Ehliyet sahipleri dikkat! Gidip almayacaksınız...

Yeni ehliyetler artık evlere postalanacak. Sürücü sertifikalarını ehliyete dönüştürülebilmesi için herhangi bir trafik tescil kuruluşuna müracaat edilmesi yeterli olacak. Sürücü adayının trafik tescil birimlerine bizzat müracaat şartı aranmadan, sürücü be

Ehliyet sahipleri dikkat! Gidip almayacaksınız...

Yeni ehliyetler artık evlere postalanacak. Sürücü sertifikalarını ehliyete dönüştürülebilmesi için herhangi bir trafik tescil kuruluşuna müracaat edilmesi yeterli olacak. Sürücü adayının trafik tescil birimlerine bizzat müracaat şartı aranmadan, sürücü belgesi merkezi sistemle kişiselleştirilerek basılacak ve beyan edilen adreslere posta yoluyla gönderilecek.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre yönetmeliğin "Müracaatların Kabulü, Değerlendirilmesi, ve Sürücü Belgelerinin Düzenlenmesi Esas ve Usuller" başlığını taşıyan 81. maddesi değiştirildi. Yapılan değişikliğe göre motorlu taşıt sürücü sertifikası alanların sürücü belgelerinin düzenlenmesi, kişiselleştirilmesi, basımı ve ilgililerine teslimi işlemleri bu amaçla kurulan elektronik sistem üzerinden temin edilen bilgiler esas alınarak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Kişiselleştirilen sürücü belgelerinin ilgililerine teslimi, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kamu kurum veya kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerine de yaptırılabilecek. Sürücü belgesinin düzenlenebilmesi için, geçerli motorlu taşıt sürücü sertifikası, adli sicil kaydı, sürücü olur sağlık raporu, sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli, diğer kanuni paylar, parmak izi, kan grubu bilgisi ile sertifika sahibinin fotoğraf ve imzası Emniyet Genel Müdürlüğünce, Millî Eğitim Bakanlığı ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerinden güvenli elektronik sistem üzerinden alınacak. Sürücü adayının trafik tescil birimlerine bizzat müracaat şartı aranmadan, sürücü belgesi merkezi sistemle kişiselleştirilerek basılacak, ilgililerin beyan etmiş oldukları adreslerine posta yoluyla gönderilecek. Sürücü sertifikasının verildiği il ve ilçe esas alınarak Emniyet Genel Müdürlüğünce oluşturulacak elektronik ortamdaki devam eden sıraya göre sürücü belgesi sicil numarası verilecek ve bu numara sürücü belgesine de yazılacak.

TRAFİK TESCİL KURULUŞUNA MÜRACAAT EDİLECEK

Ehliyet için istenen bilgi ve belgeler, güvenli elektronik sistem üzerinden alınıncaya kadar müracaatların kabulü ve değerlendirilmesi işlemleri şöyle gerçekleştirilecek:

Motorlu taşıt sürücü sertifikasının karşılığı olan sürücü belgesine dönüştürülebilmesi için herhangi bir trafik tescil kuruluşuna müracaat edilecek. Trafik tescil kuruluşuna müracaat sırasında, bilgi ve belgeler ilgili kurumlardan elektronik sistem üzerinden, kalan bilgi ve belgeler ise sürücü adayı tarafından temin edilecek. Nüfus cüzdanı/pasaport bilgileri Kimlik Paylaşımı Sistemindeki bilgilerle elektronik ortamda karşılaştırılacak. Başvuru, trafik tescil kuruluşunca elektronik ortamda düzenlenen Sürücü Belgesi Müracaat Formu yetkili memur önünde imzalanacak.

Müracaatı alan görevli tarafından sürücü belgesi müracaat formu onaylanacak ve elektronik ortamda baskı merkezine gönderilecek. Sürücü belgesi, trafik tescil kuruluşları tarafından elektronik ortamda gönderilen bilgiler esas alınarak müracaatın alındığı il/ilçe tescil kuruluşlarına göre sicil numarası verilerek Emniyet Genel Müdürlüğünce merkezi olarak basılacak ve ilgililerin beyan etmiş oldukları adrese postalanacak.

Posta yoluyla teslim edilecek belgelerin gönderileceği adres ve teslim işlemlerine ilişkin hususlar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek. Sürücü belgeleri merkezi olarak basılıp ilgililerin adresine gönderilinceye kadar geçici olarak elden teslim usulünün uygulanmasına devam edilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler