Er ve erbaşlar havadan gelecek

Erbaş ve erlerin toplanma merkezleri ile tali kabul toplanma merkezleri arasında taşınmaları öncelikle havayolu ile yapılacakErbaş ve erlerin toplanma merkezlerinden ulaşımı konusunda yönetmelikte değişikliğe gidildi. Erbaş ve erlerin ulaşımında öncelik o

Er ve erbaşlar havadan gelecek

Erbaş ve erlerin toplanma merkezleri ile tali kabul toplanma merkezleri arasında taşınmaları öncelikle havayolu ile yapılacak

Erbaş ve erlerin toplanma merkezlerinden ulaşımı konusunda yönetmelikte değişikliğe gidildi. Erbaş ve erlerin ulaşımında öncelik olarak havayolu tercih edilecek.

Konu bayramdan önce de bir asker babasının Başbakan Erdoğan'ın yanına gelerek oğlunun teskere almasına rağmen evine gelemediğini söylemesi üzerine gündeme gelmiş ve Başbakan'ın talimatıyla asker helikopterle evine ulaşmıştı. 

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

''Erat Sevkıyat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'', Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik ile 1955'te Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Erat Sevkıyat Yönetmeliğinin ''Celpte Erat Sevkıyatı'' başlıklı maddesine ek yapıldı. Buna göre, serbest celp usulü ile askere sevk edilecek yükümlülerin yol masrafları karşılanarak serbest olarak sevk edilecekler. Yol masrafları, iaşe bedeli ile gidilecek merkeze kadar olan otobüs rayicine göre tespit edilen taşıma bedelinden oluşacak.

Askere sevk edilecek yükümlülerin, Kabul Toplanma Merkezleri ve Tali Kabul Toplanma Merkezleri arasında yapılan taşıma giderleri idarece karşılanacak.

''Dağıtım ve terhiste erat sevkıyatı'' başlıklı maddeye eklenen hükme göre de dağıtımda erbaş ve erlere, ilgili evrakları ile gidecekleri merkeze kadar olan yol masrafları verilecek. Serbest terhiste, askerlik hizmetini tamamlamış olan erbaş ve erlerin askeri kıyafet ve malzemeleri alınarak beraberinde getirdikleri sivil elbiseleri kendilerine giydirildikten sonra, terhis belgeleri ile ayrıldıkları merkezden gidecekleri merkeze kadar olan yol masrafları verilerek terhis edilecekler. Yol masrafları, iaşe bedeli ile gidilecek merkeze kadar olan otobüs rayicine göre tespit edilen taşıma bedelinden oluşacak. Dağıtım ve terhis edilecek yükümlülerin, Kabul Toplanma Merkezleri ve Tali Kabul Toplanma Merkezleri arasında yapılan taşıma giderleri idarece karşılanacak.

HASTANEYE SEVK EDİLENLERİN MASRAFLARI DA KARŞILANACAK

Yönetmeliğin sağlık işlemleriyle ilgili maddelerine yapılan eklere göre, son yoklamalarında askerlik meclislerince veya tek veya çift tabipçe yapılan muayeneleri neticesinde haklarında karar verilemediğinden veya askere sevkleri esnasında rahatsızlığını beyan ettiklerinden asker hastanesine sevk edilenlerin, askerlik hizmetine başladıktan sonra rahatsızlığı nedeniyle asker hastanesine ve bunlardan tekrar kıtalarına sevk edilenlerin, hava değişimi alanlardan memleketlerine, hava değişimi süresi içinde hastaneye ve hava değişimi sonunda kıtalarına sevk edilenlerin ayrıldıkları merkezden gidecekleri merkeze kadar yol masrafları karşılanacak. Yol masrafları, iaşe bedeli ile gidilecek merkeze kadar olan otobüs rayicine göre tespit edilen taşıma bedelinden oluşacak.

Değişiklikle erbaş ve erlerin Kabul Toplanma Merkezleri ile Tali Kabul Toplanma Merkezleri arasında taşınmaları, belirlenecek yoğun dönemlerde öncelikle havayolu ile yapılacak.

Yönetmeliğin, ''Erlerin sevkıyatında, çeşitli nakliyat sistemlerinden mümkün olduğu hallerde bunların en iktisadi olanı tercih edilir'' şeklindeki maddesi de ''Erbaş ve erlerin sevkıyatında, çeşitli nakliyat sistemlerinden mümkün olduğu hallerde gidip gelmeye en uygun, kullanılması mutat ve emniyetli olan yol ve taşıt araçları tercih edilir'' şeklinde değiştirildi.

Yönetmeliğin, ''Karayolu Sevkıyatı'' başlıklı, ''Tren ve vapurla sevkıyatı mümkün olmayan yerlerde karayolu sevkıyatı kaide olarak karayolu nakil vasıtalarıyla yapılır. Ancak, 30 kilometreye kadar olan yolculuklar yaya olarak yaptırılır. Aşırı soğuk ve sıcak gibi hava ve iklim şartları müsaadesizliği seyahate güçlük ve sağlık tehlikesi yaratacağı varit görülen ahvalde, 5 kilometreden fazla yolculuklar dahi karayolu vasıtalarıyla yapılır'' hükmünü içeren 85. maddesi yürürlükten kaldırıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler