Engelli eleman çalıştıran işyerlerine müjde!

Çalışanlarının yüzde 75'i engelli olan ‘korumalı işyeri' statüsündeki işyerlerine teşvik geliyor. Bu işyerleri çevre ve gelir vergisinden belli oranda muaf olacak. İşçinin maliyetinin yarısını devlet üstlenecek. Çalışanlarının yüzde 75'i engelli olan ve e

Engelli eleman çalıştıran işyerlerine müjde!

Çalışanlarının yüzde 75'i engelli olan ‘korumalı işyeri' statüsündeki işyerlerine teşvik geliyor. Bu işyerleri çevre ve gelir vergisinden belli oranda muaf olacak. İşçinin maliyetinin yarısını devlet üstlenecek.

 Çalışanlarının yüzde 75'i engelli olan ve en az 8 engelli birey çalıştıran ‘korumalı işyeri' statüsüne geçen işletmelere vergi indirimi geliyor. Meclis'te bekleyen Torba Yasa'ya göre ‘korumalı işyeri' statüsüne geçen şirketlerde işçinin maliyetinin yarısını devlet karşılayacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın verdiği bilgiye göre bu destek 5 yıl boyunca sürecek. Tasarıya göre bakanlık ‘korumalı işyerleri'nin gelir ve Kurumlar Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi ve işsizlik sigorta payını belli bir oranda karşılayacak, engelli personel maaşının bir kısmını da üstlenecek. Maaş dışında Çevre Temizlik Vergisi'nden kişi başı 20 TL, Gelir Vergisi'nden 350 TL, işsizlik sigorta payından 27 TL olmak üzere sadece 3 kalemden bakanlığın işveren engelli personel katkısı 397 TL olacak. Maaş katkısıyla birlikte bu rakam hayli artacak.

Beş yıl teşvik sağlanacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, bu teşviklerle korumalı işyeri açmanın artık çok kolay olacağını belirterek "Korumalı işyerlerinde çalışacak engellilere ödenecek ücretin belli bir oranının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması yoluyla engellilerin çalışma hayatına katılarak üretken olmaları sağlanacak. Verilecek teşvikler toplandığında şu çıkıyor ortaya: Çalıştıracağınız kişinin maliyetinin yarısını devlet verecek. 5 yıl boyunca sürecek."

15 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

İşadamlarının engelli personel bulmakta zorlandıklarını belirttiklerini kaydeden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Bu sorun değil, çünkü konuyla ilgili çalışan STK'lar var ve her ilde iş arayan engelli vatandaşımız var" ifadelerini kullandı. İşverenlerin engelli işime yaramaz düşüncesinden vazgeçmelerini isteyen Bakan İslam, devlette çalışan her 100 kişiden 3'ünün engelli olmasını gerektiğini ifade etti. Bakan İslam, engelli vatandaşlar için getirilen Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ile birlikte 15 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem