Erdoğan:"Filistin'e Sırtımızı Dönemeyiz"

Başbakan Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında Türkiye'nin Filistin konusundaki hassasiyetini vurguladı.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan Ulusa Sesleniş konuşmasında vatandaşlara seslendi. Başbakan Erdoğan, "İnşallah, gerek Aralık a

Erdoğan:"Filistin'e Sırtımızı Dönemeyiz"

Başbakan Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında Türkiye'nin Filistin konusundaki hassasiyetini vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan Ulusa Sesleniş konuşmasında vatandaşlara seslendi. Başbakan Erdoğan, "İnşallah, gerek Aralık ayı boyunca, gerek yıl sonunda, bir yılın muhasebesini yapacak; geride bıraktığımız yılın gerçekleşmeleri kadar, gelecek yıla ilişkin hedeflerimizi sizlerle süreç içinde paylaşacağız" dedi.
 
"BÖLGEDEKİ HİÇBİR ÜLKE GÜVENLİK İÇİNDE DEĞİLDİR"
 
"Bu millet, kendisine yapılan iyiliği asla unutmayacak bir millettir. Bu millet, ahde vefada herkesi geride bırakacak kadar cesur ve cömert bir millettir. İşte onun için, herkes sırtını dönse de, biz Filistin'e sırtımızı dönemeyiz" diyen Başbakan Erdoğan, herkes Suriye karşısında sessiz ve tepkisiz kalsa da, bizim millet olarak sessiz ve tepkisiz kalamayacağımızı belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"İnsani gerekçelere ek olarak biz, bu bölgeyle siyasi ve iktisadi gerekçelerle de çok yakından ilgilenmek durumundayız. Zira bölgenin istikrarı, doğrudan doğruya bizim, kendi ülkemizin, Türkiye'nin istikrarıyla alakalıdır. Bölge ne kadar güven ve huzur içinde olursa, Türkiye de o kadar güven ve huzur içinde olur. Bölge ne kadar refah içinde olursa, Türkiye de o kadar refah içinde olur. Yanı başımızda savaşlar yaşanırken, yanı başımızda katliamlar yaşanırken, bizim ülke olarak bunlardan uzak kalmamız, bunların etkisinden uzak kalmamız mümkün değildir. Dikkat ederseniz, Filistin sorunu, neredeyse 1 asırdır devam eden bir sorundur. 1948 yılında, İsrail'in kurulmasıyla birlikte Filistin sorunu bölgesel bir hal almış, tüm bölgeyi etkilemeye başlamıştır.
 
Filistin'de yaşanan çatışmalar, katliamlar, göçler, etnik temizlik girişimleri, sadece Filistin sınırları içinde kalmamış, tüm bölge ülkelerine çok ağır bedeller ödetmiştir. Filistin sorunu tam olarak çözülmeden, ne bu bölgeye, ne de, Türkiye dahil bölge ülkelerine, tam olarak huzur, istikrar ve güven ortamının yerleşmesi mümkün değildir. Filistin yandıkça, Filistin kanadıkça, Filistin'de silahlar konuştukça, bölgedeki hiçbir ülke güvenlik içinde değildir ve olamaz.
 
Biz Türkiye olarak, gerek bölgenin, gerek Türkiye'nin istikrar, huzur ve refahı için, Filistin sorununun barışçıl yollarla çözülmesi için her zaman samimi mücadele verdik. Bu sorunun artık aşılması, suhuletle çözülmesi, bölgeye barış ve huzur gelmesi için her fırsatta barışa, diyaloğa, uzlaşmaya vurgu yaptık. Bugün de biz bölgede sadece ve sadece barış istiyoruz. Hem bölgede yaşayan kardeşlerimiz, hem kendi ülkemiz adına, bölgenin bir barış iklimine kavuşmasını arzuluyoruz. Türkiye, herhangi bir rejimin yanında veya karşısında değildir. Türkiye, herhangi bir ülkenin düşmanı, hasmı da değildir.
 
Türkiye sadece ve sadece barıştan, dayanışmadan, dostluk ve kardeşlikten yanadır. Bugünkü çabalarımız da, işte bu arzularımızın, bu isteklerimizin, barış taleplerimizin gerçekleşmesi doğrultusundadır. Şunu da ifade etmeliyim ki biz, Türkiye olarak, büyük bir devletiz, büyük hedefleri olan bir milletiz.
 
Biz, 2023 yılında ülkemizi dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri olarak görmek istiyoruz. Bu büyük hedefe ulaşabilmek için, biz büyük bir devlet gibi davranmak, öyle hareket etmek zorundayız. Komşularına, bölgesine, dünyaya kayıtsız bir ülkenin büyük devlet olma iddiası olamaz. Yanı başında insanlar katledilirken, yanı başında masumlar kan ağlarken susan, görmezden gelen bir ülkenin büyük idealleri, büyük hedefleri olamaz. Ne yazık ki Türkiye, on yıllar boyunca, kendi iç meseleleriyle uğraşmaktan, içine kapanmaktan, dünyaya ilgisiz, kayıtsız kalmaktan dolayı, zincirlerini kıramamış, kabuğunu aşamamış, güçlü ve kararlı şekilde büyüme imkanına kavuşamamıştır.
 
Bizim ise bugün çok büyük ve iddialı hedeflerimiz var. Bu hedeflere, bölgesel barışı tesis ederek, küresel sorunlarda inisiyatif alarak, söz söyleyerek ulaşacağız. Biz, yeniden içine kapanıp küçülmeyi değil, dünyaya açılarak büyümeyi tercih ettik ve edeceğiz. Büyük bir vizyonla, milletimizin, sizin vizyonunuzla yola çıktık; bu vizyonla ve bu misyonla inşallah Türkiye'yi daha da büyüteceğiz."
 
"İDDİALI HEDEFLERİ OLAN BİR DEVLET VİZYONUNA UYGUN ŞEKİLDE PLANLADIK"
 
Bütçenin, hükümetler için geride kalan yılın değerlendirmesinin yapıldığı, geleceğe ilişkin de hedeflerin ortaya konulduğu önemli bir muhasebe fırsatı olduğunu belirterek şunları kaydetti:
 
"Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu 30 Ekim'de başladığı bütçe çalışmalarını 26 Kasım'da tamamladı. İnşallah, Aralık ayı içinde, Meclis Genel Kurulu'nda da bütçe müzakereleri devam edecek; 2013 yılı bütçemiz, oylanarak uygulamaya girecek. Bu vesileyle, 2013 bütçesi üzerinde yoğun mesai sarf eden Plan ve Bütçe Komisyonumuza, Komisyonun tüm üyelerine şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na da, Bütçe ile ilgili yapacakları çalışmalardan dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. 2013 yılı bütçesi, hükümet olarak hazırladığımız ve uygulayacağımız 11'inci bütçe olacak. Tıpkı önceki 10 bütçe gibi, 11'inci bütçeyi de ülkemizin gerçekleriyle örtüşen, büyük ama ulaşılması mümkün hedefleri gözeten, özellikle de sosyal harcamaları yine güçlü şekilde destekleyen bir bütçe olarak tasarladık. En önemlisi de, 2013 bütçemizi, hazırladığımız ve başarıyla uyguladığımız diğer bütçeler gibi, büyük bir ülkeye, büyük bir millete, iddialı hedefleri olan bir devlet vizyonuna uygun şekilde planladık. 2008 yılı sonunda başlayan, tüm dünyayı etkisi altına alan, bugün dahi birçok ülkede etkisi ağır şekilde devam eden küresel finans krizinin, bütçe dengelerimizde ve bütçe hedeflerimizde etkisi son derece kısıtlı oldu.
 
Hatırlarsanız geçmişte, en küçük bir ekonomik krizde dahi, fatura derhal halka çıkarılıyor; bedel çalışanlara, ücretlilere, dar gelirli kesimlere ödetiliyor; hiçbir hatası, hiçbir kusuru olmayan vatandaşımız en büyük bedeli ödemek zorunda bırakılıyordu. Artan vergilerle, artan enflasyonla, sürekli zamlarla, karşılıksız para basmak suretiyle, her ekonomik krizin yükü, krizde hiçbir dahli olmayan milletimize yükleniyordu. Biz, geride bıraktığımız 10 yıl boyunca, ekonomide aldığımız çok güçlü tedbirler sayesinde, öncelikle krizleri ülkemizden uzak tuttuk, küresel krizlerin etkisinin asgari seviyede olmasını temin ettik. Küresel kriz dünyayı etkisi altına aldığında biz, ülkemiz üzerinde oluşan kısmi etkileri çalışanlara, ücretlilere, dar gelirli kesimlere, yoksullara yüklemek gibi bir kolaycılığın içine asla girmedik. Bakınız, biz görevi devraldığımızda, 2002 yılının sonunda, Merkez Bankamızın kasasında sadece 27,5 milyar dolar vardı."
 
"900 MİLYON DOLAR BORCUMUZ KALDI"
 
Merkez Bankası'nın kasasında, tüm zamanların rekor seviyesi olan, 117 milyar 165 milyon doların bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu güçlü rezerv, bizi ekonomik krizlere karşı korunaklı hale getirdiği kadar, muhtemel dalgalanmaları da vatandaşımıza hissettirmeden aşmamız için önemli bir araç niteliğini taşıyor. Burada sizinle, siz aziz vatandaşlarımla, hepimizi sevindirecek önemli bir gelişmeyi, önemli bir müjdeyi de ilk kez paylaşmak istiyorum. 2002 yıl sonunda, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na borcu 23,5 milyar dolardı. Biz, ödeye ödeye, bu yılın Ağustos ayında Uluslararası Para Fonu'na olan borcumuzu 1,3 milyar dolara kadar düşürmüştük. Kasım ayı içinde, Uluslararası Para Fonu'na yeni bir dilim ödeme daha yaptık. Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na olan borcu, uzun yılların ardından ilk kez 1 milyar doların altına düştü ve şu anda 900 milyon dolar borcumuz kaldı. İnşallah, 2013 yılının ilk aylarında (yani Şubat ve Mayıs'ta) yapacağımız ödemelerle, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu IMF'ye borcunu artık tamamen sıfırlıyoruz. Bu güzel gelişmenin de ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum."
 
"BİZİM İÇİN HİÇ AMA HİÇ ZOR OLMAYACAK"
 
Başbakan Erdoğan, 2008 krizi başladığında, Türkiye'nin IMF ile yeni bir Stand By anlaşması yapılmasını söyleyenlerin olduğunu belirterek bu konuda şunları kaydetti:
 
"IMF'den yüksek faizle borç alması gerektiğini söyleyenler olmuştu. Çok güçlü ekonomilere sahip birçok ülke IMF önünde sıraya girerken, biz yeni bir borç anlaşmasını reddettik. Küresel kriz sürecinde IMF'den yeni borç almak yerine, var olan borcumuzu ödedik. Hatta orada kalmadık, IMF'ye 5 milyar dolar borç verme konusunda müzakereleri başlattık; IMF'den borç alan ülke konumundan, IMF'ye borç veren ülke konumuna yükseldik. Dün alan el idik, bugün veren el oluyoruz. İnşallah, Türkiye'yi bu şekilde, istikrar içinde, güven içinde büyütmeye devam edeceğiz.
 
2013 yılında da, hedeflerimizi kararlı şekilde takip edecek, disiplinden taviz vermeden, güven ve istikrarın bozulmasına müsamaha göstermeden büyümeyi sürdüreceğiz. Artık 2023 hedeflerimize sadece 10 yıl kaldı. Bu istikrarla, bu güvenle, bu kararlılık ve azimle devam ettiğimiz sürece, 10 yıl sonrasının hedeflerini tutturmak bizim için hiç ama hiç zor olmayacak. Millet olarak birbirimize güvenecek, dayanışmamızı güçlü şekilde devam ettireceğiz. Millet ile devlet arasına asla güven bunalımı sokmayacak, ortak hedefler doğrultusunda, birlikte geleceğe yürüyeceğiz. Bizi bu hedeflerimizden saptırmak isteyenlere, bizim kararlılığımızı bozmak, istikrar ve güven ortamını zedelemek isteyenlere, milletçe birlikte karşı duracak, aramıza fitne, aramıza nifak sokulmasına asla izin vermeyeceğiz."
 
"SURİYE VE GAZZE'YE OLAN İLGİMİZİ ANLAMIYOR OLABİLİR"
 
Suriye'de son derece kanlı bir süreç yaşandığını, Suriye halkının, değişim, özgürlük, insanca yaşam taleplerinin, Suriye rejimi tarafından reddedildiğini altını çizen Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:
 
"Suriye halkına karşı kapsamlı sindirme, bastırma ve yok etme operasyonları başlatıldı. Suriye'de her gün onlarca masum insan, zalim bir rejim tarafından katledilirken, yüzbinlerce sivil de, başta ülkemiz olmak üzere komşu ülkelere göç etmek zorunda bırakıldı. Suriye'de bu acı hadiseler yaşanırken İsrail, zaten abluka altında tuttuğu, zaten bir açık hava hapishanesine döndürdüğü, insanları açlıkla, yoklukla yavaş yavaş yok etmeye çalıştığı Gazze'ye operasyon düzenledi ve 165 sivilin şehit olmasına, 1200'ü aşkın sivilin yaralanmasına yol açtı.
 
Bakın burada, çok önemli bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum… Gerek yurtiçinde, gerek yurtdışında bazı çevreler, zihinleri bulandırmaya yönelik girişimlerde bulunarak, Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili soru işaretleri oluşturuyor, bu soru işaretlerini ısrarla gündemde tutmak istiyorlar. 'Türkiye Suriye ile neden bu kadar ilgileniyor' diyorlar. 'Türkiye Gazze ile neden bu kadar ilgili' diye soruyorlar. 'Bize ne Suriye'den, bize ne Gazze'den' diyenler çıkabiliyor. 'Türkiye gözünü kapatsın, oralardaki gelişmeler karşısında tepkisiz kalsın, tarafsız kalsın' diyenler var. Bakın sevgili vatandaşlarım, kardeşlerim…
 
Biz Türkiye olarak, hem Suriye'deki gelişmelerle, hem Gazze'deki gelişmelerle, kaçınılmaz olarak ilgilenmek zorundayız. Biz, oralardaki gelişmelerle, öncelikle insani gerekçelerle mutlaka ama mutlaka ilgilenmek zorundayız. Ayrıca biz, siyasi olarak, iktisadi olarak da bu gelişmelerle ilgilenmek zorundayız.
 
Biz bu bölgeyle insani olarak ilgilenmek zorundayız: Zira oralarda bizim öz be öz kardeşlerimiz yaşıyor. Orada yaşayan kardeşlerimizle ortak bir tarihimiz, ortak bir kültürümüz, ortak inançlarımız var. Biz bu bölgeyle insani olarak ilgilenmek zorundayız; zira biz, her zaman hakkı savunmuş ve bu konudaki kararlılığını her zaman ortaya koymuş bir ecdadın torunları, onların mirasını yüklenmiş bir milletin evlatlarıyız.
 
Çanakkale şehitliklerine gidip oradaki isimlere, oradaki memleketlere bakarsanız, bizim 81 vilayetimizle birlikte, orada Gazze'den, Kudüs'ten, Şam'dan, Halep'ten gelen Filistinli kardeşlerimizin de isimlerini görürsünüz. Nasıl ki bizim Filistin'in her karışında, Suriye'nin her köşesinde şehitlerimizin kanı varsa, şehitliklerimiz varsa, orada hatıralarımız varsa; burada, Türkiye'de, Edirne'den Kars'a kadar birçok şehitliğimizde, Suriyeli ve Filistinli kardeşlerimizin kabirleri var. Kudüslüler, Gazzeliler, Şamlılar, Halepliler, Çanakkale için, Erzurum için, Kars için, Edirne için nasıl koşup geldiler ve bu topraklarda Türkiyeli kardeşleriyle birlikte kahramanca şehit oldularsa, bugün de bizim, zor zamanlarında onların yanlarında olmamız, insani bir gerekliliktir, insani bir zorunluluktur. Kendi öz tarihini dahi bilmeyenler, kendi öz tarihine, kendi ecdadına dahi yabancılaşanlar, bizim Suriye ve Gazze'ye olan ilgimizi anlamıyor olabilir. Ancak bu millet ali cenabtır."
 
"TOPLAMDA TAM 882 MİLYON LİRA HARCANDI"
 
Hükümet olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin 780 bin kilometre karesinin tamamında, bu sınırlar içinde yaşayan 75 milyon insanının her birine eşit mesafede durduklarını belirten Başbakan Erdoğan, bir yere, bir bölgeye, bir şehre hizmet götürürken, hizmet üretirken asla ve asla ayrımcılık gözetmediklerini, tüm vatandaşlara eşit ve adil hizmet götürmeyi temel aldıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Eşitlik ve adalet temelinde her ay adım adım şehirlerimizi ve ülkemizi imar ediyor, Cumhuriyetimizi gelecek hedeflerine taşıyoruz. Millete hizmeti Hakk'a hizmet olarak kabul eden, ülkemize, Cumhuriyetimize, demokrasimize, geleceğimize yatırım olarak gören bir anlayışın mensupları olarak, dur durak bilmeden çalışıyor, eserlerimize her gün bir yenisini ekliyoruz. Hamdolsun, artık sonuna geldiğimiz Kasım ayı içinde de pek çok yatırımı, hizmeti ve eseri ülkemize, şehirlerimize, insanımıza kazandırmanın bahtiyarlığını yaşadık. Bu ay ilk olarak, 2 Kasım'da Ankara'daydık.
 
Ankara'da düzenlediğimiz törenle, Kredi Yurtlar Kurumumuzun Türkiye'nin dört bir köşesinde yer alan 41 ildeki, toplam 40 bin kişi kapasiteli 53 yükseköğrenim yurdumuzun açılışını gerçekleştirdik. Bu 41 ilimiz içinde Bingöl de var, Bartın da var… Trabzon da var, Adana da var… Muğla da var, Siirt de var. Kocaeli de var, Kilis de var…. İzmir de var, Van da var. Açılışını yaptığımız yurtların dağılımına baktığımızda çok anlamlı bir manzara görüyoruz. Bu tablo, az önce ifade ettiğim gibi, bizim 780 bin kilometrekare içinde yer alan hiçbir bölgemizi, hiçbir şehrimizi, 75 milyon vatandaşımızın hiçbirini ayrım yapmadan kucakladığımızın resmidir. Bu tablonun ardında Türkiye sevgisi vardır; millete hizmet aşkı vardır. Biz çocuklarımızı, gençlerimizi daha iyi bir geleceğe hazırlamak için, onlara en iyi eğitim imkanlarını sağlamak için çalışıyoruz. Bakınız değerli kardeşlerim, 41 ilimizdeki bu 53 yurdumuzun yatırımı için, toplamda tam 882 milyon lira harcandı. Yani 882 trilyon eski rakamla. Bu yurtlar tamamen modern bir anlayışla, burada kalacak olan gençlerimizin en konforlu bir şekilde barınacakları biçimde tasarlandı, inşa edildi. İnanıyorum ki, bu yurtlarda kalacak birçok öğrenci, kendi evlerinde dahi sahip olamadıkları konfora sahip olacak, böyle bir rahatlık içinde eğitimlerini sürdürecekler.
 
Ben Kredi Yurtlar Kurumu eliyle yaptığımız bu yurtların öğrencilerimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Kasım ayındaki hizmet seferberliğimize, açılış programımıza, 12 Kasım'da Rize'de devam ettik. ve Rize'de yine aynı şekilde birçok açılış gerçekleştirdik."
 
"DÜNYA SAVUNMA LİGİNDE ÜST BASAMAKLARA TIRMANMAYA BAŞLADI"
 
Bu ay içinde ayrıca, Altay Projesi İlk Prototip Töreni'nin yanı sıra, Vergi Denetim Kurulu Eğitim Merkezi ile Kütahya Zafer Bölgesel Havalimanı ve toplu açılış törenlerine katıldığına dikkat çeken Erdoğan, ALTAY Projesi ile ilgili şunları söyledi:
 
"Ülkemizin yüzünü ağartan, ülkemizin geleceği için son derece mühim olan, tarihi önemdeki Altay Projesi ile Zafer Bölgesel Havalimanı'ndan özellikle bahsetmek isterim. Yaklaşık 4,5 yıl önce; 29 Temmuz 2008 tarihinde, ALTAY Projesinin imza törenini gerçekleştirmiş, savunma sanayimiz için tarihi bir adım atmıştık. Bu ay içinde, yani 15 Kasım günü, attığımız o imzanın, verdiğimiz o kararın, adeta ete kemiğe bürünmesine, somutlaşmasına şahitlik ettik.
 
Türkiye, ALTAY Projesi ile ana muharebe tanklarını kendisi tasarlayıp, kendisi üretebilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasına girdi. Türkiye bu proje ile dünya savunma liginde üst basamaklara tırmanmaya başladı. Son 10 yılda, savunma sanayimizde ilkleri başardık. Türkiye, yaptığımız yatırımlarla, uygulamaya koyduğumuz projelerle, artık kendi gemisini, uçağını, uydusunu, kendi silahlarını üreten, hatta ihraç eden ülke konumuna yükseldi.
 
ALTAY tankı, milletçe hepimizin göğsünü kabartan yeni bir aşama oldu. Bugün bir kez daha, sizlerin huzurunda, ALTAY ismini verdiğimiz tankın ilk örneğini tasarlayan ve imal eden şirketlerimize, mühendislerimize, teknisyenlerimize gönülden teşekkür ediyorum. İnşallah, zorlu testlerin ardından ALTAY tankımızın seri üretimine geçecek, dünyanın en modern tankını Türk Silahlı Kuvvetlerimize kazandırırken, bunu ihraç edebilen bir ülke konumuna da ulaşmış olacağız.
 
"ATATÜRK HAVALİMANININ YÜKÜ DE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALACAK"
 
"Bu vesileyle, Domaniç'te Osmanlı'nın kuruluşuna, Dumlupınar'da Kurtuluş Savaşımıza şahitlik eden, zemin oluşturan zafer şehri Kütahya'mızdaki Havalimanı açılışına da bilhassa değinmek isterim. 25 Kasım'da Kütahya'da resmi açılışını yaptığımız Zafer Bölgesel Havalimanı, adı üzerinde bölgesel bir havalimanı olacak, Kütahya ile birlikte, Afyonkarahisar ve Uşak illerimize de müşterek hizmet verecek. Ortalama olarak söylüyorum, her üç vilayetimize de yarım saatlik mesafede olan bir havalimanı. Bu bölgesel havalimanı birçok bakımdan ilkleri barındırıyor. Zira, Zafer Bölgesel Havalimanı, Türkiye'nin, Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen ilk bölgesel havalimanı. Zafer havalimanı bütünüyle özel sektör eliyle işletilecek ilk havalimanı olacak. Büyük gövdeli uçakların dahi iniş-kalkış yapabileceği özellikte tasarlanan bu havalimanında, yurt içi uçuşların yanı sıra, yurt dışı uçuşlar da gerçekleştirilecektir. Bu sayede, İstanbul'daki Atatürk havalimanının yükü de önemli ölçüde azalacak, yurt dışı uçuşlarda İstanbul aktarmalı uçuş mecburiyeti ortadan kalkmış olacak. En modern, en ileri teknoloji kullanılarak inşa edilen Zafer Havalimanı'nın yatırım maliyeti olarak 170 milyon Liranın üzerinde bir harcama yapıldı.
 
Yaklaşık 18 bin metrekare kapalı alana sahip olan bu havalimanının bizim için en sevindirici, en önemli yanı, burada, ilk etapta, yaklaşık 1000 insanımızın istihdam edilecek olmasıdır. İnanıyorum ki, bu havalimanı sayesinde, başta Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerimiz olmak üzere, bölgedeki tüm illerin mevcut potansiyelleri daha verimli değerlendirilebilecek; bölgedeki işadamlarımız, esnafımız, turizmcimiz, ihracatçımız ekonomik gelirlerini arttıracaklardır.
 
Türkiye'nin en önemli termal turizm merkezi olan bu bölge, havalimanının etkisiyle ekonomik olarak çok daha büyük bir canlılığa kavuşacaktır.
 
Ben bu ay içinde yaptığımız tüm açılışların, kazandırdığımız tüm eserlerin hayırlı olmasını diliyor, bu eserlerin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkese milletim adına şükranlarımı ifade ediyorum."
 
"İLERİ STANDARTLARA KAVUŞTURMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
 
Bir yandan, yurt içindeki kalkınma hamlelerine hız verdiklerini, diğer yandan dış politikadaki yoğun temasları sürdürdüklerini belirten Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle tamamlardı:
 
"Bu ay içinde, farklı kıtalardan gelen pek çok yabancı lideri, başkanları, başbakanları, devlet adamlarını ülkemizde ağırladık. Çeşitli ülkelere yaptığımız yurt dışı ziyaretler vesilesiyle ülkemizin uluslararası alandaki ilişkilerine katkılar sağladık, dış politikadaki temel meseleleri ele alma imkanı bulduk. Bu kapsamda, 6-9 Kasım tarihleri arasında Endonezya'da Bali'de düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'na katılarak, bölge ülkelerinin demokratik değerler etrafında bölgesel barışa sağlayacağı katkıları değerlendirdik. 17-18 Kasım tarihlerini kapsayan zaman aralığında, yakın bir zamanda demokratik bir değişim ve dönüşüm süreci yaşayan Mısır'a önemli bir ziyaret gerçekleştirdik. Ziyaretimiz esnasında, toplam 27 anlaşmaya imza koyduk. 21-22 Kasım tarihlerinde D-8 sekizinci zirvesi dolayısıyla Pakistan'ın başkenti İslamabad'da düzenlenen toplantıya iştirak ettik.
 
Burada da Suriye, Irak ve Gazze başta olmak üzere, bölgemizde hararetin yükseldiği ülkelerdeki durumu değerlendirdik, bölgenin huzur ve güvenliği için atılacak adımları istişare ettik ve 8 üye ülke ile ilgili olarak, ekonomide geldiğimiz, geleceğimiz noktaları beraberce planladık, değerlendirdik. Son olarak, birkaç gün önce, 26 Kasım tarihinde İspanya'ya gittik ve 2008 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz Türkiye-İspanya hükümetlerarası zirve programına katıldık. Dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz bu zirve de gayet başarılı bir şekilde sonuçlandı. Gerek yurtdışına yaptığımız ziyaretlerde, gerek ülkemizde ağırladığımız dost ve kardeşlerimizle, ülkelerimizi büyütmenin, bölgesel meseleleri çözmenin istişarelerini yaptık. Allah'ın izniyle, sizlerin hayır duaları ve destekleriyle, Türkiye'yi büyütmeye, Türkiye'yi her alanda çok daha ileri standartlara kavuşturmaya devam edeceğiz. Yeise, ümitsizliğe, yılgınlığa asla kapılmadan, karamsarlığa asla prim vermeden, engelleri tek tek aşarak hedeflere hep birlikte ulaşacağız. Şunu bilmenizi isterim ki, millete hizmet için çalışanlar asla yorulmazlar; tam tersine, biz, sizlere hizmet ürettikçe, çalıştıkça, daha bir coşkuyla, daha bir umutla, daha bir heyecanla, cehdimize cehd katıyor, enerjimizi çoğaltıyoruz.
 
Ben bu düşüncelerle sözlerime son verirken, bir sonraki buluşmamızda inşallah bir yılın, 2012 yılının muhasebesini yapmayı, 2013 yılının hedeflerini sizlerle paylaşmayı arzuladığımı da ifade etmek istiyorum. Sağlık, afiyet, huzur ve bereket içinde bir ay geçirmenizi temenni ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Kalın sağlıcakla!"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler