Erdoğan gazeteciyi böyle tersledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en saygın gazetecilerinden Fareed Zekeriya’ya CNN televizyonunda konuk oldu. İsrail hakkında sert açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkiye’nin taleplerinin karşılanmaması halinde İsrail’le ilişkilerin hiçbir zaman nor

Erdoğan gazeteciyi böyle tersledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en saygın gazetecilerinden Fareed Zekeriya’ya CNN televizyonunda konuk oldu. İsrail hakkında sert açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkiye’nin taleplerinin karşılanmaması halinde İsrail’le ilişkilerin hiçbir zaman normalleşme-yeceğini vurguladı.
 Erdoğan, şunları söyledi: “Biz İsrail’e uyarılarımızı yaptık. Aslında bu savaş sebebi. Çünkü, uluslararası sularda siz böyle bir şey yapamazsınız. Ama, biz büyük bir devlet olmanın bağışlayıcılığı içerisinde bu işe sabırla tavır koyduk ve dedik ki: Özür dileyecekler, tazminat ödeyecekler, Gazze’ye olan ambargoyu kaldıracaklar. Bunlar olmaması halinde Türkiye-İsrail ilişkileri hiçbir zaman normalleşemez. Yoksa bizim düşmanlığımız İsrail halkına değil, İsrail yönetiminin takındığı tavıradır.”
 İsrail’in bölgede geçmişte zaten yalnız olduğunu, sadece Türkiye’yle dostluğunun söz konusu olduğunu belirten Erdoğan, “İyice kendini yalnızlaştırıyor. Bu yalnızlığa da İsrail mahkûmdur.” dedi.

Soykırıma sığınıyor
 Erdoğan, İsrail-Suriye görüşmelerinde arabuluculuk yaptıkları dönemde İsrail’in 1967 sınırlarına çekilmeyi kabul edecek noktaya geldiğini belirterek, “Orada düzeltilecek bir kelime kalmıştı. Biz pazartesi görüşmemizi yaptık, cumartesi günü Gazze bombalanmaya başladı. Yine İsrail...”
 Erdoğan şöyle devam etti: “İsrail Yahudi soykırımının arkasına sığınıyor. Onun hesabını gitsinler Almanlardan sorsunlar. Sormuşlar Almanlardan, Almanlar da bunun diyetini onlara ödediler. Hala da Almanya İsrail’e diyet ödüyor. Ama, ne Türkiye’nin böyle bir sorunu var, ne o bölgedeki Müslümanların böyle bir sorunu var. Çünkü, onlar böyle bir zulmü İsrail’e hiç yapmadılar. İsrail bu konuda çok acımasız.”

BATI’NIN?DOĞRULUĞU
 Zekeriya’nın, “Türkiye’yi Atatürk zamanında olduğundan başka bir yola mı götürüyorsunuz? Dış politikanız artık Batı yanlısı olmayacak mı? Kahire’ye gittiğinizde rock yıldızı gibi karşılandınız. Bu, Türkiye’nin yeni popülist İslamcı dış politikası mıdır?” soruları üzerine Erdoğan şu cevabı verdi: “Sayın Zekeriya, ben bir rock yıldızı değilim, ben bir siyasetçiyim. Ama şunu çok açık ve net bir şekilde söyleyebilirim. Bir defa, Batı’nın her şeyi doğrudur diye bir şey yok. Biz Batı’nın ilmini aldık. Batı’nın gelişmişlikleri varsa, güzellikleri varsa bunları alırız. Ama, unutmayalım ki Doğu’nun da güzellikleri var. Doğu’yu niye bir tarafa atıyorsunuz?
 Biz ülkemizde nasıl siyasetin merkezine oturmuşsak, dünyada da ilim nerede olursa olsun, bunu bir kaybımız, eksiğimiz olarak arar, bulur, çıkarır ve benimseriz. Dünyada medeniyetler çatışmasının olmasını istemiyoruz. Medeniyetlerin ittifakını görmek istiyoruz. Dünya savaştan bıktı.”

ESAD SABRIMI?TAŞIRDI
 Zekeriya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile tatil yaptığına dair iddiaları sorması üzerine Erdoğan, Esad ile bir tatil beldesinde bir araya geldiklerini, ancak orada iki ülke arasındaki ilişkilerin konuşulduğunu söyledi.
 Esad’ın en sonunda sabrını taşırdığını söyleyen Erdoğan, “Temel haklara, özgürlüklere ve hukuka karşı davranırsan kardeşim ve dostum olarak kalbimdeki yerini kaybedersin. Çok sabırlıydım. Sabır, sabır, sabır. Sonunda çatladım” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler