Erdoğan, Fidan zirvesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştü.

Erdoğan, Fidan zirvesi

MİT - PKK görüşmesinin deşifre olduğu günlerde Erdoğan Hakan Fidan için "Biz kolay kolay adam yemeyiz" demişti.

Önceki akşam başlayan trafik Ankara'nın tabir yerindeyse başını döndürdü. Özel yetkili savcının, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş ile iki MİT'çiyi ifadeye çağırdığı bilgisi Ankara'ya bomba gibi düştü.

ÖNCE HAYIR SONRA EVET

5 MİT'çinin KCK savcıları tarafından ifadeye çağrıldığı haberi, daha önce “Yok öyle birşey” diyen İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen tarafından da doğrulandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ise önceki gece, böyle bir soruşturmadan bilgisinin olması gerektiğini belirterek, “Bilgimiz yok, olsa verilirdi” demişti.

EMNİYET'TE DEPREM

Olayın yankıları sürerken bir bomba da İstanbul Emniyet'te yaşandı. İstanbul Emniyeti'nde iki şube müdürü dün sabah jet hızıyla görevden alındı. İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan ve Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün görevden alındı. Görevden almaların Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın teklifi ve İstanbul Valiliği'nin onayıyla gerçekleştiği açıklandı ve hemen ardından yeni atamalar geldi. Atayün'den boşalan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, Demirhan'dan boşalan İstihbarat Şube Müdürlüğü görevine de aynı şubede müdür yardımcısı olan Serdar Güldalı getirildi.

İFADEYE GİDECEKLER Mİ

Şimdi gözler MİT'çilerin üzerinde ifadeye gidecekler mi gitmeyecekler mi? Fidan, Taner ve Güneş’in bugün KCK soruşturmasını özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar ile birlikte yürüten Sadrettin Sarıkaya’ya ifade vermek üzere Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelmesi bekleniyor.

OSLO'DA NE KONUŞULMUŞTU

İnternet sitelerinde de yayınlanan ses kaydına göre, Norveç’in başkenti Oslo’da yapıldığı belirtilen zirvede, koordinatör bir ülke gözlemciliğinde, dönemin Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı şimdiki MİT Müsteşarı Hakan Fidan, o dönemki MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, PKK yöneticisi Sabri Ok, KONGRA-GEL Başkan Yardımcısı Zübeyir Aydar’ın bir araya geldiği iddia ediliyor. Emre Taner ise iddia edilen görüşme sırasında MİT Müsteşarlığı görevinde bulunuyor. Fidan’dan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak söz edilen kayıtlarda, Güneş olduğu iddia edilen kişi, PKK’nın eylemsizlik kararının seçime ya da bir başka nedene bağlı olmaksızın uzatılması gerektiğini anlatıyor ve Fidan’ın görüşmede bulunmasının hükümetin konuya verdiği önemi gösterdiğini belirtiyor.

Fidan olduğu iddia edilen kişi de, İmralı’da Öcalan’la görüşen 3 kişilik heyette bulunduğunu, Başbakan tarafından görevlendirildiğini, siyasi riske rağmen zirveye katıldığını anlatıyor. Görüşmede, PKK tarafının eylemsizliğe rağmen yapılanlara yönelik şikayetlerine Güneş olduğu iddia edilen kişi, ordunun planlı operasyonu bulunmadığı yanıtını veriyor. 47 dakikalık kayıtta, Fidan olduğu iddia edilen kişi siyasi atmosferi, yapılacakları anlatıyor. Koordinatör ülke temsilcisi de hem Ankara’ya hem dağa gitmeleri gerektiğini, Oslo’daki 6. zirveye hazırlanmaları gerektiğini söylüyor.

ERDOĞAN: KOLAY KOLAY ADAM YEMEYİZ

Ses kaydının basında yer almasının ardından Başbakan Erdoğan, “Malum çevrelerin geçmişte de Hakan Bey’i hedef aldığı biliniyor. Sızma nasıl olmuş onu araştırıyoruz. Ama hatası da olsa Hakan Bey’i böyle nedenlerle harcamayız. Biz kolay kolay adam yemeyiz” demişti.

HAKAN FİDAN: KEŞKE KONUŞABİLSEK

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, kurumun 85. kuruluş yıldönümü nedeniyle gazetecileri ağırladığı toplantıda bu görüşme kayıtları ile ilgili olarak ‘Edit edilmiş copy paste hazırlanmış bir şey var. Keşke daha fazlası yayınlansaydı. Keşke konuşsak da bazı şeyleri düzeltsek ama konuşamıyoruz. Kurgulanmış bir şey’ demişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem