Doping ilacında "patlayıcı" madde

Spor Hekimi Uzm. Dr. Savaş Kudaş, "Sporcular arasında 'dinamit' olarak bilinen doping ilacı, patlamada kullanılan dinamitin içindeki maddenin bir miktar değiştirilerek vücutta yağ yakımını artıran ilaç şekli" dedi.Spor Hekimi Uzm. Dr. Savaş Kudaş, "Sporcu

Doping ilacında "patlayıcı" madde

Spor Hekimi Uzm. Dr. Savaş Kudaş, "Sporcular arasında 'dinamit' olarak bilinen doping ilacı, patlamada kullanılan dinamitin içindeki maddenin bir miktar değiştirilerek vücutta yağ yakımını artıran ilaç şekli" dedi.

Spor Hekimi Uzm. Dr. Savaş Kudaş, "Sporcular arasında 'dinamit' olarak bilinen doping ilacı, bildiğimiz patlamada kullanılan dinamitin içindeki maddenin bir miktar değiştirilerek vücutta yağ yakımını artıran ilaç şekli" dedi.

Kudaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücut geliştirme sporcusu Şahin İrencin'in ölümüyle gündeme gelen "dinamit" olarak bilinen doping ilacına merdiven altı yöntemlerle ulaşıldığını söyledi.

Söz konusu doping ilacının "yağ yakıcı" özelliği nedeniyle tercih edildiğini  ifade eden Kudaş, "Sporcular arasında 'dinamit' olarak bilinen doping ilacı, bildiğimiz patlamada kullanılan dinamitin içindeki maddenin bir miktar değiştirilerek vücutta yağ yakımını artıran ilaç şekli. Bilinçsiz veya yüksek dozda kullanımda hayati tepkiler yaratabiliyor, kalple ilgili problemler ortaya çıkarabiliyor" diye konuştu.  

Kudaş, doping içeren ilaçların insanların vücuduna zarar verdiği için yasaklandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Doping ilaçlarının insan vücuduna çok sayıda zararı olduğu ortaya çıkıyor. Bazı hormonal ilaçlar, karaciğer kanserine ve beyin kanserine yol açabiliyor. Yan etkiler uzun vadede kendini gösteriyor. Bazılarının da  kalp krizine yol açtığı görülebiliyor. Çok nadir olsa da sporcularda ani ölüme sebebiyet verebiliyor. Bunun dışında basit dediğimiz yan etkileri oluyor. Bayan sporcularda vücutta aşırı kıllanma, saç dökülmesi; erkeklerde ise meme çıkması gibi değişik bölgelerde yağlanma olabiliyor."

"Tedavi amaçlı onaylanıyor"

Performans artırıcı ilaçların bir kısmının Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı olduğunu dile getiren Kudaş, "Sağlık Bakanlığının onayladığı her ilaçta doping bulunmadığı anlamına gelmiyor. Tedavi için kullanılan ilaçların bir kısmı doping listesinde yer alıyor ve Sağlık Bakanlığı bu ilaçları performans artırıcı değil, tedavi amaçlı onaylıyor" ifadelerini kullandı.

Kudaş, bitkisel destekli ürünlerde de dopinge rastlanılabileceğine değinerek, şunları söyledi:

"Vücut geliştirici sporcular, daha çok vücut kas kitlesini artıran hormonal ilaçlar kullanıyorlar. Sporcular kas kitlesini artırmaya çalışıyorlar. Bunlar da vücudun görsel olarak da kas kitlesi olarak da daha efektif bir yol almasını sağlıyor. Bunun dışında vücut geliştirici sporcuların kullandığı yağ yakıcı ilaçlar var. Bunların bir çoğu aslında Sağlık Bakanlığı onaylı değil, bitkisel kökenli ya da illegal yollarla ülkemize giren ilaçlar."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler