Dünyada 7.3 milyon çocuk anne var!

Gelişmekta olan ülkelerde çocuk anne sayısında düşme yaşanırken, Birleşmiş Milletler'in açıkladığı bir rapora göre her yıl 18 yaş altı 7 milyondan fazla kız doğum yapıyor. BM Nüfus Fonu özellikle 14 ve daha küçük yaşta kızların tehlikeyle karşı karşıya ol

Dünyada 7.3 milyon çocuk anne var!

Gelişmekta olan ülkelerde çocuk anne sayısında düşme yaşanırken, Birleşmiş Milletler'in açıkladığı bir rapora göre her yıl 18 yaş altı 7 milyondan fazla kız doğum yapıyor. BM Nüfus Fonu özellikle 14 ve daha küçük yaşta kızların tehlikeyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Nüfus Fonu'nun raporunda gelişmekte olan ülkelerde 18 yaş altı doğum yapan 7.3 milyon genç kızın 2 milyonunu 14 ve daha düşük yaştakiler oluşturuyor. Bu gruptaki kişilerin genç yaşta doğumdan kaynaklanan uzun vadede sosyal ve sıhhi sorunlar yaşadıkları belirtildi.

Rapor dünya çapında 18 yaş altı genç kadınlarda doğumlara odaklandı, genç yaşta hamileliğin nedenlerine eğildi ve bu sorunu engellemek için nele yapılacağını inceledi. UNFPA Başkanı Dr. Babatunde Osotimehin "Genç hamileliğin gerçekliği çoğunlukla tasarlanmış seçimin bir sonucu ama daha doğrusu seçenek yokluğu ve bir kızın kontrolünün ötesinde koşullar. Küşük şeylerin sonucu veya okul, iş, kaliyeli eğitim ve sağlık bakımına ulaşamama" dedi.

Erken hamileliğe götüren koşullar aradında diğer nedenler ise güçsüzlük, yoksulluk ve anne veya baba, eş, aile ve toplumun baskısı olarak sıralanabilir. Osotimehin cinsel şiddet veya zorlama sonucunda da çok sayıda vakayla karşılaşıldığını belirtti.

Bu sorun daha çok gelişmekte olan ülkelerde görülüyor. 18 yaş altı doğumların yüzde 95'i gelişmekte olan ülkelerde yaşanıyor. Ortadoğu'da 20-24 yaş arası kadınların yüzde 10'unun en az bir kere 18 yaşın altında doğum yaptığı belirtildi. Bu oran Güney Asya'da yüzde 22, Batı ve Orta Afrika'da yüzde 28 olduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre bazı ülkelerde çocuk yaşta doğum oranının düşürülmesinde büyük başarı elde edildi. Osotimehin "Genç birinin doğum yapması veya hamile kalması kabul edilemez" dedi. Londra'da yaptığı açıklamada Osotimehin "ister düşsün ister düşmesin 7.3 milyon yine de çok büyük bir sayı" dedi.

Rapor bazı kızların 18 yaşın altında hamile kalmak istediğini dikkatlice not ediyor ve "çocukluğun kesinlikle annelik tarafından raydan çıkarılmamasını gerektiğine" vurgu yapıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem