Dünya'da bitmeyen sorun Mülteci krizi

Suriye’de yaşanan iç savaş sonrasında dünya bir anda mülteci krizi ile baş etmeye başladı. Amerika’nın Irak işgalinde sonra en büyük göç dalgasının yaşandığı Ortadoğu ülkesi Suriye oldu. Amerika Demokrasi getiriyorum yalanı ile bölgede 1 milyon Iraklının

Dünya'da bitmeyen sorun Mülteci krizi

Suriye’de yaşanan iç savaş sonrasında dünya bir anda mülteci krizi ile baş etmeye başladı. Amerika’nın Irak işgalinde sonra en büyük göç dalgasının yaşandığı Ortadoğu ülkesi Suriye oldu. Amerika Demokrasi getiriyorum yalanı ile bölgede 1 milyon Iraklının ölümüne sebep vermesini ardından bölgede istikrar hiçbir zaman devam etmedi. Sırasıyla diğer ülkelere de sözde demokrasi geliyor yalanı ile çok sayıda insan evlerinden yurtlarından hatta canlarından oldu.

Bu savaşlar beraberinde dünyada mülteci krizinin yaşanmasına neden oldu.  Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komiserliği geçtiğimiz yıl yayınladığı raporda  Suriye’deki çatışmadan komşu ülkelere kaçan mültecilerin sayısı 4 milyonu geçti; bu durum krizin neredeyse çeyrek yüzyıldır UNHCR’nin yetki alanındaki, tek başına dünyadaki en büyük mülteci krizi olduğunu teyit etti.

Aynı Raporda; Türkiye’ye yeni gelen mülteciler ve Türk yetkililerin halihazırda ülkede bulunan mültecilere ilişkin sağladığı güncellenen veri, komşu ülkelerdeki toplam Suriyeli mülteci sayısını, 4.013.000’den fazlaya çıkardı.  Ayrıca buna ek olarak, en az 7.6 milyon kişi Suriye içinde yerlerinden edilmiş durumda; bu insanların çoğu zor koşullarda ve ulaşması zor yerlerde yaşıyor.  BM Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres, “Bu, bir nesilde tek bir çatışma nedeniyle yerinden edilmiş en büyük mülteci nüfusu. Dünyanın desteğine ihtiyaç duyan; fakat bunun yerine çok kötü şartlarda yaşayan ve daha da çok fakirliğe sürüklenen bir nüfus,” dedi. Trajik şekilde ve 5. yılında olan Suriye’deki savaşın sona ereceği ufukta görünmezken, kriz yoğunlaşıyor ve mültecilerin sayısı artıyor. Mültecilerin toplam sayısının 4 milyonu geçtiği bu dönüm noktası, sayının 3 milyona ulaşmasının üzerinden neredeyse 10 ay sonra gerçekleşiyor. Şu andaki oranlarda, UNHCR sayının 2015 yılı sonuna kadar yaklaşık 4.27 milyona ulaşmasını beklediği bilgisine yer verdi.

Dünya bu duruma çare aramaya devam ederken Ege’nin serin sularında çok sayıda mülteci hayatını kaybediyor. Her geçen gün bir yenisi daha bunlara ekleniyor. Geçtiğimiz yıl Ege’den Batıya geçmeye çalışan mülteci sayısının 8 bin olduğu açıklanırken bunların yaklaşık 2002yakının haytanı serin sularda hayatlarını kaybettiği öğrenildi. Bugün yine bir mülteci krizi ile karşı karşıya kaldık. İzmir'in Foça İlçesi, Aslanburnu Mevkii'nde kaçakları taşıyan lastik bot alabora oldu, 3 çocuğun cesedine ulaşılırken, 8 kişi ise kurtarıldı.

Kurtarılanlar arasındaki hiportermi geçirdiği belirlenen yetişkin 1 kadın Foça Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Bölgede başka kaçakların da olabileceği ihtamali üzerine arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem