Dul erkek artık kadın sayılıyor!

Çok kişi farkında değil...Çocuğunun annesi ölmüş “dul erkekler” ile eşinden boşanan ve “çocuğunun velayetini alan erkeklerin” kadın sayılacağı, bir düzenleme yapıldı.Buna göre, bir iş yerindeki kadınlar sayılırken, dul erkekler ile eşinden boşanırken çocu

Dul erkek artık kadın sayılıyor!

Çok kişi farkında değil...

Çocuğunun annesi ölmüş “dul erkekler” ile eşinden boşanan ve “çocuğunun velayetini alan erkeklerin” kadın sayılacağı, bir düzenleme yapıldı.

Buna göre, bir iş yerindeki kadınlar sayılırken, dul erkekler ile eşinden boşanırken çocuğunun velayetini alan erkekler de “kadın” sayılacak!

HANGİ YÖNETMELİK VE NEDEN?

Yönetmelik “çalışma mevzuatı” ile ilgili..

“Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğe” göre, işverenlerin oda ve yurt (kreş) açma yükümlülüğü bulunuyor.

Yönetmeliğe göre; yaşları ve medeni durumları ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan iş yerlerinde, çocukların emzirilmesi için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve iş yerine en çok 250 metre uzaklıkta bir “emzirme odası” kurulması gerekiyor.
Olay bununla bitmiyor. Yaşları ve medeni durumlarına bakmaksızın, 150’den fazla kadın çalışanı olan iş yerlerinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve kadınların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerinden ayrı ama iş yerine yakın bir “yurt (kreş)” kurulması gerekiyor.

İşte bu aşamada yani emzirme odası ve yurt (kreş) açma yönünden kadın çalışanların sayısı belirlenirken, yukarıda belirttiğimiz erkekler de kadın sayısına dahil ediliyor.

TAŞIT BULUNDURMA

İşverenler, çalışanların çocuklarıyla ilgili olarak, “taşıt bulundurma” zorunda da olabilecekler.

Yurt (kreş), iş yerine 250 metreden daha uzaksa, işverenlerin taşıt bulundurmaları da gerekecek.

Bu arada, birkaç iş yeri bulunanlar, “iş yerindeki kadın sayısı, her iş yerine göre mi yoksa tüm iş yerlerinde çalışanların toplamına göre mi belirlenecek?” diye merak edebilirler.

Onu da açıklayalım. İşverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm iş yerlerindeki kadın çalışanların toplam sayısı göz önüne alınıyor.

Emzirme odası veya yurt kurulması için gerekli kadın sayısının belirlenmesinde, yukarıda belirttiğimiz gibi, çocuğunun annesi ölmüş ya da boşanırken, çocuğunun velayeti kendisine verilmiş erkekler de toplam sayıya dahil ediliyor.

İŞVERENE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER

İşverenlerin yükümlülüğü, yukarıda açıklananlarla sınırlı değil.
Devamı da var..
“Emzirme odası” ve “yurtlarda (kreşlerde)”;
- Yönetici,
- Sağlık personeli ve
- Diğer personel,
çalıştırma yükümlülüğü var.

Çalıştırılacak yöneticinin; eğitim yönetimi, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi ve eğitimi, okul öncesi eğitim, psikoloji, çocuk sağlığı veya çocuk gelişimi ve anaokulu alanlarından birinde, yükseköğrenim görmüş ve “okul öncesi öğretmeni” ünvanını almış olması gerekiyor.

Buradaki sağlık personelinin iş yeri hekimi ile iş yeri hemşiresi olması gerekiyor. Diğer personellerden olan çocuk bakıcılarının ise, en az birinin “kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü” mezunu veya benzeri mesleklerden olması gerekiyor.
Yurtlarda, her 20 çocuk için bir çocuk bakıcısı ve ek bazı personel çalıştırma zorunluluğu doğuyor.

Gördüğünüz gibi, bazı erkeklerin kadın sayılmasının da etkisiyle, işverenlere arka arkaya bir çok yükümlülükler doğuyor..

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem