Emeklilere müjdeli haber!

Tarihi düşük seviyelere inen tasarrufları artırmak için 2013 yılında bireysel emeklilik sistemine (BES) yüzde 25 devlet katkısı yaparak önemli bir teşvik sürecini başlatan ekonomi yönetimi, yeni bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Ali B

Emeklilere müjdeli haber!

Tarihi düşük seviyelere inen tasarrufları artırmak için 2013 yılında bireysel emeklilik sistemine (BES) yüzde 25 devlet katkısı yaparak önemli bir teşvik sürecini başlatan ekonomi yönetimi, yeni bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın dün bireysel emeklilik sistemine ilişkin, “Kesintilerle ilgili yeni bir düzenleme yapıyoruz. Geçen hafta arkadaşlarla bir araya geldik.

Kesintilerle ilgili, vatandaşlarımızın lehine bir düzenleme gelecek” diyerek yaptığı açıklamasının detaylarına Habertürk ulaştı. Edinilen bilgilere göre, Hazine yetkililerinin çalışmalarını tamamladığı ve birkaç güne kadar açıklanacak olan yeni uygulamada, bireysel emeklilik sisteminden erken ayrılmalara kolaylık gelecek. Böylece, BES yatırımcısı vatandaşların bazı mücbir sebeplerden dolayı sistemden çıkışlarında kolaylık sağlanacak.

EV ALMAK İSTEYENE KOLAY ÇIKIŞ İMKÂNI GELECEK

Mücbir sebeplerin yanı sıra örneğin, ev almak isteyen bir BES katılımcısı, eğer parası yetmiyorsa ve alacağı ev ilk evi ise sistemde biriken parasının bir kısmını kolayca alabilecek.

Kalan parası ile de BES’te devam edebilecek. Bireysel emeklilik sisteminden kısmi olarak para almakta bazı sıkıntılar olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, “Burada kısmi ayrılmalarda kanun izin veriyordu. Ancak uygulamasının ne yönde olacağına yönelik bir düzenleme yoktu. Bu da uygulamada sıkıntılar yaratıyordu. Hazine’nin 10 gün içinde açıklayacağı yeni düzenleme ile bu sıkıntı vatandaş lehine değişmiş olacak” dediler.

BES’ten ayrılma ve özellikle kısmi ayrılmalarda kolaylıklar getiren ekonomi yönetiminin bu adımları atarak sisteme daha fazla katılımcı gelmesinin önünü açmak istediği belirtiliyor. Getirilecek yeni düzenlemelerle BES yatırımcılarının sayısının daha da artması bekleniyor.

EN YÜKSEK KESİNTİ % 2.28 ILE HISSE FONUNDA

BES fonlarında para piyasaları fonları için yıllık yüzde 1.09, kamu özel sektör, uluslararası borçlanma fonları için yüzde 1.91, hisse senedi ve diğer fonlarda ise yüzde 2.28 kesinti türü bulunuyor.

Getirisi yüksek fon hem katılımcıya hem de sisteme kazandıracak

2003 yılından bu yana uygulamada olan bireysel emeklilik sisteminde uzun yıllar en çok tartışılan konu katılımcıdan yapılan kesintilerin yüksekliğiydi. Öyle ki, faizlerin tarihi düşük seviyelere indiği dönemde bile katılımcılardan yüzde 8-10 arası kesinti yapan şirketler vardı.

Geçtiğimiz yıllarda ekonomi yönetimi fon işletim kesintilerine üst sınır getirerek bu konuda tartışmaları da sona erdirmişti. Başbakan Yardımcısı Babacan’ın açıklamasında sözünü ettiği ‘kesintilerle ilgili vatandaş lehine düzenlemelerin’ ise performansa dayalı ücretlendirme olduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Hazine yetkililerinin şu an üzerinde çalıştığı yeni uygulamayla, BES fonlarında şu an alınan kesinti oranları bir miktar daha aşağıya çekilecek. Böylece katılımcıdan kesilen para daha da azalacak.

Eğer fonun getirisi bench markın getirisinin yüzde 2’sinden fazlaysa buradaki kazanç emeklilik sistemi ve katılımcıya kalacak.

CAZİBESİ DAHA DA ARTACAK

Ekonomi yönetimi bu uygulama ile bir yandan portföy yönetim şirketlerinin fon getirilerini artırmaları için teşvik ederken, bir yandan da katılımcının birikiminin artmasını ve BES’i cazip hâlâ getirmeyi hedefliyor.

YILLIK GETİRİ ÖNEMLİ

Yeni sistemde her fon için bir bench mark yani ‘ölçüt’ belirlenecek ve fonların yıllık olarak getirilerine bakılarak değerlendirme yapılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem