Emniyetten uyarı, sahte dolara dikkat!

KOM Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 1967 yılı içinde yapılan ilk önemli tasarım değişikliğinde ABD kağıt parasının sahteciliğe karşı yeni bir dizi önlem içerecek şekilde yeniden tasarlandığı hatırlatıldı. 1996'da 100 dolarlık, 1997'de 50 dolarlı

Emniyetten uyarı,  sahte dolara dikkat!

KOM Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 1967 yılı içinde yapılan ilk önemli tasarım değişikliğinde ABD kağıt parasının sahteciliğe karşı yeni bir dizi önlem içerecek şekilde yeniden tasarlandığı hatırlatıldı. 1996'da 100 dolarlık, 1997'de 50 dolarlık, 1998'de 20 ve 2000 yılında da 10 ve 5 dolarlık banknotların tedavüle girdiği belirtildi.
2011 yılı Şubat ayı itibariyle güvenlik özellikleri artırılmış yeni tasarım 100 dolarların piyasaya sürülmeye başlandığının vurgulandığı açıklamada, yeni 100 ABD Doları banknotlarda 3D güvenlik özellikleri kullanıldığı, zaman içerisinde diğer kupürlerde de bu güvenlik özelliklerinin kullanılacağı hatırlatıldı.


Açıklamada, "ABD dolarlarında 1996 öncesinde emniyet şeridi bulunmamaktadır. 1996 yılından sonra tedavüle sürülen banknotlarda emniyet şeridi kullanılmıştır. ABD Doları banknotları ışığa tuttuğumuzda enine dik olarak yerleştirilmiş şekilde üzerinde 100 ve 50 dolar banknotlarda rakamla kupür değeri ve 'USA' ibaresi yer almaktadır. 20, 10, 5 ve 2 ABD Doları banknotlarda ise kupür değerleri yazı olarak yazılmış olup, yanında 'USA' ibaresi bulunmaktadır. ABD Doları banknotlar ışığa tutulduğunda ön yüzü sağ tarafında bulunan boşlukta para kağıdının üretimi sırasında kağıdın inceltilmesi yöntemi ile basılmış banknot üzerinde bulunan resmin filigran olarak bir kopyası yer almaktadır.


2008 yılında tedavüle sürülen 5 dolarlık banknotta iki adet filigran bulunmaktadır. Portrenin sağ tarafında, eski tasarımlı 5 dolarlık banknotlarda bulunan Başkan Lincoln'un filigran portresi yerine büyük 5 rakamı filigranı ile portrenin sol tarafından üç adet küçük 5 rakamından oluşan bir sütun eklenmiştir. ABD doları banknotlarının hiçbirinde hologram güvenlik özelliği kullanılmamıştır. Dolar banknotlarında ön ve arka yüzde bazı bölümlerinde intaglio baskı tekniği ile kabartma baskı yapılmıştır. Banknotlar üzerinde bulunan portreler, bazı yazılar ve seri numaraları intaglio baskı tekniği kullanılarak basılmıştır. Banknot üzerinde bu bölgelerde parmaklarımızı dolaştırdığımızda kabartma baskı ile basılmış yerler hissedilmelidir" ifadeleri yer aldı.


Açıklamada, 1996 yılında tedavüle sürülen 100 ABD Doları banknotların ön yüzünde bulunan portrenin etrafındaki çerçevenin dışında bir çizgi halinde 'The United States of America' ibaresinin tekrarlanarak mikro yazıldığı vurgulandı. Açıklamada, "2011 yılı baskısında ise banknotun ön yüzünde bulunan portrenin ceket yakasında 'The United States of America' ön yüzün sağ tarafında bulunan portre filigranını içeren boş alanın etrafında 'USA 100' ve ön yüzünde bulunan altın renkli tüy kalem boyunca 'One Hundred USA' ibaresi mikro yazı olarak yer almaktadır. Ayrıca banknotta yer alan şeritlerde küçük 100 rakamı mikro yazı şeklinde yazılmıştır. ABD Dolarlarının tüm baskılarında boyutlar kupür değerine bakılmaksızın aynı boyuttadır" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem