Ekonomik güven endeksi Ekim'de dipten döndü

Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi, Ekim ayında yüzde 13.0 artarak, Eylül ayında indiği tarihinin en düşük düzeyinden döndü.   Türkiye İstatistik Kurumu'nun ( TÜİ

Ekonomik güven endeksi Ekim'de dipten döndü
Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi, Ekim ayında yüzde 13.0 artarak, Eylül ayında indiği tarihinin en düşük düzeyinden döndü.
 
Türkiye İstatistik Kurumu'nun ( TÜİK) verilerine göre Ekim'de 81.48 değerine yükselen ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), perakende ticaret sektörü ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
 
Ekonomik güven endeksi siyasi belirsizlik, güvenlik endişeleri ve liradaki değer kaybı nedeniyle Eylül ayında 72.1'e gerileyerek TÜİK'in veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012'den beri en düşük değeri almıştı.
 
Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.
 
Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.
 
Endeks, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olarak kabul ediliyor.
 
ekonomik-guven-endeksi-ekimde-dipten-dondu_1057_dhaphoto1.jpg
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem