Doğu'da 6 il ve 12 ilçenin adı değişiyor!

Demokratikleşme paketi ile il ve ilçelere eski ismine dönüş kapısı açılınca, özellikle Doğu ve Güneydoğu'dan TBMM'ye isim iadesi için teklif yağdı. Talepleri değerlendiren AK Parti, değişiklik tamamlanmadan w, x, q harfleriyle ilgili isteği de işleme aldı

Doğu'da 6 il ve 12 ilçenin adı değişiyor!

Demokratikleşme paketi ile il ve ilçelere eski ismine dönüş kapısı açılınca, özellikle Doğu ve Güneydoğu'dan TBMM'ye isim iadesi için teklif yağdı. Talepleri değerlendiren AK Parti, değişiklik tamamlanmadan w, x, q harfleriyle ilgili isteği de işleme aldı.

AK PARTİ, BAKANLIĞA GÖNDERİYOR

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketi çerçevesinde il ve ilçelerde eski isimlere dönüşün kapısı açılınca, Meclis'e de bu yönde teklif yağdı. Ak Parti gelen teklifleri İçişleri Bakanlığı'na göndermeye başladı.

HAKKARİ İÇİN 'CÖLEMRG' İSMİ

Basının haberine göre; İçişleri Bakanlığı'ndan bu tekliflerden uygun olanların yer alacağı bir torba tasarı gelmesi bekleniyor. W, x, q harfleriyle ilgili değişiklik olmamasına karşın Meclis bu yöndeki talepleri işleme aldı. AK Partili milletvekillerinin memleketleriyle ilgili isim değişikliği teklifleri grup başkanlığı tarafından doğrudan Tbmm Başkanlığı'na gönderilmiyor. Bunun yerine teklifler bakanlığa gönderilmeye başlandı. Böylece bakanlıkca uygun görülen yer adlarının değişikliği konusunda hükümetten bir torba tasarı gelmesi bekleniyor.

YASAL DÜZENLEME İLE DEĞİŞTİRİLECEK

BDP'li milletvekilleri ise başta Diyarbakır olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'daki bir çok il ve ilçenin adının Kürtçe olarak değiştirilmesi için teklif verdi. Tbmm Başkanlığı'nın içeriğindeki Kürtçe isimler ve Q,W,X harfleriyle birlikte işleme koyduğu yasa değişikliği tekliflerine göre değiştirilmesi istenen iller de bilerlendi.

BU İSİMLER LİSTEYE GİRDİ

Diyarbakır: Amed

Van: Wan,

Bitlis: Bedlis

Hakkari: Colemêrg

Bingöl: Cewlihg

Erzurum: Erzerom

İSMİNİN DEĞİŞMESİ MUHTEMEL İLÇELER;

Sur: Dikran Amed

Bağlar: Rezan

Yenişehir: Bajare Nuh

Silvan: Miya Farqin

Kulp: Pasur

Dicle: Piran

Adilcevaz: Elcewaz,

Güroymak: Norşen,

Tatvan: Tetwan,

Ahlat: Xelat

Tekman: Tatos,

Hınıs: Xınus

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler