Ekim ayında 1000 ölü

Irak, ABD işgalinden sonra en kanlı aylarını yaşıyor. Her gün saldırıların yaşandığı ülkede ölü sayıları da gittikçe artıyor. Birleşmiş Milletler ekim ayında yaşanan şiddet olaylarında Irak'ta 979 kişinin yaşamını yitiridiğini açıkladı. BM bu sayının eylü

Ekim ayında 1000 ölü

Irak, ABD işgalinden sonra en kanlı aylarını yaşıyor. Her gün saldırıların yaşandığı ülkede ölü sayıları da gittikçe artıyor. Birleşmiş Milletler ekim ayında yaşanan şiddet olaylarında Irak'ta 979 kişinin yaşamını yitiridiğini açıkladı. BM bu sayının eylül ayı istatistikleri ile aynı olduğuna dikkat çekti.

Irak'ın BM Büyükleçisi Nickolay Mladenov Iraklı siyasi liderlere çağrı yaparak "mevcut kargaşanın" önüne geçmek için cesur adımlar atmalarını istedi.

Irak'ta şiddet son aylarda mezhepsel ve siyasi tansiyonun yükselmesi ile keskin bir şekilde arttı. Bu yükselen tansiyonun mezhepsel çekişmeyi daha da tırmandırmasından korkuluyor.

Bugün açıklanan BM raporunda ekim ayında 979 kişinin öldüğü belirtilirken, bunların 852'sinin sivil ve 127'sinin asker veya polis olduğu kaydedildi. BM ayrıca 1.793 Iraklı'nın geçen ay yaşanan saldırılardan dolayı yaralandığını ifade etti. Bu saldırılardan en çok Başkent Bağdat etkilendi. Bağdat'ta düzenlenen saldırılarda 411 kişi ölürken 925 kişi de yaralandı.

Öte yandan ABD'de resmi temaslarda bulunan Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin gündem maddesi de ülkede yaşanan şiddet olaylarıydı. Başbakan uluslararası kamuoyunun kendilerine destek çıkmasını isteyerek
“Dünyaya bizim tarafımızda olun ve bize destek verin demiyoruz. Bunu dünyadan isteme hakkımız var çünkü biz de onun bir parçasıyız. Ayrıca Irak’ta yaşananlar bir sonuca ulaşmazsa, Suriye sorunu çözülmezse bu sorunlar yayılacak. Peki terörizm virüsü hayatta kalırsa ne olur? Yayılır” dedi.

Bu arada Amerikan Kongresi’nden altı senatör, ABD Başkanı Barack Obama’ya, Maliki hükümetinin Irak’ta mezhepsel tansiyonları körüklediğine yönelik mektup gönderdi. Senatörler Obama'nın Maliki'nin kapsayıcı olması için basklı yapmasını istedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem