"Erdoğan aday olacak mı?"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verdi. Gül ve Hollande, davetlileri Büyük Şeref Kapısı'nda karşıladı.Kılıçdaroğlu ile yaklaşık yarım saat süren ikili bir görüşme gerçekleşt

"Erdoğan aday olacak mı?"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verdi. Gül ve Hollande, davetlileri Büyük Şeref Kapısı'nda karşıladı.

Kılıçdaroğlu ile yaklaşık yarım saat süren ikili bir görüşme gerçekleştiren Hollande, CHP liderine ''Erdoğan cumhurbaşkanlığına aday olacak mı?'' diye sordu.

DEVLETİN ZİRVESİ KATILDI

Soykırım atışması

Yemeğe, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Hollande'ın heyetindeki Fransız bakanlar ve çok sayıda davetli katıldı.

DAVETLİLER

Yemeğe Jak Kamhi, Lucien Arkas, Ahmet Çalık, Ali Sabancı, Hüsnü Özyeğin, Hamdi Akın ve Zeynel Abidin Erdem'in de arasında bulunduğu çok sayıda Türk ve Fransız iş adamı katıldı. Davetliler arasında, salona girişinde "iş adamı" olarak anons edilen Konya doğumlu Fransız vatandaşı Samson Özararat da yer aldı.

Yemekte ayrıca Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Tolga'nın da arasında bulunduğu akademisyenler ile piyanistler Süher Pekinel ve Hüseyin Sermet, stilistler Ayşe ve Ece Ege ile Vural Gökçaylı, sanat tarihçisi Semavi Eyice, sinema eleştirmeni Atille Dorsay, sanat danışmanı Rafi Portakal, gazeteci Ali Sirmen, Trabzonspor'da forma giyen Fransız futbolcu Florent Malouda da bulundu.

HOLLANDE: 22 YIL ÇOK DA UZUN DEĞİL

Hollande, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Çankaya Köşkü'nde onuruna verdiği akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, NATO Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri ilk görüşmede ilettiği daveti gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
     
Fransa'dan 22 yıl aradan sonra Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştiğini anımsatan Hollande, 16. yüzyıla dayanan ilişkilerin tarihine bakıldığında 22 yılın çok da uzun bir zaman olmadığını belirtti. Hollande, "İlişkilerin geçmişi, I. François ile Kanuni Sultan Süleyman arasındaki ilişkilere dayanıyor. Zamanında 'leylak ile hilal arasındaki ittifak' olarak adlandırılan bu ittifak herkesi şaşırtmıştı çünkü son derece modern bir ittifaktı. O zaman bile dini aidiyetlerin ötesinde bir ittifaktı" diye konuştu.
     
Bu orijinal ittifaktan hareketle iki ülke arasında hiçbir zaman kesilmeyen çeşitli temaslar kurulduğunu anlatan Hollande, diller, kültürler ve toplumların bu ilişkinin tanığı olduğunu kaydetti.

''ÇANKAYA'DA TOPLANIYORUZ VE TABİİ Kİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü DÜŞÜNÜYORUM''

"Bu akşam Çankaya Köşkü'nde toplanıyoruz ve tabii ki Mustafa Kemal Atatürk'ü düşünüyorum. Fransa o zaman, cumhuriyetin kurulmasından önce Kemal Atatürk'ün hükümetini tanımış ilk Batılı ülke olmuştu" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Gül, geçmişten sonra şimdiden ve gelecekten de bahsetmek istediğini ifade ederek Türkiye'nin son yıllarda büyük bir dönüşüm geçirdiğini vurguladı.

''YAŞASIN TÜRKİYE, YAŞASIN FRANSA''      

Ziyaretiyle iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açmak istediğini anlatan Hollande, konuşmasını, "Yaşasın Türkiye, yaşasın Fransa" diyerek tamamladı.

CANDAN ERÇETİN'DEN FRANSIZCA ŞARKILAR
      
Bu arada, Çankaya Köşkü'ndeki yemeğin kültürel program bölümünde, sanatçı Candan Erçetin Türkçe ve Fransızca şarkılar seslendirdi. Erçetin önce bir Edith Piaf şarkısı olan "Non Je Ne Regrette Rien", ardından Türkçe de yorumlanmış Fransızca şarkılardan "Tombe La Neige-Her Yerde Kar Var" ve son olarak Türkçe sözleri Yahya Kemal Beyatlı'nın bir şiirinden uyarlanan "Sans Toi Je Suis Seule-Sessiz Gemi" şarkılarını söyledi.

ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Öte yandan Trabzonspor’un Fransız futbolcu Malouda'nın da, her iki  ülke cumhurbaşkanına forma hediye etmesi renkli görüntülere neden oldu.

malouda.jpg

HOLLANDE, KILIÇDAROĞLU'NA SORDU: ERDOĞAN CUMHURBAŞKANLIĞI'NA ADAY OLACAK MI?

Hollande, dün Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Rezidansı’nda Kılıçdaroğlu ile yaklaşık yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, Türkiye-AB ilişkileri, 17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu, yaklaşan yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ile CHP ile Hollande’ın üyesi olduğu Sosyalist Parti (PS) arasındaki ikili ilişkilerin gündeme geldiği belirtildi. Görüşmede, 17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun da gündeme geldiği, Hollande’ın, “Yolsuzluklar her ülkede oluyor, her ülkede olabilir. Ama, önemli olan yolsuzlukların üzerine gidecek bağımsız bir yargının bulunmasıdır” diyerek bağımsız yargının önemine vurgu yaptığı kaydedildi.

Hollande’ın Kılıçdaroğlu’na 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler ve bu sene içinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin de bazı sorular yönelttiği belirtildi. Hollande’ın, “Yerel seçimlerde kazanma şansınız nedir” ve “Erdoğan, cumhurbaşkanlığına aday olacak mı” sorularını yöneltmesi dikkati çekti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler