Emlak Konut, kentsel dönüşüme giriyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Emlak Konut'un ürettiği konutların riskli binalarla takas edilmesi esasına dayanan yeni bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, "İlk etapta İstanbul Hoşdere'de 5

Emlak Konut, kentsel dönüşüme giriyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Emlak Konut'un ürettiği konutların riskli binalarla takas edilmesi esasına dayanan yeni bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, "İlk etapta İstanbul Hoşdere'de 500 konutla başlayacak olan proje, aşama aşama Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm projelerine yaygınlaştırılacak" dedi. 
 
Projeye göre; rezerv yapı alanı ve riskli alanlarda bulunan taşınmazlar bu alanlar dışındaki riskli yapıların sahipleri ile anlaşılarak trampa edilebilecek. Emlak Konut ile gerekli mutabakata varan Bakanlık, kentsel dönüşüm alanlarında bulunan yapıların maliklerinden taşınmazlarının trampa yoluyla satışına ilişkin taleplerini toplayacak. Talepler alındıktan sonra anlaşma sağlanan maliklerin taşınmazlarının değer ve kıymet takdirleri yapılacak. 
 
AVANS OLARAK ÖDENECEK
 
Kıymet takdiri yapıldıktan sonra belirlenen bedeller Bakanlık tarafından Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (EKGYO) avans olarak ödenecek. Dönüşüm kapsamında yıkılacak binanın tapu dairelerinde devir tescil işlemlerinden sonra Hazine adına tescil işlemleri yapılacak. Tescil işlemi yapılmasının ardından binanın satış bedeli ödenen avanslar da düşürülerek 15 iş gün içinde Bakanlık tarafından dönüşüm özel hesabından Emlak Konuta aktarılacak. Ödeme gerçekleşmemesi durumunda ise tutarın tamamı EKGYO'ya ödeninceye kadar Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artış oranı kadar arttırılacak.
 
Emlak Konut, takasa konu olan konutlara ait listeyi her ayın 15'inde kentsel dönüşüm hak sahiplerine sunacak. Ayrıca yapılan konutların mahallesi, metrekaresi ve fiyatını içeren detaylı bilgiyi her ay güncelleyerek bakanlığa sunacak. 
 
EVİNİ TAKAS EDENE KİRA YARDIMI
 
Evini trampa edecek hak sahipleri 6306 sayılı Kanun kapsamında kira yardımı, kredi ve faiz desteğinden yararlanabilecek. Ayrıca, Bakanlığın yetki vermesi durumunda hak sahiplerinin trampaya konu taşınmazlarını Hazine adına tescili sırasında tapu dairelerinde gerçekleşecek tüm iş ve işlemleri Emlak Konut yürütecek. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem