. Bu hak sahipleri için hiç kesinti yapmadan emekli olmalarını sağlanması öngörülüyor. Mağdurlar da kesinti istemiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem