Ebelik tıp dünyasının temel taşıdır

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, ebeliğin tıp dünyasının temel taşlarından biri olduğunu bildirdi.Hamzaoğlu, 5 Mayıs Ebeler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ebenin insanın doğumundan önce, doğum esnasında ve doğumdan sonra ilk sağl

Ebelik tıp dünyasının temel taşıdır

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, ebeliğin tıp dünyasının temel taşlarından biri olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, 5 Mayıs Ebeler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ebenin insanın doğumundan önce, doğum esnasında ve doğumdan sonra ilk sağlık hizmeti aldığı kişi olduğunu belirtti.

Ebeliğin çok eski dönemlerden itibaren uygulanan meslek olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Hekimlik kadar eski olan ebelik, 1909 yılına kadar anadan kıza geçen, görgü ve deneyime dayanan meslek olarak görülmüştür. 1909 yılından sonra sivil ve askeriye tıbbiye birleştirilmiş olup ilk ebe okulu ve kadın hastalıkları kliniği açılmıştır. Sağlık Bakanlığına bağlı ortaokula dayalı ilk ebe okulu 1952 yılında Ankara Doğum Evinde açılmıştır. Ardından 1961-1962 öğretim döneminde bu okullar doğum evlerinden ayrılarak yeni düzenleme ile bağımsız kimlik kazanmış ve sağlık okulu adı altında öğrenimlerini sürdürmüşlerdir. Bu okullardan mezun olan ebeler ülkemizin her köşesinde özveriyle çalışmışlardır."

Hamzaoğlu, ebelerin, 1997 yılından itibaren lisans düzeyinde eğitim gördüğüne de işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ebelik tıp dünyasının temel taşlarından biridir. Ebeler anne- bebek-çocuk sağlığının geliştirilmesi ve koruyucu sağlık hizmetleri konusunda önemli hizmet vermektedirler. Ana-çocuk sağlığı hizmetleriyle birlikte doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemde anneye ve bebeklere bakım hizmetleri veren ebeler, sağlık alanında yurdumuzun her köşesinde oldukça önemli ve kutsal bir görev ifa etmektedirler. Büyük fedakarlıklar içerisinde görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan ebelerimiz, sağlık sistemimizin vazgeçilmez unsurlarından biridir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem