Doğalgaz abonelerine güzel haber

Kütahya'da, "abonenin yazılı başvurusu ve izni olmadan mekanik doğalgaz sayacının ön ödemeli sayaçla değiştirilemeyeceği" konusunda yerel mahkemenin verdiği karar, Yargıtay tarafından onandı.Doğalgaz abonesi ve Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Meslek

Doğalgaz abonelerine güzel haber

Kütahya'da, "abonenin yazılı başvurusu ve izni olmadan mekanik doğalgaz sayacının ön ödemeli sayaçla değiştirilemeyeceği" konusunda yerel mahkemenin verdiği karar, Yargıtay tarafından onandı.

Doğalgaz abonesi ve Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Salih Aytemur, ilde hizmet veren dağıtım firmasının, kendisinin izni ve talebi olmadan sayaç değiştirme baskısı yaptığı iddiasıyla Kütahya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Heyetin, Aytemur'u haklı bulmasına itiraz eden firma, Kütahya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, söz konusu firmanın, dolayısıyla emsal olarak tüm doğalgaz dağıtım şirketlerinin, Doğalgaz Dağıtımı ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 40-3 maddesi gereği aboneleri sayaç değiştirmeye zorlayamayacağına, abonenin izni veya talebi olmadan sayaçları söküp değiştiremeyeceğine karar verdi.

Temyiz için firmanın müracaatta bulunduğu Yargıtay 13. Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin kararını onadı.

Onama kararında, "Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre yerinde olmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün onanmasına oybirliğiyle karar verildi" denildi.

TÜRKİYE İÇİN EMSAL KARAR

Aytemur yerel mahkemenin kararının, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm doğalgaz dağıtım firmalarının uygulamalarına emsal olacağını savundu.

Firmanın, izni veya talebi olmadan sayaç değiştirme baskısı yaptığını ve binasının gazını kestiğini öne süren Aytemur, şöyle konuştu:

"İki yılı aşkın süredir devam eden hukuk mücadelem sona erdi. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onadı. Bu karar, Türkiye için bir emsaldir. Tüm firmalar bundan böyle Yargıtay'ın emsal kararı gereği, abonenin yazılı talebi olmadan keyfi ve habersiz bir şekilde sayaç değiştiremeyecek, hukuksuzluk yapamayacak. Kütahya'daki dağıtım firmasının uygulaması sonucu birçok sayaç zorla değiştirildi ve insanlar mağdur edildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun, gerekli incelemeleri yaparak zorla değiştirilen sayaçların abonelerin talebi doğrultusunda hiçbir ücret ödemeden yerine takılmasını, alınan ücretlerin iadesini sağlamasını ve yönetmeliğe aykırı hareket eden firmaya gereken cezai müeyyideyi uygulaması gerekmektedir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem