Ekmekte yeni dönem başladı

 Bakan Mehdi Eker amaçlarının toplumun daha sağlıklı beslenmesini sağlamak olduğunu açıkladı... Ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini öngören düzenleme yürürlüğe girdi. Yeni tebliğ kapsamında istenilen kriterlerde ekmekleri ü

Ekmekte yeni dönem başladı
 Bakan Mehdi Eker amaçlarının toplumun daha sağlıklı beslenmesini sağlamak olduğunu açıkladı...
 
Ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini öngören düzenleme yürürlüğe girdi.
 
Yeni tebliğ kapsamında istenilen kriterlerde ekmekleri üreten fırıncı esnafı da, daha sağlıklı ekmeğin sofralardaki yerini alacağını ifade ediyor. Sağlık açısında faydasını her fırsatta dile getiren akademisyen ve diyetisyenler de kepek oranı artırılan ve tuz oranı azaltılmış ekmeklerin, özellikle diyabet hastaları için önemli olduğuna dikkat çekiyor.
 
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saniye Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kepek oranı artırılan ve tuz oranı azaltılan ekmeğin hem insan sağılığına hem de ekonomiye katkısı olacağını söyledi.
 
Beyaz ekmeği "basit şeker" olarak tanımlayan Prof. Dr. Şen, kepeği, lifi, ruşeymi, vitamini alınmış beyaz unun basit şeker haline getirildiğini ifade ederek, "Bu durum insanlarda şişmanlık, kan yağlarının yükselmesi, karaciğerin yağlanması, damar sertliği, kalp rahatsızlığı, insilün direnci, şeker hastalığı ve bütün bunların etkisiyle bağışıklığın etkilenmesiyle kanserin oluşumu da kolaylaşıyordu. Bu hem devlete bir yüktü hem de insanımıza endirekt ekonomik yük getiren bir durumdu" diye konuştu.
 
Kepeğin obeziteyi önlemesinin yanı sıra kalp damar hastalıkları ve diyabetin önlenmesi açısından da önemine işaret eden Şen, şunları kaydetti:
 
"Kepekle, lifiyle insanların bağırsaklarını çalıştırıp obeziteyi önlüyorsunuz. Dolayısıyla kalp hastalığını ve diyabeti de önlüyorsunuz. Sadece kepeğin katılmasıyla bunlar sağlanıyor. Ruşeymi de katılacağına inanıyorum, tuzunun azaltılması oldukça önemli oldu. Küçümsememek gerek, 300 gram ekmekte 4 gram tuz vardı. Biz toplum olarak ekmeği çok tüketiyoruz. Doğru olan daha az ekmek tüketmek.
 
Bir insan günde 450 gram ekmek tüketiyor, bu bir kere çok yüksek bir değer. Sistem, ruşeyni çıkarılması üzerine kuruldu. Neden böcekler, bitler, kelebekler bizden daha akıllı. En yüksek antioksidan ruşeymi olana tahıl bitleri dadanıyor. Önce raf ömrünün uzatılması için buğdayın ruşeymi çıkarıldı, albenisinin artırılması için kepeği çıkarıldı, bu da yetmedi un beyazlaştırıldı."
 
KEPEĞİN FAYDASI
 
Gecikilmiş olmasına rağmen yerinde ve taktirle karşılanan bir karar ve uygulama olduğunun altını çizen Şen, şöyle sürdürdü:
 
"Çok gecikilmiş ama çok taktir edilmesi gereken bir önlem. 1970'li yıllarda Finlandiya'nın, son 10 yılda da İngiltere'nin çalışmaları örnek alınabilirdi. Sadece tuzu azaltarak bu işi sağlıklı hale getirdiler. Yıllarca yaşanan bir gecikme. Ne acıdır ki konuya bilim insanları değil siyaset adamları müdahale etmek durumunda kaldı. Fakat yine de bir bilim derneğinin Türkiye'de tüketilen tuz miktarının azaltılması gerektiğini bildirmesi çok önemli. Güzel bir uygulama."
 
MEHDİ EKER: AMACIMIZ DAHA SAĞLIKLI BESLENMEYİ SAĞLAMA
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ekmekteki yeni uygulamayla amaçlarının, toplumun daha sağlıklı, daha yüksek standartta ve daha doğala yakın beslenmesini sağlamak olduğunu belirtti.
 
Eker, ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilmesini öngören ve bugün yürürlüğe giren yeni düzenlemeye ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
 
Kanun çıkardıklarını, yönetmelik ve tebliğ değiştirdiklerini anımsatan Eker, şimdi en kapsamlı bir uygulama tebliği çıkardıklarını anımsattı.
 
Bakan Eker, amaçlarının, toplumun daha sağlıklı, daha yüksek standartta, daha doğala yakın beslenmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.
 
Dünyanın her yerinde, raf ömrünü uzatmak, kıvamını artırmak, tatlandırmak, aroma vermek gibi amaçlarla gıda sanayi ürünlerire katkı maddeleri konulduğuna işaret eden Eker, "Bunlar, Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda Tarım Teşkilatı'nın izin verdiği, Gıda Kodeksi'nde de yer alan katkılardır. Ama biz daha doğal olsun, bu katkıları olabildiğince azaltalım dedik ve bunun üzerine bir çalışma yaptık" dedi.
 
Bakan Eker, işin sağlık, lezzet, kalite, hijyen ve standardıyla ilgilendiklerini kaydetti.
 
Eker, fabrika üretiminde ekmeğe, unun içerisine bir miktar askorbik asit (C vitamini) katılacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem