| Keşfet
Sosyal Gündem Resmi İlanlar
Gündem Yayın tarihi: 25 Şubat 2026 10:05 Güncellenme tarihi: 15 Nisan 2026 13:42

Elektrikte akıllı sayaç dönemi başlıyor: İşte değişim tarihi

Türkiye genelinde elektrik sayaçlarında dijital dönüşüm süreci başlıyor. Milli Akıllı Sayaç Sistemi kapsamında yeni sayaçların kurulumu 1 Mart’tan itibaren yapılacak.

Türkiye’de elektrik sayaçlarının akıllı sistemlerle değiştirilmesini öngören Milli Akıllı Sayaç Sistemi uygulaması 1 Mart 2026 itibarıyla başlatılıyor. Yeni dönemde mevcut sayaçlar uzaktan okunabilen ve tüketim verilerini anlık iletebilen cihazlarla değiştirilecek.

Elektrikte akıllı sayaç dönemi başlıyor

Mevcut elektrik sayaçlarının yerini akıllı sayaçlar alacak. Türkiye genelinde elektrik sayaçları için dijital dönüşüm sürecinin başlatıldığı belirtildi.

Milli Akıllı Sayaç Sistemi ile uyumlu sayaçların kurulumunun 1 Mart’tan itibaren başlayacağı, bu kapsamda şebeke yönetimi ile fatura okuma işlemlerinin tamamen yenileneceği kaydedildi.

Mevcut sayaçların, uzaktan okunabilen ve tüketim verilerini anlık iletebilen akıllı sayaçlarla değiştirileceği ifade edildi. Yeni sistemle şebeke yönetiminin daha etkin yürütülmesi ve kesinti sürelerinin azaltılmasının hedeflendiği belirtildi. Akıllı sayaçların dağıtım şirketleri tarafından temin edileceği aktarıldı.

elektrikte-akilli-sayac-donemi-basliyor-iste-degisim-tarihi

Tüketim verileri uzaktan ve anlık izlenecek

Dönüşümün ilk aşamasında ortak pano bulunan alanlar ile yıllık tüketimi 10 megavatsaatin üzerindeki abonelerin kapsama alınacağı bildirildi. 2026 yılı içinde yaklaşık 4 milyon elektrik sayacının yeni sistemle değiştirilmesinin planlandığı ifade edildi.

Dönüşüm sürecinin hızını yerli sayaç üreticilerinin kapasitesinin belirleyeceği kaydedildi. Bir akıllı sayacın maliyetinin 30–40 dolar civarında olduğu tahmin edilirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ihale sonuçlarına göre birim fiyatların belirleneceği ve raporların kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

Yorumlar (3)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

V
vfore
4 ay önce

bu işi hangi yandaş üzerinden yapacaklar acaba? vatandaşa maliyeti ne olacak?

T
trb61
4 ay önce

vatandaş sagılmakdan bıkmıyor sence kim suçlu yapanmı yapana yetki verenmi

R
Reissssss
4 ay önce

Tüketiciye hiç bir faydası olmayacak iş…kapitalist yaklaşım başka bir şey değil…..köylerde eğilen çöken direkleri yapacağız diyemeyen kapitalistler ler bu işi kendilerince akıl etmişler …bu gün yeni yapılan en azından kamu binalarını güneş enerjisi panelleriyle donatılacak maksimum enerji üretimi saplanacak diye şartnameye koyamayan yetkililer bu gibi absürt işlere olur verecek…son yıllard kaç yeni kamu binası şehrimizde yapıldı ve üzerlerine güneş enerjisinden elektirik üretmek için panel var