Erken emeklilik için son viraj

1999 yılından önce sigortalı olup sonradan çıkan yasayla emeklilikleri yaş yüzünden ertelenen yaklaşık 5 milyon vatandaşın emekli olabilmesinin önü açılıyor. Emeklilik formülleri üzerinde son rötuşlar yapılıyor.2 AYRI FORMÜLEmeklilikte yaşa takılanlar, so

Erken emeklilik için son viraj

1999 yılından önce sigortalı olup sonradan çıkan yasayla emeklilikleri yaş yüzünden ertelenen yaklaşık 5 milyon vatandaşın emekli olabilmesinin önü açılıyor. Emeklilik formülleri üzerinde son rötuşlar yapılıyor.

2 AYRI FORMÜL

Emeklilikte yaşa takılanlar, sorunlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e aktarmış ve bir çözüm bulunmasını istemişti. Bakan Çelik de 'çalışma yapılacağı' sözü vermişti. Bakan Çelik'in talimatı ile çalışmaya başlayan bürokratlar, yaşa takılanlar için formüller üretti. Sona yaklaşılan çalışmada, prim gün sayısını ve yılını tamamlamış, yaşının dolup emekli olmasına 2 yıl kalanlar üzerinde ağırlıkla duruluyor. Bu durumdaki emekli adayları için 2 formül üzerinde çalışılıyor. Bu kişilere ya alacakları maaşlardan kesinti yapılmadan emeklilik hakkı verilecek ya da maaşlarından yüzde 8 kesinti yapılacak.

Yapılan çalışmaların mali sistemi bozmayacak olması birinci öncelik olarak ele alınıyor. Çalışmalarla ilgili ayrıca Maliye Bakanlığı'nın da görüşleri alınacak.

Bürokratlar, farklı ülkelerde uygulanan sistemler üzerinde de incelemeler yapıyor.

YÜZDE 30 İNDİREN VAR

Erken emeklilik uygulamalarının yer aldığı ülkelerde resmi emeklilik yaşı asgari 60 ila 67 yaşları arasında değişmekte. Bu ülkelerde resmi emeklilik yaşında 3 ila 5 yıl arasında erken emeklilik imkanı sunulmakta. Erken emekli olunan süreyle orantılı olarak bağlanacak aylıklarda, her yıl için yüzde 3.6 ila yüzde 7.2 oranında indirime gidilmekte. 5 yıl erken emekli olmayı tercih eden kişinin aylığında yüzde 30'a varan indirimler yapılmakta.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem